Тънкости за риболов на щука

Тънкости за риболов на щука


Тънкостите за риболов на щука са много. Освен примамката важно е и мястото както и времето. В различното време било слънчево или лошо щуката се позиционира в различни места във водоема.

Добре е да се познава поведението на хищникът така значително ще повишите шансът си да го уловите. Щуката е ловец, който обича да причаква своята плячка. Признаците на времето – атмосферното налягане, температурата, вятърът, фазите на луната, приливите и отливите и още много подробности винаги са изкушавали въдичарите за създаването на теории за кълването на рибата.Тънкости за риболов на щука

В повечето случаи те са така субективни и натоварени с лични спомени и пристрастия, че истината и заблудата в тях са здраво и преплетени. Предразсъдъците винаги водят до грешен анализ и това, което работи на един водоем може да не сработи на друг. Все пак обаче съществуват известни, проверени от времето истини за активността на различните видове риби при дадени обстоятелства. Тънкости за риболов на щукаЕто и някои доказани теории свързани с климатичните особености :

1. Кълването е по-енергично през ранната пролет и късната есен, отколкото през лятото, т.е. тогава рибата се храни по-често и с по-голяма настървеност.

2. През лятото кълването е най-добро непосредствено след изгрева на слънцето, средно е вечерта и най-лошо през деня. Разположение на едрите хищни риби при лошо време със студен вятър

efekt-2.com

3. Колкото сезонът е по-близо до ранната пролет или до късната есен, толкова по-добре рибата кълве през деня, дори има дни, когато най-добре кълве по пладне.

4. Облачните дни се приравняват към пролетните и есенните, т.е. тогава рибата взема добре и в средата на деня.

5. Преди мятането на хайвера и веднага след това винаги има усилено хранене.

6. Вятърът и до известна степен захлаждането на времето винаги спомагат за доброто кълване на дъно и обратно – затишието и горещините го отслабват. Схема на най-вероятни места, които щуките ще заемат във водоема.

7. Мътността на водата пречи на доброто кълване, а прозрачността най-често го благоприятства.

8. Всяко натрупване и скупчване на организми в малка площ от водоема засилва кълването в това място. Разположение на едрите хищни риби:

1 – през деня и 2 – през нощта 9. С някои изключения, колкото повече дадено пространство във водоема се отличава от водите в останалата му част, толкова по-големи са шансовете за добро кълване в него.

Например в тесните малки реки – широките вирове, в широките реки – тесните части, в дълбоките води – съседните плитчини, в плитчините – ямите, в стоящи води – протоците и втичалата, в течащи води – заливите, и прочие.

И все пак – как да избираме местата, в които да замятаме. Ако сме на река, можем да сменяме местата в движение.

При всички случаи не бива да забравяме, че като всяко живо същество рибите са склонни да пестят от енергията си, докато се движат. В малките бурни реки и потоци те избират или вирове със завъртане на водата в обратна посока, или се крият „на завет” зад големи скали и камъни, дънери или корени крият се и в подмоли.

Поведението на щуката е различно понякога тя дебне костури близо до брега, друг път чака в храсталака някой малка рибка. Рядко обаче можем да намерим така наречените рибни пътеки – там където има големи щуки малки такива няма и обратното. Голямата щука иска голямо дебнене.

Но си струва усилията.

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Виж повече на : ribari.net

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук