Рибник по русенски

Рибник по русенски

Рецепта за Рибник по русенски

Необходими продукти

  1. 1 шаран около килограм и половина
  2. 1 чаена лъжичка смлян черен пипер
  3. 4 глави лук
  4. 4 супени лъжици олио
  5. 1 супена лъжица нарязан на ситно магданоз
  6. 1 супена лъжица нарязана на ситно целина
  7. 1 чаена чаша стрита суха мащерка
  8. 4 червени домата
  9. 1 чаена чаша орехи

За тестото:

1. 700 г брашно
2. прясна мая

Начин на приготвянe

Първо трябва да оставите изчистения и измит шаран за един час в наклонена тавичка, за да се отцеди от кръвта. Подсушете го с чиста кърпа. Вътре го посолете и поръсете с черен пипер, а отвън само го посолете. Така шаранът трябва да престои 4 часа на студено място.

efekt-2.com

Докато чакате, пригответе тестото. В малко хладка вода разтворете маята и я сложете в брашното. Прибавете и няколко капки олио. Започнете да наливате по малко хладка вода, като бъркате отначало с лъжица, а след това замесвате с набрашнени ръце. Замесете добре тестото и го завийте с кърпа. Оставете го на топло място за половин час.

В това време пригответе плънката за рибата. Задушете с малко вода и сол нарязания на тънки филийки лук, като разбърквате от време навреме с дървена лъжица. Когато лукът омекне, а водата се изпари, налейте 3 супени лъжици олио и запържете. Прибавете обелените и настърганите на ренде домати. След запържването на доматите прибавете магданоза, целината и мащерката. Щом сместа изстине, добавете и ореховите ядки.

Разточете от тестото пита, която не трябва да е много дебела, а по големина трябва да е два пъти колкото тавичката, в която ще печете. Напълнете шарана с плънката, намажете го с олио и го обвийте в питата, която отвън също трябва да намажете с олио.

Рибникът се пече в умерена фурна, докато питата леко се зачерви. Поднася се, когато изстине.

* Може да приготвите рибника и с готово или бутер тесто.

Източник: lakomnik.bg

Виж повече на : ribari.net

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук