Как се ловят раци на наденица?

Как се ловят раци на наденица?


Варената наденица се превръща в хит за ловенето на раци. Хищническата природа на ракът го прави лесна плячка за рибарите, които познават слабото място на ракът и това е мършата и месото.
Според разпоредбите на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури ловът на езерен рак (Astacusleptodactilus) е забранен от 15 октомври до 15 май. Възбраната за обикновен (зелен) крив крак (Carcinusmaenas) е в периода 1 април – 31 май.

Пагурът (Eriphiaverrucosa), който се среща в Черно море, отново е под закрила от 1 април до 31 май. Интересът на раците към месото се обяснява с тяхната хищническа природа. Речният рак обитава реки, езера и блата. През деня се крие под камъни до брега и коренища на растения, а през нощта търси храна.

Речният рак е всеядно животно. „Случвало ми се е да поставям малък уклей, който да е стръв за щука или бяла риба, и раци да го изядат. Интересното е, че ядат само червата и очите му, докато останалата част от рибката остава недокосната“.

Речният рак е типичен представител на висшите ракообразни, които имат 5 двойки ходилни крака. Тялото му е ръждивокафяво на цвят и на големина достига до 15-20 сантиметра.

Именно заради това, че раците налитат на мърша често ги наричат „чистачи“, защото почистват водоемите от биологични отпадъци.

efekt-2.com

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Виж повече на : ribari.net

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук