Черно море вече е мъртво море

Черно море вече е мъртво море


Черно море вече е мъртво море. Вижте шокиращите данни за това
Според последните изследвания Черноморската скумрия е изчезнала на 90%, а тя е ендемичен вид и има няколко уловени покрай Крим през изминалите години. Десетки видове риби – платерини, много рядко вече се среща и лаврак.
Хищните риби са намелили над 20 пъти, което прави Черно Море направо мъртво море.

През 1968 г. е бил последният промишлен улов на черноморска скумрия. След това постепенно изчезнаха някои видове платерини. Запасите на други видове като лефер и лаврак много рядко вече се срещат. Запасите на хищни риби са намалели над 20 пъти за последните 25-30 години. И вече почти няма промишлен улов на лаврак, голям лефер, торук”, коментират старите рибари .

Освен замърсяването на морето, изключително вреден е и уловът на дребни риби, защото те са в основата на хранителната верига.
„Уловът на цаца е изключително вреден. Да замре животът в Черно море, причините са две. Първо това е замърсяването и второ,е прекомерният улов и траленето. Цацата е в основата на хранителната верига. Всички хищници се хранят с цаца. Прекомерният улов води до липса на храна за хищните риби”, обясни Василев.

„Страшно безотговорни сме към морето. А моретата и океаните са в зародиша на нашия живот. Без тях сме за никъде”, казваме ние от ribari.net
Тюлените и делфините също са обект на изтребление в Черно море, макар и защитени морските видове си остават защитени не само на хартия.

 

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

efekt-2.com

Виж повече на : ribari.net

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук