Анатомия на Шарана

Anantomiq na ribata Анатомия на Шарана рибари нт

Анатомия на шаранът или анатомия на рибата.

1. Хриле
Хрилете служат на рибите за дишане. Те са разположени зад хрилните капаци и при здравите риби са ярко червени на цвят. Хрилете са изключително ефективни при усвояването на кислорода от водата, позволявайки на рибата да живее нормално. Те могат да извлекат 80% от кислорода на преминалата през тях вода (нормално човек успява около 4%). Все пак тази ефективност си има своята цена. За да извлече кислорода, тъканта е много тънка, обикновено само около 7 хилядни от милиметъра. Това ги прави много крехки, затова хрилният капак ги предпазва от наранявания. Грубото боравене с рибите може лесно да ги повреди, така че риболовците трябва много да внимават и да избягват контакт с тях. Кислорода, който рибата усвоява чрез хрилете, се използва от нея за да „изгори“ храната, която е смляла, и й осигурява необходимата енергия, за да оцелее.

2. Плавателен мехур
Този орган е изпълнен с газ. Основната му функция е да контра балансира теглото на останалата част от тялото на рибата. Това означава, че тя не трябва да плува, за да стои във водата. Успешно придава на рибата неутрална плаваемост. Рибите го използват, за да контролират позицията си с лекота, без да се налага постоянно да се напрягат, за да се отделят от дъното.

3. Кости на Вебер
Те се срещат само при шарановите риби. Представляват продължения на гръбначния стълб и свързват плавателния мехур на рибата с ушите й. Тази връзка позволява на рибите да чуват по-голям диапазон от честоти. Риби като костура и щуката нямат тези костици и техният слух е по-слаб.

efekt-2.com

4. Уши
Ушите на рибите са вътрешни, без връзка с външния свят. Причината за това е просто защото те не се нуждаят от такава. Звукът се разпространява по-добре във водата в сравнение с въздуха, така че той лесно преминава в рибите, където те вече лесно го чуват. Рибите чуват доста по-ниски честоти от хората, но при високите честоти е обратното. Трябва да запомните това, когато тропате по брега или забивате стойки в земята!

5. Сърце
Това е помпа за кръв също както при хората. При рибите щом кръвта напусне сърцето, отива направо в хрилете. Когато достигне до тях, тя е под голямо налягане и бърза скорост. Това помага на хрилете да са толкова ефективни в пренасянето на кислород и храна, както и на отделените ненужни химикали. Кръвта продължава след хрилете към другите органи на рибата. Следователно, ако нараним хрилете, това ще доведе до голяма кръвозагуба за рибата, така че избягвайте да пипате хрилете.
Сърцето е разположено под хрилете – между двата хрилни капака, обикновено е V-образно. Това разположение спестява на сърцето нуждата да помпа кръв надалече, за да стигне до хрилете.

6. Мозък
При рибите той не е много голям, но с перфектна функционалност за техните нужди. Те са много добре развити за обработване на сетивна информация като зрение, мирис и звук.

7. Черен дроб
Черният дроб при повечето сладководни риби обикновено е доста голям и комбинира черен дроб и панкреас заедно. Този орган регулира действията след смилането на храната. Също така може да освободи вредни химикали. При рибите обикновено е свързан близо до червата. Ако бъде повреден, тогава рибата няма да може да обработва храната правилно и в последствие ще загине. Когато рибите са хранени с пелети за пъстърва, той може да е доста голям. Досега обаче това не показва да е вредно за тях по някакъв начин.

8. Стомах и черва
Хищните риби имат стомаси, които могат да обработват погълнатата риба. Риби като шарана и бабушката нямат истински стомах, а просто дълго черво. Това е така, понеже те се хранят по-често от хищните риби и тяхната естествена храна обикновено идва на по-малки хапки. Това означава, че те не се нуждаят от стомах, който да започне процеса на смилане.
Храната стига до стомаха, където се напоява със стомашни сокове, които я разграждат. След това се просмуква в червата и се пренася чрез кръвта до черния дроб или се складира за по-късна употреба.

9. Бъбрек
При рибите двата бъбрека са слети в един и той стои точно под гръбнака. Основната функция на бъбрека е да играе ролята на филтър и е много добре развит при всички сладководни риби. Той филтрира кръвта и позволява на рибата да се отърве от излишната вода, която постъпва чрез хрилете в червата й. Останалата част от кожата на рибата е добре защитена от водата, освен, ако не бъде наранена. Ако бъбрека бъде повреден от заболяване или замърсяване, рибата ще задържа вода и ще се подуе, защото не може да се отърве от нея по правилния начин.

10. Далак
Тъмно червен орган, разположен по средата на рибата, прави и съхранява кръв, както и помага при борбата с инфекциите.

11. Жлъчен мехур
Създава жлъчна течност, която се отделя в червата, за да неутрализира киселините в стомаха, както и помага да се смилат мазнините в храната. Обикновено е ярко жълт или зелен, в зависимост от жлъчката, която създава.

Анатомия на Шарана..

Източник: ribibg.com

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Виж повече на : ribari.net

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук