Как да уловим голям Амур?

Как да уловим голям Амур?

Как да уловим голям Амур виж как се прави?

Амур с научно наименование Ctenopharyngodon idella е един от най-едрите представители на семейство шаранови. Обитава големите азиатски реки в Китай и Русия. У нас се среща в реките Дунав, Янтра, Лефеджа, в язовирите Овчарица, Жребчево и др. Достига тегло 27-36 кг, но са хванати екземпляри до 180 кг. Фиксирана е риба с възраст 21 години, но повечето риби живеят 6-10 години. Наричат амура тревен шаран, много лесно се отличава от обикновения шаран, защото тялото му е по издължено, торпедообразно и няма мустаци. И още – тялото е сплескано отстрани, люспите са едри, той е по-светъл и сребрист отколкото обикновения шаран. Познат е у нас като бял амур. В много страни е внесен от Китай с цел контрол на чистотата на водата в различни водоеми. Достига дължина повече от един метър. Можем да го търсим в езера и бавни реки. Малките амурчета се хранят с микроорганизми, които след това стават вегетарианци. Върху режима на хранене на амура силно влияе температурата. Амурът започва да се храни активно при температура 7 градуса. За един ден може да изяде много повече от своето тегло. Амурът е превъзходен биологически контрольор на растителността и цъфтежа във водоемите. Има добър апетит и излишъкът му във водоема може да доведе до пълно унищожаване на цялата водна растителност и гибелта на останалите обитатели на водоема.

Такъм и стръв
Доскоро много рибари, дори и такиива с дългогодишен стаж, твърдяха, че амурът не кълве. Този мит вече е опроверган и все повече са тези, които ловят амури у нас.
Необходимо е първо даизберете правилния такъм и стръв. Амурът обича много силно ароматизираните плодови бойли и царевица, с добавка на малко захранка.
Такъмът много прилича на шарановия – тежка тежест, дълъг повод и сдвоен бойл. Поводът може да бъде от Sufix Super Skin, а куката Nash Fang X hook.
Когато големият амур пробва вашата стръв, вие обикновено виждате няколко удара на върха на пръта, затова е важно да го следите. След това произтича кълване на брега или мощно дърпане.
След засечката борбата с амура не е много интересна, докато рибата не ви е видяла или кепчето, след което полудява. Убедете се дали е добра спирачката на макарата, иначе може да изпуснете рибата. Вземете я в кепчето много внимателно, с уважение, което тя заслужава. Не я слагайте в плик, рибата ще се стресира и бързо ще загине.
Обикновено ловът започва и свършва с една стръв. В края на риболова е добре да не оставяте много стръв във водоема, защото е важно рибата да изяде стръвта на куката, а не захранката. На практика започнете интензивно да намалявате количеството захранка, като започнете в половината от времето – когато сте дошли на водоема до края на риболова.
Почти е сигурно, че замятането на единична стръв зад границата на захранения учъстък (примерно 15 метра от него) често дава кълване на едра риба, отколкото стръвта в центъра на захранения участък. Защо става това? Защото по-едрата риба, когато не се храни, стои близо до захранената зона и подбира забелязаните единични бойли. А самотната риба не обича да се храни в стадото, а по края на зоната.

Каква и колко захранка да използвате?
Вече казахме, че се започва с един бойл. След два часа хъврете две шепи бойли и зърнена смес и вижте какво ще се случи. Ако кълве, захранвайте, както е описано по-долу. Ако не кълве и не виждате никаква активност, минете на друго място и започнете всичко отначало. Както казахме, най-добрата стръв са силно ароматизираните готови плодови бойли като Nash Tangee Squid, Mainline Fruit Burst и Nash Strawberry.
През летните месеци, на големи водоеми с достатъчно амур, можете да захранвате с 5 кг 18-мм бойли и 5 кг зърнена смес (овесени ядки, коноп, царевица) в началото на риболова (след 24 часа или повече) и след това същото количество ежедневно, докато започне да кълве. В средата на предполагаемия риболов, намалете до нула захранката към последното денонощие на риболова.
През зимата при голямо натоварване на водоема започнете (след 24 часа и повече) с около 2 кг малки 14-мм бойли и половината от предишния вариант на зърнената смес, но с добавка на половин килограм пелети.
Под стратегия на захранването се разбира правилното разположение както на захранката, така и на стръвта. Колкото по-добра е вашата стратегия (предполага се, че останалото е направено правилно), толкова повече кълване ще имате.
Опитайте се да обхванете всички дълбочини, като разположите стръвта на различни дълбочини. Стръвта е разположена диагонално.
Амурът се лови на плувка и на дънна въдица, снабдени с макари. Може да кълве на листа от върба, грах, листа салата, тесто със захар, картофи, кръгчета краставица, червеи, дори на малки рибки.

efekt-2.com

Да открием и подготвим мястото
Не всеки може да открие мястото, на което рибата се храни – амурът е много внимателен. Обикновено такива места са обрасли участъци край бреговете, с дълбочина до два метра. На нешироки водоеми е целесъобразно амурът да се лов от противоположния бряг. Има два вида риболовци – едните стоят на брега с въдица в очакване на кълването, за тях риболовът е почивка. И втори, които се движат по водоема с надеждата да открият стоянката на рибата. За вторите риболовът е схватка, в която риболовецът иска да победи достоен противник.
За лов на амур често се използва такъм за далечно замятане на стръвта. Най-добре е да се използват леки спининги дълги 2,7-3 метра и тест 30-35 г, с безинерционна макара и достатъчен запас от намотано влакно. Добре е влакното да бъде моно с диаметър не по-малко от 0,3 мм. Такъмът да има тежест, вирбел срещу заплитане на поводите. За риболова на амур е добре да се изполват къси куки. За да не изпуснете улова, маскирайте куката в стръвта. Например изрежете тясна лента от върбово листо с жилката. Вкарайте куката в нея и я увийте в листото. Нека примамката с лек спуск да плува там, където се храни рибата. Нека примамката зависне не по далеч от метър от участъците с растителност. След обилен дъжд и буря амурът предпочита животинската примамка. Амурът се лови от пролетта до късна есен.
Трябва да се знае, че амурът не се предава, упорито се бори за живота и свободата си.
Но няма точно фиксиран метод на ловене. Знае се, че амурът обича водоеми с богата растителност, за него често казват, че пасе.
За онези, които ловят на брега в очакване да клъвне, ще кажем, че е добре предварително да захранят белия амур в течение на няколко дни – например суха царевица. Хвърляйте захранката на едно място. След четири дни можете да започнете да ловите амур.
Месото на амура е вкусно и мазно и от него могат да се приготвят много ястия.

Автор: Величко ЦВЕТАНОВ

Източник: butiche.com

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Виж повече на : ribari.net

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук