Усетете елегантността в риболова с мач

Мачовият риболов е риболов на плувка, предпочитан от много риболовци. Мачовите въдици се произвеждат от карбон, като това ги прави фини и леки, но стегнати. Тези техни качества ги правят изключително подходящи при динамичен и интензивен риболов. При този риболов линията е възможно най–фина, като това от своя страна позволява риболов на по–голяма дистанция. Да се върнем отново на въдиците. Те обикновено биват с дължина от 3,9 до 4.5 м. Акцията им бива до 15-20 гр., като има някои изключения. Макарата е много важна при този риболов. Тя трябва да бъде с бързи обороти и плитка шпула. Обикновено макарите за този вид риболов се предлагат със заден аванс.

След като имаме прът и макара е време да се обзаведем с някои по–дребни аксесоари. Това са плувките, наречени още ваглери. Ваглерите биват в различни цветове с открояваща се антена. Много е важно теглото на ваглера и правилното му утежнение.

Повечето ваглери имат надписи върху себе си, които показват как трябва да бъдат утежнени. Обикновено се записва първо теглото на ваглера, а след него ‘+’ и допълнителното утежнение за линията. Например 5+2. Изборът на ваглер не е случаен. Ако искаме да ловим на по–голяма дистанция ще изберем по–тежък ваглер. Дълбочината също е от значение. За по–дълбоки води се избира ваглер с по–голямо допълнително утежняване, за да достига по–бързо и лесно стръвта ни желаната дълбочина. При по–малки дълбочини избираме по–малко утежнение. Някои по–нови ваглери са направени така, че да може да се утежняват от риболовеца според неговите нужди. Това се получава чрез махащи се шайбички, чрез добавянето или премахването на които регулираме теглото на ваглера. Освен теглото, можем да коригираме и цвета на антената, като нанижем върху нея шлаух с желания цвят. Тези трикове улесняват значително рибарите, като също така им спестяват и време по постройката на линията. Ваглерът се монтира към основното влакно посредством малка карабинка, а дълбочината на риболов се наглася чрез специален подвижен възел, завързан на основното влакно. Между основното и повода обикновено има вирбел, който да предотвратява усукването на влакното при замятане на големи дистанции. Ваглерът се фиксира далеч от утежнението на линията чрез малка съчма, която му пречи да падне до тежестите.

Общо взето това е всичко около такъмите и постройката на линията. На вас остава да усъвършенствате риболова с мач, като се научите да замятате, засичате, изпъвате линията и т.н. Най–хубавото при този вид риболов е, че използвайки фини такъми вие правите рибата равностоен противник и тук вече зависи само от уменията и практиката ви дали ще успеете да я извадите на брега. Това е един невероятен риболов.

efekt-2.com

Източник: ribolovenatlas.com

Виж повече на : ribari.net

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук