Как се лови октопод

Как се лови октопод


Вижте как се лови октопод.
Риболов на октопод е преживяване което няма да забравите със сигурност. Ето и някой наставления за начинаещи .
Октоподът освен уникален морски деликатес е и изключително емоционален обект за улов. Не се среща в Черно море, защото обича по-топлите води. За сметка на това го има в изобилие в Бяло море. Майстори ловят страхотни октоподи по бреговете на Гърция.

Лятото десетки български туристи предпочитат да прекарат ваканциите си в южната ни съседка. Не е тайна, че морето там гъмжи от риба и въдиците са задължителен атрибут сред багажа. Още по-екзотично предложение е да потърсите местните октоподи. Техният улов е много специфичен и изисква специални такъми и примамки.
Октоподите са хищни животни. Хранят се основно с риба, ракообразни и морски мекотели. Интересното е, че имат 3 сърца и 8 пипала с вендузи.

Тези животни живеят по дъното, като предпочитат скалисти местности, големи камъни и дупки по дъното. Октоподите са изключително любопитни и нападат почти всичко, което се движи покрай тях.
Местните рибари ловят октоподи чрез изкуствен силиконов рак, дълъг около 8-10 см и с монтирани куки в него. Отдолу се поставя оловна тежест около 100 грама. Замята се навътре и бавно се придърпва през няколко секунди. Когато октоподът се закачи, засича се рязко и се навива, без да се спира. Ние от ribari.net Ви казваме , че е абсолютно задължително да използването на кеп, с който мекотелото да бъде загребано още под водата. Покаже ли се над повърхността, октоподът почти винаги се пуска от примамката и се откача. Методът може да се практикува и без да се използва въдица.

По правило октопод под половин килограм се счита за твърде дребен и се връща обратно. В същото време могат да се уловят парчета по 5-6 кг, които са трофейни. Първоначално месото е много жилаво и трябва да премине през специална обработка. Единият вариант е да се замрази за 24 часа. Ако се готви пресен, преди това октоподът трябва да се удря в скалите или камъните най-малко 50-60 пъти, за да стане по-крехък.
Иначе гмуркачите ловят успешно октопод с харпун, копие или с кука, направена от желязо.

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

efekt-2.com

Виж повече на : ribari.net

 

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук