Да спасим белите риби!

Да спасим белите риби!


Ribari.net с призив да спасим белите риби! В момента бялата риба е в размножителен период и мъжките пазят хайверът си, което ги прави уязвими. Не само трябва да ги пазим от бракониери и недобросъвестни рибари, но и от някои видове лодки. Ние напомняме на всички колеги следното: Почистете и дезинфекцирайте мястото, където ловите преди и след излета. Други препоръки: 1. Носете валиден билет 2. Ползвайте до 3 въдици 3. Задържайте до 3кг улов или 1 риба с по-голямо тегло. 4. Пускайте незабавно уловена риба, която е в размножителен период или под допустимите размери. 5. Риболовът е разрешен до 15 април в часовете от 06:00ч до 20:30ч 6. Ако забележите нередност позвънете на 112. Ако искаме промяна ние сме промяната и ние трябва да се променим и да променим навиците си. Само така ще променим и другите до нас и ще се промени средата, в която живеем.

Използвайте винаги антибиотик за дезинфекция на раните и наранените места на рибата преди да я пуснете във водоема.
Влиза в сила Забрана на бялата риба 2020г.
В периода на размножителния период на бялата риба се забранява уловът този вид. При случаен улов рибите се връщат моментално във вода.

От 15 март до 15 май влиза в сила Забрана на бялата риба 2020г. Тя се въвежда всяка година. Целта на забраната е да се осигурят нормални условия за естественото размножаване на белите риби.

Сроковете за забрана са в съответствие със Закона за рибарството и аквакултурите (ЗРА).
„Опазването на живота на рибата и водните организми е от изключителна важност и затова усилените проверки на инспекторите на ИАРА по време на забраните ще продължават“, обясни изпълнителният директор на ИАРА доц. д-р Галин Николов.
От 15 февруари до 30 април е забранен уловът на щука. От 1 април влиза в сила забраната за улов на голяма водна жаба, пагур и обикновен (зелен) крив рак.
Имайте в предвит, че минималната глоба при извършване на незаконен риболов е 100 лв. и апелираме за спазване на разпоредбите!

От ИАРА и ЦРОО и доброволческите организации се заканват с постоянни и безкомпромисни проверки!
Наслука!

efekt-2.com

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Виж повече на : ribari.net

 

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук