Между мит и реалност за риболова на сом

Между мит и реалност за риболова на сом

Между мит и реалност за риболова на сом. Имали големи сомове и в България.

Очевидци казват, че са видели сом да излиза от водата и да поглъща пилета, патици, кучета. Някои се опасяват, че тази риба може да погълне и деца. Според някои това е градска легенда , според други сомът е потомък на древните морски чудовища, кой знае какво се е случило в леглото на нашите реки. Въпреки наименованието сом, научното наименование Silurus glanis, има задълбочена документация. Сомът има удължено тяло, цилиндрично отпред и се пресова в задната част, кожата е покрита с големи количества слуз.

Главата е масивна, голяма уста с множество зъби, очи малки. В местата на произход, Източна Европа и Азия, където достига значителни размери, едно време се е смятало, че напада човек и е в състояние да го погълне – цитирани са примери на големи сомове, в които след разреза на храносмилателния тракт са намерени останки на човешки тела. Но тези новини не са лишени от основание в реалността. Огромен екземпляр повече от един тон, уловен в Turbigo (Милано), dell’Arbusta в езерото преди няколко години.

Вярно е обаче сом с дължина 2 метра и 25 сантиметри, с тегло 70 кг, уловен в езерото на Morat август 1952 и изложени в Музея по зоология в Локарно, Швейцария. Според някои експерти, сомът води спокоен живот, на малка дълбочина и в наличието на води с богата растителност. През светлата част на денонощието, тази риба е склонна да остане неподвижно на дъното. Но, когато е гладен, няма съперник за хващане. Сомът поглъща всичко: дънни безгръбначни, риби, змиорки и пъстърва. Дори се хранят с жаби, плъхове и диви птици. История за ужасен сом, нещо като гигантски сом, които обитават и нашите вътрешни води е, на пръв поглед е трудно да се направи разграничение между легенда и действителност реално. Легендата разказва, че на двама водолази в езерото са били нападнати от мистериозни чудовища, толкова голями, че могат лесно да атакуват човек. Двамата бързо се качили и косите им били станали бели със страх.

efekt-2.com

През септември 2007 г., двама професионални водолази декларират пред вестника Brescia Oggi че са видели на 25 метра дълбочина, дълъг сом повече от пет метра във водите на езерото Гарда (срещу Gargnagno.) . Тази гигантска риба обитаваща сладката вода е заплаха за екологичното равновесие: в допълнение към влизането в конкуренцията за храна с щука и есетра, унищожаването на кефал и мряна, унищожаване на видри и водоплаващи люпила.

Сред видовете, застрашени от сома са някои редки видове земноводни, като чесновница, жаба, дървесни жаби. Почти сигурно е тази риба се зарибява в езера за спортен риболов през 70-те и след това е пусната в реки, след което веднага е станало видно вредите, които е причинил. В нашите умерените води се е приспособил много добре, расте бързо и достига огромно тегло.

В България има много от тези гиганти в яз. Тича, яз. Цонево както и в река Дунав.

Вие за кой водоеми предполагате че има такива големи Сомове?

Източник:riboco.com. 

 

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Виж повече на : ribari.net

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук