Как се прави технопланктон?

Как се прави технопланктон?

Как се прави технопланктон. ВИЖТЕ ВСИЧКО КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ ТУК!

Устройството за технопланктон се прави от самата спринцовка. Преса за изработване на технопланктон самостоятелно: матрици, рисунки.

До неотдавна беше невъзможно да се хване шаран на куката на какъвто и да е снабдител, поради факта, че тази риба яде fitplankton и обичайната си стръв е от малък интерес. Но индустрията за производство на стоки за риболов не стои на място и преди около 10-15 години се появи продукт, наречен технопланктон, който увеличи възможността за улавяне на шаран. Ефективността на този метод на риболов е много висока и е в състояние да даде на риболовеца много приятни моменти, свързани с улов на риба, която до определен момент се счита за недостъпна. Big Silver Carp е добър и непредсказуем боец, когато изважваниия който нивото на адреналин в кръвта достига високо ниво.

Технопланктон е храна от растителен произход, която, накисвайки се във вода, допринася за появата на стълб или облак от остатъци, които привличат шарана.

Тя може да включва различни компоненти. Тъй като фитопланктонът и зоопланктонът са в основата на обичайното хранене на рибите, визуално примамката трябва да прилича на естествена храна, която прилича на облак мътност във водата. Желателно е да има зеленикав цвят, който да съответства на цвета на обичайната храна. Сребърният шаран, привлечен от такъв облак, се приближава на близко разстояние и започва да го дърпа, като смуче близките куки. Е, тогава – зависи от рибаря.

Произвежда се стръв за толстолоб под формата на таблетки (бурета) или в насипна смес. Най-важното е, че притежава „прахообразни свойства“. Общото време на дезинтеграция ще бъде от 30 минути до 3 часа, в зависимост от плътността на стръвта и количеството на съставките за разпрашаване в него.

efekt-2.com

Производствени компоненти

При производството на планктон се използва сухо мляко, царевично брашно, пшенични трици, нарязан зелен грах, смляна краставица и зелена трева, растящи на брега на язовира, в който ще ловите риба. Скрепителната част ще бъде галета, сух сметана, добре смлян земя хляб, пудра захар. Освен това, последният привлича всички видове шарани, които включват сребърния шаран.

„Дъсти“ свойства се създават при използване на присъстващите в състава на млякото на прах. Именно използването му позволява да се създаде колона за мътност във вода, при която за повишаване на ефективността е желателно наличието на зеленикави растителни частици.

Увеличава ефективността на технопланктоновите частици, създавайки ефект на „гейзер“. Като правило това са частици от преработени зърнени култури, като овесена каша, мигновени зърнени храни и други зърнени люспи. Когато бурето или разхлабената смес се разтворят, те се издигат до повърхността на водата, като се влачат по други частици, които са част от технопланктона. Можете да добавите хляб квас или смес от сода и лимонена киселина (3 части сода и 5 части лимонена киселина).

Пълнителят ще бъде брашно от различни зърнени култури: овес, царевица, просо, елда, грах. В основата на примамката са включени и сушени бисквити.

Снимка 1. Компоненти за производство.

Рецептите на технопланктона включват и атрактанти, чиято задача ще бъде да привличат риба. Най-често това ще бъдат сладки вкусове като мед, ванилия, ягода, анасон, ливадна трева и чесън.

Внимание!   С дозата на атрактанта трябва да бъдете внимателни, така че примамката да плаши рибата поради твърде голяма концентрация.

Технопланктон технология за производство

Има два начина да направите технопланктон у дома.

Първи път  Тя се основава на пресоването на приготвената смес в специално проектирана форма и не изисква топлинна обработка. След пресоване, печенето се извършва в микровълнова фурна.

Снимка 2. Форми и готови продукти.

В основата втори път  използване на импровизирани средства, например, като двайсет кубична спринцовка. Подходяща е и пластмасова тръба с диаметър 3,5 сантиметра. Необходимо е само да се допълни с бутало, което ще притисне сместа в тази тръба. В този случай използването на спринцовка с двадесет кубика ще бъде най-подходящо.

Снимка 3. Спринцовка като плесен.

Производството на Технопланктон се извършва в следната последователност:

  • Готовата смес се поставя в матрица, след което се затяга с бутало.
  • Получената форма със сместа се поставя в микровълнова фурна в продължение на 10 секунди, след това отново се притиска с бутало и се изпраща обратно в микровълновата пещ за 30 секунди.
  • След изпичане, формата се изважда и се оставя да се охлади, след което готовата бъчва се отстранява.

Рецепти за Технопланктон

Да, предлаганият на пазара технопланкт не е евтин и желанието за спестяване е съвсем естествено. Но възниква въпросът – струва ли си свещ? В крайна сметка, ако оставите да хванете шаран само няколко пъти в годината, тогава е по-лесно да си купите готови смеси или таблетки. Ще бъде по-изгодно от закупуването на всички необходими съставки и правенето на технопланктон със собствените си ръце. Ако отделяте значително време за риболов на сребърен шаран, то, разбира се, вашите разходи ще се изплатят и ще можете да се опитате да намерите правилната комбинация от компоненти, която ще ви позволи да хванете сребърни шарани със собствените си ръце или просто за приятни мигове по време на риболов.

Как да направим технопланктон у дома? Разгледайте няколко рецепти за приготвяне на технопланктон. В действителност, основата на неговото производство ще се основава само на един основен принцип – създаването на облак мътност и активното движение на „прашенето“ на частици към повърхността на водата. Но, разбира се, привързаността на рибите към определени видове храни е важна.

Рецептата за микс № 1

350 грама настърган хляб се смесва със същото количество сурови зърна от слънчогледово семе в същото количество и се добавя просо в мелницата в количество от 150 грама. Към тази смес се добавя смлян ориз – 100 грама, смлян пуканки – едно стъкло и мляко на прах в количество от 100 грама.

Рецепта на сместа номер 2

Следните съставки са смесени:

  • оризово брашно в количество от петстотин грама;
  • един килограм царевично брашно;
  • 450 грама бебешка храна с оризови шрот;
  • петстотин грама сурови фъстъци;
  • петстотин грама обелени слънчогледови семена;
  • меден сироп.

Рецептна смес номер 3

1 чаша сурови слънчогледови семки, 150 грама ронливи ванилови бисквити, 1 чаша пуканки, 1 чаша царевица, 1 чаша мляко на прах и половин чаша брашно от краставица.

За да се направи краставично брашно, краставиците трябва да се втрият с голям ренде и да се изсушат в сушилня или електрическа сушилня. Получените люспи се смилат в мелница за кафе. Получената смес ще има много атрактивна миризма на прясна краставица за шарана. В отсъствието на ванилови бисквити, можете да го замените с малко количество ванилова захар.

Всички компоненти на смесите се смесват внимателно, овлажнени със сироп, в зависимост от рецептата в съотношение от един до три. След това сместа се влива в продължение на един час, разтрива се през голямо сито и се оставя да изсъхне за 3 часа. Крайната смес се съхранява в найлонова торбичка.

Сиропът се прави както следва. В чаша вода се разбърква 200 грама захар, след това се вари тази течност в тенджера за 20 минути. След като течността се охлади, добавете ароматизатор, при спазване на дозата. За да се получи неутрална плаваемост, можете да добавите фино разделена тръба. Сега процесът на правене на технопланктон у дома може да се счита за завършен.

Технопланктон Производствено видео

Технопланктон е компресирана смес от няколко компонента. Такава стръв може да се създаде у дома, което прави възможно спасяването. Това е много важно, защото за едно пътуване до риболов ще са необходими няколко пакета от технопланктон.

Технопланктон, когато се потопи във вода постепенно се омекотява, разпространението прикормочно остатъци, което прилича на истински планктон. Разпадането на стръвта отнема от половин час до 1,5–3 часа. Калния облак, който се появява във водата, привлича риба. Тя плува нагоре и поглъща стръвта, в процеса на която куката се поглъща.

На някои хора изглежда, че изработването на технопланктон изисква познаване на сложни технологии и наличие на специфични компоненти. Всъщност такава стръв може лесно да се направи ръчно.

За да завършите примамката е напълно напомня на фабриката, трябва да подготвите специална форма. За да направите това, вземете метална тръба и подстригване до 90 cm, След това трябва да пробиете дупка в цилиндъра за щифта и след това да прикрепите корк към дъното на тръбата.

Някои хора предпочитат да използват микровълнова печка за правене на технопланктон. В този случай не се изисква студено пресоване. Достатъчно е компонентите да се поставят в пластмасова тръба с плътно прилягаща малка запушалка. След това, с помощта на бутало, е необходимо да се компактни брикети и да го поставите в микровълновата печка, определяне на максималната мощност. Техниката включва за около 30 секунди, След това брикетът трябва да се запечата отново. Когато се охлади, тя се избутва от бутало. Благодарение на този прост метод е възможно да се избегне студено пресоване, което е важно за много рибари. Готовият технопланктон ще притежава същите свойства като колегите на магазините.

Някои майстори използват спринцовки у дома, но поради бързата деформация на буталото, не може да се направят няколко скоби. За да е възможно масово производство, е необходимо да се използват евтини спринцовки за еднократна употреба.

Състав и подготовка

Избирайки съставките, за да създадете каквато и да е стръв, трябва да вземете предвид собствения си опит и предпочитанията на рибата. Това се отнася и за технопланктона. Освен това е важно да се помни, че в състава му трябва да има вещество, което осигурява ефекта на гейзера и разпадането на сместа при изпускане във водата. За тази цел, добавя alka-seltzer, сух квас, или комбинация от лимонена киселина и сода. Ефервесцентната смес трябва да бъде около 1/6 от общата маса.

Ако никога не сте приготвяли подобни примамки със собствените си ръце, използвайте проста рецепта.

  1. Първо трябва да приготвите няколко съставки. Това са царевица, пшеница, грис и овесена каша в съотношение 2: 2: 2: 3, както и 150 г ефервесцентна смес. Заслужава да се отбележи, че за създаване на царевично брашно е да се смила пуканки в кафемелачка. Тук можете да мелите овесена каша.
  2. Всички съставки се смесват внимателно и се навлажняват с вода.
  3. След това масата се поставя в подходяща форма и започва да се притиска към брикети.

Трябва да се отбележи, че преди смесването ефервесцентната смес и сухите съставки трябва да се съхраняват отделно.

Прости и доказани рецепти

Днес можете да намерите много рецепти за технопланктон. Не всички от тях са наистина ефективни, така че е най-добре да започнете. с няколко прости опции.

За да направите себе си закачлив и ефективен технопланктон, имате нужда следвайте простите препоръки.

Технопланктон, представляващ смес от различни смлени съставки, е отлична стръв за сребърен шаран. Може да се закупи в специален магазин или да се готви сами. Лесно е да го направите сами, достатъчно е да приготвите преса и да закупите необходимите съставки.

Компресирана смес от различни съставкинаречен технопланкт може да се направи у дома. Това значително намалява разходите за риболов, тъй като цената на фабриката за технопланктон не е много евтина.

Средната цена на пакет, състоящ се от три брикета, е 3,90 лв. За едно пътуване се нуждаете от поне три пакета.

Технопланктонът работи по следния начин: при попадане във водата, брикетът започва да омекотява и изхвърля първичните остатъци в пространството, наподобявайки истински фитопланктон. Разпадането на технопланктона става по различни начини., от 20 минути до 2 – 3 часа. Рибата, привлечена от облака, плува до брикета и започва да поглъща стръвта, като поглъща куките, които са близо.

Въпреки очевидната технологична сложност на производството на технопланктон, някои занаятчии започнаха да го правят у дома почти веднага след появата на този нов продукт в продажба. в момента технопланктон DIY  всеки може да го направи.

Най-голямото приближение до нивото на фабричното производство, правейки технопланктон сам  изисква специална плесен. За придобиването му се изрязва метална тръба, подходяща за диаметъра до 80 – 90 см. За него се избира цилиндър с подходящ диаметър. В долната си част е пробит отвор за щифт, прикрепен към долния щепсел. Щепселът, на свой ред, се навива на дъното на тръбата с помощта на резба.

Цялата структура е ясно видима на фигура 1. За пълна и ясна картина натиснете чертежа  показани до готовата форма и продукти. Можете да се уверите, че продуктът не е особено сложен.

Екструдирайте сместа от технопланктон  Можете да използвате скоба или метален тик.

Фигура 1.

Представяме ви визуално направи си сам технопланктон видео.

Има много различни разработки на такива форми. Например, Фигура 2 показва  преса за технопланктон със собствени ръце, където пресоването на технопланктон се прави директно от брикет-ежектор, създавайки допълнително удобство на производството.

Фигура 2.

В присъствието на микровълнови технопланктонови брикети  може да се направи, без да се прибягва до студено пресоване на сместа. За да направите това, сместа се поставя в пластмасова тръба, снабдена с плътно прилепнало. Бъдещата брикета се уплътнява с бутало-ежектор и се поставя в микровълнова фурна при максимална мощност.

Колкото по-дълго е определеното време на синтероване, толкова по-дълго се разлагат брикетите във водата. Оптимално време  – 20 – 30 секунди. Директно, когато изваждате брикета от микровълновата печка, тя се уплътнява отново и се оставя да се охлади малко, след това се избутва с бутало.

Тази статия ще разкрие тайните на улавянето на купидон върху царевица.

Тук ще намерите много полезна информация за риболов с муха за начинаещи.

Така технопланктонът със собствените си ръце в микровълновата фурна става добра алтернатива на студеното пресоване. Според свойствата на планктонния брикет, приготвени в микровълновата печка, не се различава от студената.

Фигура 3 показва използването на спринцовка.  за производство на технопланктон в микровълнова фурна.

Трябва да забележитече голям брой брикети с помощта на спринцовка не могат да бъдат направени поради бързата деформация на буталото. Въпреки това, като се има предвид евтиността на спринцовките за еднократна употреба, няма значително увеличение на производствените разходи.

Фигура 3.

Състав и подготовка

Изборът на съставките за всяка примамка зависи от опита и склонността на рибаря. В това отношение състав на технопланктона  не е изключение. Но има една характеристика: компонентът трябва да бъде включен в технопланктона, създавайки ефект на гейзер, създавайки разбиване на сместа във вода.

За да направите това, добавете или alkozeltser, или смес от сода за хляб и лимонена киселина, или сух квас. Само с тези съставки ефервесцентният разпад на технопланктоновата барел. Броят на ефервесцентната смес е 1/6 от общата маса на стръвта.

Като реалност можете да дадете рецепта, която се е доказала като технопланктон за шаран го направи сами най-вече подходящи за тази характеристика.

Тя включва:

  • 200 грама царевично брашно;
  • 200 грама пшенично брашно;
  • 300 грама овесена каша;
  • 200 грама брашно от грис;
  • 150 грама газирана смес.

Най-добре е царевичното брашно да се произвежда от пуканкимелене в кафемелачка. Има също и грис с овесени ядки „овесени ядки“.

Цялата смес се разбърква внимателно на ръка и леко се инжектира с вода. След това се поставя в матрица и се пресова в брикети. Или поставете в микровълнова печка и печете.

Остава да се отбележиче ефервесцентната смес и останалата част от състава се съхраняват отделно и се смесват непосредствено преди пресоването. А също и факта, че тази рецепта не е единствена, а вариациите и несъответствията са добре дошли. Осмелете се, господа рибари.

Интересувате се от риболов на есетрови риби? Прочетете повече за това в нашата статия.

Тук ще научите какъв подход е по-добре да използвате за улавяне на стерляда.

В този раздел http://lovisam.net/snasti/poplav-snasti ще намерите информация за флоат съоръженията.

Риболов за всеки любител на този вид почивка означава нещо различно, но рибата на куката във всеки случай е желаното завършване. За да ухапете е било успешно, трябва да овладеете значителен брой тънкости. По-специално, изследвайте вкусовете на рибата. Например, с помощта на технопланктон могат да бъдат уловени шаран, шаран, шаран, шаран, платика, хлебарка, каракан или сом. Това е брикет-барел от смес от хранителни вещества, постепенно се разтваря във вода.

  Ефективността на риболова на технопланктон зависи от:

  • качеството и състава на технопланктона;
  • концентрации на хранителни вещества в хранителния облак, произведен от тях;
  • дали куките са директно в облака.

Принцип на работа – как работи технопланктонът

Принципът на действие на технопланктона е прост. В дупката за щракане на брикет придават няколко куки, окачени паралелно. Когато жителите на язовира плуват в облака от храна, образуван от технопланктона, и започват да ядат, те не виждат куките и ги поглъщат.

Универсалността на технопланктона е, че се използва както за улов на риба на дъното, така и на повърхността с поплавък:

  • за риболов на дъното е по-добре да се използва мигновен планктон, който се разтваря за около половин час.
  • за поплавков механизъм или когато не хапе, е по-добре да се използват „дълго играещи“ видове, които се разтварят в продължение на няколко часа.

Хванете този вид оборудване от средата на пролетта до средата на есента.

Съставът на технопланктона

Технопланктонът, който има смисъл, го прави възможно най-привлекателен за рибите. Хранителните съставки са подбрани по такъв начин, че да имат различно специфично тегло и съответно плаваемост, поради което във водата се появява различен облак от хранителни вещества.

Съставът на готовия технопланктон остава при производителя. Що се отнася до самостоятелно направеното, добре е да се използват следните съставки в неговия състав:

  1. Пълнители.Всички смачкани до състояние на брашно – овесена каша, царевица или пуканки, пшеница, елда, грах (варено или сурово), галета, бисквити от сухи сортове.
  2. Лепящи се компоненти  (придържайте се и не позволявайте бързо да се разтвори). Декстрин, малтодекстрин, технорапид, мляко на прах, сметана на прах, пудра захар. По-добре е да се използва смес от малтодекстрин и пудра захар (праховете са буквално малко по-малко), а не поотделно.
  3. Аромати.  Може да се използва във всякаква форма. Необходимо е да се добави такова количество, при което партидата да бъде ясна и стабилна. Повечето от рибите обичат сладки вкусове: мед, ягоди, карамел, ванилия, малини.
  4. Разтваряне на инхибитор.  Обикновено се използва нишестено или оризово брашно.
  5. Овлажнител.  Обикновено се добавя вода.
  6. Съставка с мехурчета,  спомага за създаването на ефект на гейзер, който допринася за разтварянето на компонентите при изпускането им във водата (всяка таблетка, сода + лимонена киселина, сух квас), съотношението е 1/6 към общата маса.

Рецепти за самостоятелно производство на техноплактон

Всеки рибар прави композицията по свой собствен начин, но има няколко от най-популярните миксове, на които ще спрем.

Рецепта 1:

  • 200 грама царевично брашно (можете да го направите от пуканки, смлени в кафемелачка);
  • 200 грама пшенично брашно;
  • 300 грама овесено брашно;
  • 200 грама брашно от грис;
  • 150 грама сода + лимон към вас.

Всички съставки трябва да бъдат смесени и поръсени с вода. Когато тестото стане пластмасово, то трябва да се постави в преса и да се направят брикети или да се синтерова в микровълнова фурна. Ефервесцентната смес трябва да се смеси с масата непосредствено преди пресоването.

Рецепта 2:

  • 0,5 kg суров грис;
  • 0,5 kg царевично брашно;
  • 300 грама хлебни трохи за паниране;
  • 300 грама мащерка;
  • 300 грама захар.

Всички се разбъркват, докато се изгладят и разреждат с разтвор на мед, постепенно.

Рецепта 3:

  • 1 кутия кондензирано мляко;
  • Суха млечна смес;
  • Торта на прах.

Налейте кутията с кондензирано мляко в съда и разбъркайте сухите съставки постепенно, докато партидата стане консистенция на сметана. Млякото и тортата трябва да се добавят в равни количества. Сложете го във фризера за половин час. След това изваждаме и омесваме плътното тесто, като отново добавяме сухите съставки в равни количества. Постепенно добавяме хлабава част, ако добавите много наведнъж, тестото може да се сгъсти твърде бързо. Овлажнявайте леко с вода за лепливост. Накрая преминаваме през сито и го притискаме.

Рецепта 4 за хранене на дъното:

  • 0.5 кг кучешка храна;
  • 100 грама пържени фъстъци;
  • 50 грама суха сладка пиперка;
  • 1 чаша пудра захар.

Ако искате да използвате тази рецепта за риболов с плувка, добавете още сухи съставки.

Рецепта 5:

  • 250 грама готово плодово желе;
  • 1 ч. Л мед;
  • Всяка комбинация от пудра от зърнени култури, хлябни трохи и мляко на прах.

Смесете охладения кисел с мед и след това сухата смес се смесва постепенно, докато се образува суровата (но не мокра) смес. Компресирани кегове се разстила върху салфетка за пълно изсушаване.

Рецепта 6:

  • 350 гр. Натрит хляб;
  • 350 гр. Слънчогледово семе;
  • 150 грама пшенично брашно;
  • 150 грама оризово брашно;
  • 1 чаша царевични люспи;
  • 100 грама мляко на прах.

Всички компоненти се раздробяват първо до прахообразно състояние с кафемелачка и след това се смесват.

Рецепта 7:

  • 250 грама слънчогледови семена;
  • 150 грама сладкиш с кремав вкус;
  • 125 g сух крем;
  • 250 грама варен грах;
  • 250 гр стръв за риба;
  • 250 грама грис;
  • 125 грама протеинов прах;
  • Вкус.

Всички компоненти се смилат и смесват.

Рецепта 8:

  • 0,5 kg царевично брашно;
  • 250 гр оризово брашно;
  • 250 g грах брашно;
  • 250 гр. Гръцко брашно;
  • 250 г млечна детска храна с ориз;
  • 250 грама сурови фъстъци;
  • 250 грама сурово слънчогледово семе без кора;
  • Меден сироп.

Рецепта 9:

  • 1 супена лъжица. Семена от слънчоглед;
  • 150 g сухи бисквити с аромат на ванилия;
  • 250 грама настъргана пуканка;
  • 250 грама грис;
  • 250 грама царевично брашно;
  • 250 грама мляко на прах;
  • 125 г брашно от краставици.

За да се направи брашно от краставици, е необходимо да се настърга краставицата, да се изсуши и след това да се смила. Брашното има доста силен аромат, който привлича добре шаран.

Рецепта 10:

  • 4 части брашно за малина;
  • 4 броя брашно от просо;
  • 1 порция оризово брашно;
  • 1 част мляко на прах;
  • Сироп от захар, ароматизирана ванилия.

Всички микс, периодично добавяне на сироп. Общият сироп трябва да се добави около 30% към общата маса. След това оставете партидата да почива за 60 минути. И накрая, минаваме през едно грубо сито, натискаме и изсъхваме.

Захарен сироп: 1 част вода + 1 част захар + ванилия, сварете всичко за 20 минути и охладете.
Ако трябва да увеличите плаваемостта, добавете натрошен корк.

Как да хванем повече?

За 7 години активно занимание за риболов открих десетки начини за подобряване на ухапването. Ще дам най-ефективния:

  1. Ухапване на активатор, Тази феромонова добавка най-вече привлича риба в студена и топла вода. ,
  2. увеличаване   чувствителност.  Прочетете съответните ръководства за конкретния тип съоръжения.
  3. Базирана основа феромон.

Особености на подготовката на технопланктона в зависимост от условията на риболов

Когато подготвяте технопланктон, трябва да вземете предвид какъв вид риболов го приготвяте: повърхност (плувка) или дъно:

  1. За риболов на дъното е необходимо да се добавят съставки, които ще “прахват”, компоненти, които могат да плуват (смлян корк от вино, трици и др.).
  2. За повърхностен риболов това трябва да бъдат вещества, които постепенно се разтварят и дават голяма кална следа във водата след себе си.

Преса за производство на технопланктон

За да приготвите у дома технопланктон трябва да получите преса.

Общо има няколко вида преси за неговото производство:

  1. Натискане с преса за ръчен винт.
  2. Джак нагоре.
  3. Използване на хидравлична преса с високо налягане.
  4. Натискане в микровълновата печка.

Опростена форма за студено пресоване:

  1. Стъкло за пресоване.  За навиване на щепсела е необходима метална тръба с дължина 8-10 cm с малък диаметър и резба в края.
  2. Корк.  Като корк можете да използвате винтова капачка за водопроводни тръби.
  3. Закачете за отвора в предавката. В капачката от капачката е необходимо да се пробие дупка и да се фиксира тънък, но траен щифт в него, за да се направи дупка в готовия цев. Корк завийте на главната тръба.
  4. Seal.  За да се запечата веществото, е необходимо да се вземе метален цилиндър с такъв диаметър, който да се впише плътно и лесно в тръбата. Дължината на цилиндъра трябва да бъде същата като тази на тръбата. На вътрешния цилиндър-бутало отгоре можете също да завиете корка.

Схема на работа:

  1. Завийте капачката на главната тръба.
  2. Напълнете епруветката с партида.
  3. Поставете буталото.
  4. Затегнете конструкцията с помощта на пейките, крик или скоба.
  5. Свалете буталото и развийте капачката от тръбата.
  6. Избутайте получената технопланктонна цилиндър.

За да натиснете в микровълновата печка, можете да използвате няколко опции:

  1. С помощта на пластмасова тръба.  От пластмасова тръба с малък диаметър (около 30 мм, възможно е по-малко) трябва да изрежете парче от около 4-7 см. След това трябва да вземете 2 щепсела, които плътно затварят двата края на тръбата. Веднага затворете единия край на запушалката и плътно натройте сместа. Затворете другия край на запушалката и го поставете в микровълнова фурна. Можете просто да се опитате плътно да напълнете част от тръбата без капаци и да я сложите на печката. Но с един капак тази форма е много по-удобна за попълване.
  2. С помощта на спринцовка.  Необходими са 2 спринцовки за еднократна употреба с обем 20 ml. Подрежете спринцовката от страната на върха на иглата, така че да получите цилиндър. От една страна, поставяте спринцовката с бутало, запълвате я с вещество и от друга страна я затегнете плътно с буталото от другата спринцовка. След това можете да оставите второто бутало и да го извадите и да поставите цилиндъра в микровълновата печка.

Студеното пресоване и в микровълновата, каква е разликата

По време на студено пресоване, приготвената смес се поставя в устройството и, като се използва силата на натиск, придава твърдост, превръщайки я в буре за таблетки.

При натискане в микровълновата фурна се използва енергията на електромагнитното излъчване. За тази цел веществото се поставя в пластмасова тръба със запушалки в двата края и се изпича до желаното състояние за около 20-30 секунди. Вместо тръба, можете да вземете еднократна голяма спринцовка.

В резултат на прилагането на тези два метода ще получите почти същия резултат.

  1. Когато приготвяте сместа, обърнете внимание на какъв вид риболов го правите.
  2. В различно време на годината шаран обича различен вкус на примамката.
  3. Ако резервоарът е силно разцъфнал от топлината, тогава рибата, напротив, няма да се интересува от стръвта поради изобилието от храна в езерото. През тези периоди, за риболов, търсете езера с чиста вода.
  4. Когато ловите риба на дъното, не забравяйте да „вдигнете“ куките над технопластика с топки от пяна, с плаващи топки – не е нужно да ги придържате.
  5. Ако токът издърпа облак от храна от куките, тогава можете да използвате малко плъзгащо натоварване върху въдицата (въжето) между поплавъка и пръчката. Бъдете внимателни, когато хващате улова, алармата може да се обърка.
  6. Не забравяйте често да сменяте куките с нови или поне да ги изостряте преди всеки риболов.

Технопланктон го направи сам.

 

Технопланктон е компресиран фураж, състоящ се от растителни компоненти, които, попаднали във водата, образуват стълб или облак от отлагания, които привличат шарана. Това е много скъпа примамка, която не е необходимо да се купува, но е възможно да се приготвя у дома и в същото време да се спести значителна сума, защото за един риболов може да се нуждаете от повече от един пакет технопланктон.

Характеристики на Технопланктона

Когато се потопи във вода, Технопланктон постепенно се омекотява, като разпространява най-обикновените остатъци, които приличат на истински планктон. Разпадането на стръвта отнема от половин час до 1,5–3 часа. Калния облак, който се появява във водата, привлича риба. Тя плува нагоре и поглъща стръвта, в процеса на която куката се поглъща.

На някои хора изглежда, че изработването на технопланктон изисква познаване на сложни технологии и наличие на специфични компоненти. Всъщност такава стръв може лесно да се направи ръчно.

Технопланктон прес

За да завършите примамката е напълно напомня на фабриката, трябва да подготвите специална форма. За да направите това, вземете метална тръба и изрежете до 90 см. След това трябва да пробиете дупка в цилиндъра за щифта и след това да прикрепите корк към дъното на тръбата.

Някои хора предпочитат да използват микровълнова печка за правене на технопланктон. В този случай не се изисква студено пресоване. Достатъчно е компонентите да се поставят в пластмасова тръба с плътно прилягаща малка запушалка. След това, с помощта на бутало, е необходимо да се компактни брикети и да го поставите в микровълновата печка, определяне на максималната мощност. Техниката включва около 30 секунди. След това брикетът трябва да се запечата отново. Когато се охлади, тя се избутва от бутало. Благодарение на този прост метод е възможно да се избегне студено пресоване, което е важно за много рибари. Готовият технопланктон ще притежава същите свойства като колегите на магазините.

Някои майстори използват спринцовки у дома, но поради бързата деформация на буталото, не може да се направят няколко скоби. За да е възможно масово производство, е необходимо да се използват евтини спринцовки за еднократна употреба.

Състав и подготовка

Избирайки съставките, за да създадете каквато и да е стръв, трябва да вземете предвид собствения си опит и предпочитанията на рибата. Това се отнася и за технопланктона. Освен това е важно да се помни, че в състава му трябва да има вещество, което осигурява ефекта на гейзера и разпадането на сместа при изпускане във водата. За тази цел, добавя alka-seltzer, сух квас, или комбинация от лимонена киселина и сода. Ефервесцентната смес трябва да бъде около 1/6 от общата маса.

Ако никога не сте приготвили подобна стръв със собствените си ръце, използвайте проста рецепта.

  • Първо трябва да приготвите няколко съставки. Това са царевица, пшеница, грис и овесена каша в съотношение 2: 2: 2: 3, както и 150 г ефервесцентна смес. Заслужава да се отбележи, че за създаване на царевично брашно е да се смила пуканки в кафемелачка. Тук можете да мелите овесена каша.
  • Всички съставки се смесват внимателно и се навлажняват с вода.
  • След това масата се поставя в подходяща форма и започва да се притиска към брикети.

Трябва да се отбележи, че преди смесването ефервесцентната смес и сухите съставки трябва да се съхраняват отделно.

Прости и доказани рецепти

Днес можете да намерите много рецепти за технопланктон. Не всички от тях са наистина ефективни, така че е най-добре да започнете с няколко прости опции.

  • Производство на технопланктон – много добра смес от грис, царевично брашно, мляко на прах, захар, нарязани хрупкави трохи, мащерка и ефервесцентна смес. Можете също да добавите малко мед.
  • Можете да направите технопланктон у дома от печена царевица, натрошени семена, царевица, ефервесцентна смес, оризово брашно и смляна пшеница.
  • Не по-малко ефективен е технопланктон на базата на захарен сироп, който кипи 20 минути. За него трябва да добавите брашно от просо, царевица и ориз, както и сухо мляко. Смесените съставки се оставят за 1 час и след това внимателно се втриват през сито. След това към сместа се добавят 50 g натрошен корк.
  • Друга оригинална рецепта често осигурява добър улов. За неговото приготвяне ще са ви необходими по 1 бр. Кондензирано мляко и по 50 г сухо мляко и прах.

Общи препоръки

За да направите закачлив и ефективен технопланктон със собствените си ръце, трябва да следвате простите препоръки.

  • Важно е да се помни, че строгата рецепта не съществува. Съответно можете да експериментирате с компонентите. Някои рибари добавят смлени водорасли, сушени дафнии, моркови, детелина и коприва. Допълнителен компонент може да бъде печен хляб.
  • Когато създавате примамка, трябва да обърнете внимание на нейната плаваемост.
  • Ако риболовът е планиран от дъното, важно е да се добави нарязан винен корк и малко трици. В случай, че искате да хванете горната част на водния стълб, уверете се, че в състава на примамката преобладава брашното.
  • При риболов на сребърни шарани можете да използвате като ароматизатор чесън, сушени билки и мед. Други добри атрактанти са български пипер, ванилия, ягода и малина.

Технопланктон, който е смес от различни смлени съставки, е отлична стръв за сребърни шарани. Може да се закупи в специален магазин или да се готви сами. Лесно е да го направите сами, достатъчно е да приготвите преса и да закупите необходимите съставки.

Източник: akatevskiy.ru

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Виж повече на : ribari.net

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук