Как да ловим риба на яз. Доспат

Как да ловим риба на яз. Доспат

Язовир “Доспат” е класически обект за риболов на пъстърва и едва ли има риболовец, който да не го е посещавал
На този язовир целогодишно се лови пъстърва, лятото на влачене, плувка и бомбарда, а през зимата на дупка.
Ще се спрем по-подробно на някои техники при риболова на пъстърва на плувка.

Най-важното условие за успешен риболов е наоколо да няма хора и да не се вдига шум. Тъй като лятно време места без хора почти няма, по-добрият вариант е да се лови навътре или да се търси място, където има дълбочини близо до брега.
За успешният риболов е задължително да има подхранка – гранули(размерът им зависи от дълбочината на местото), червеи и кускус.Кус-кусът обикновено или се оцветява или се бърка с кръв, далак…. Поднасянето на храната трябва да става деликатно, но регулярно, най-добре с прашка. Характерно за Доспат е, че се правят серии от риби 3-4 бр, след което следва затишие. После отново серия и пак затишие. Това не се отнася за случаите, когато има скъсана садка, рибата е полудяла, и се лови на всичко и от всеки..
Тук ще ви предложим няколко успешни системи за риболов на плувка в зависимост от мястото, което сте избрали.

Вариант 1
При немного дълбок и полегат бряг, тихо време и когато няма хора наоколо ви препоръчваме да ловите на около 7-8 м от брега с пръчка 4м на дълбочина 1.20-1.50м. Основното влакно е добре да бъдае 0.12-10.14мм, повод 0.8-0.10мм, кука № 16-18 и плувка 0.5 гр. При този такъм, периодичното стреляне на гранули, червеи, и кус-кус ще имате гарантиран успех, ако има пъстърва наблизо. Добре е да експериментирате със стръвта. В зависимост от активноста на рилбата можете да ловите на 1 до 3 червея на куката. Ако са завъртят повече риби можете да смените куката с по-голяма и дори плувката с по-тежка. Този тип места са едни от най-удачните през пролетта и ранното лято.

Вариант 2
Когато започнат жегите, рибарите се увеличават пропорционално по брега на Доспат. Тогава е добре да търсите по-дълбоки места, където водата е по-студена и рибата е сравнително по-спокойна. При тези условия най-подходящо е да се лови с болонезе. Лови се на дистанция от 7-8м до 15-20м, на дълбочина от около пет метра. За подхранка се ползват отново гранула(от по-едрата), кус-кус и също така може да пробвате на слепен червеи. Плувката вече трябва да е по-голяма от 1.5 до 3 гр в зависимост от дълбочината, атмосверните условия, начина на кълване на рибата и дистанцията на гоято се замята. Линията е същата като при предишната система, но куката е по-голяма № 12-14.

Вариант 3
При голяма жега и голямо движение по брега най-удачно е да се лови на английски риболов(30-40м), на булдо и дънните въдици.

efekt-2.com

Основното влакно при английския риболов трябва да е 0.14-1.16 и плувка около 10 гр. По това време на годината пъстървата се храни предимно в горните слоеве нап водата и се лови на 1.20 до 1.70м. Този тип риболов обаче е по-скоро на късмет и на чакане, ако има наоколо риба, тъй като е трудно да се поддържа добро хранително петно. Другата система е с булдо, вместо плувка и повод около 1.5м, за да може да се цамята възможно най-навътре Както и дънните въдици на пружини, които се пълнят предимно с кус-кус.

В този период голяма слука имат тези които влачат с лодки, като понякога се вади и по някоя риба на блесна от брега..

Източник: ribolovec.com

Виж повече на : ribari.net

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук