В ранна пролет за пъстърва

В ранна пролет за пъстърва

За да бъде успешен пъстървовият риболов в ранна пролет, трябва да обърнем внимание на няколко важни момента. С помощта на бавно движение на примамката можем да хванем първия си трофей. През март водата в ручеите е още студена, което се отразява на поведението на пъстървата – в ледената вода тя избягва излишните движения и икономисва енергията. Рибата се намира основно на дъното, където течението е най-слабо, а има повече храна.

Малко движения

Засега трябва да забравим за петнистата красавица, която лови мушици, врязва се в ятото дребна риба и атакува примамката, бързо преодолявайки слоя вода от няколко метра. В ранната пролет пъстървата проявява умерена активност, но съвсем не е апатична. Популацията е направила хищниците гладни. Шансовете ни за улов са високи, ако ловим с бавно движение близо до дъното. Изкуствените примамки, които действат на течение, сега са вън от конкуренцията. Признати фаворити за мнозина риболовци са малките плуващи воблери. Задължително следва да се избере модел, който зависвайки в слоя вода или при бавно движение се спуска в придънния слой. Някои риболовци постоянно движат примамката край пъстървите и така с часове нямат нито едно кълване. Когато почувствате, че примамката е докоснала дъното, отпуснете влакното от макарата. Под действието на течението то бързо се опъва, но воблерът продължава да работи: първоначално стои на място, след това започва да пада, след това отново заема предишното положение. Сега е въпрос на време кога примамката ще попадне в полезрението на петнистия хищник. Кълването става винаги във фазата на зависване на воблера. Очевидно е, че пъстървата е готова на атака, когато жертвата е в непосредствена близост до нея. Изморителното преследване за нея е излишно. На по-дълбоки места със слабо течение, където плаващите воблери не стигат до дъното, можете да използвате малки въртящи се блесни, които също се носят от течението. В този случай до добър улов водят примамки със скромни и натурални цветове, защото пъстървата през зимата е свикнала към естествената храна, примерно към малки кефалчета.

Няколко атаки поред

Воблерите и въртящите се блесни могат да работят много активно. Дръжте примамката колкото може по-близо до хищника. Риболовец разказва, че е ловил пъстърви, атакували малка въртяща се блесна, след като тя повече от десет минути се въртяла на място, близо до рибите. Ако имате лоша видимост, е необходимо внимателно да наблюдавате върха на пръта. Той и влакното ще покажат кълването, което в ранна пролет е много внимателно и по-слабо отколкото през лятото. Затова рибата често атакува примамката два или три пъти поред. Ако има лъжливо кълване, дръпнете влакното и отново позволете на примамката да падне. Пъстървата бързо реагира на риболовната преса. Затова за да ловите няколко дни поред, внимателно обмислете всичко. Необходимо е да се търсят места, които още не са обловени.

efekt-2.com

Недооценените места

“Гореща” точка е примерно мост, който се смята за непривлекателен, а местата край него са слабо обловени.. В този случай заемете място пред моста и ловете там. Встрани от рибите, които обикновено се намират пред моста, обикновено не се хвърля, а цялото внимание се насочва към онези от тях, за които се предполага, че са струпани под моста. Точно такива недооценени места носят добро кълване. Интересни са и участъците, където има опасности от закачки. Мнозина риболовци пасуват при такива места и не хвърлят примамките. Надвисналите над водата клони на дървета и храсти привличат някои пъстърви. Те се разполагат под тях или зад тях. Там риболовците често са възнаграждавани от силен удар на пъстърва. И ако всичко мине гладко, след известно време петнистата красавица ще лежи във вашето кепче.

Източник: riboco.com

Виж повече на : ribari.net

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук