Китайски рибари с улов за над 72 000 долара

Китайски рибари с улов за над 72 000 долара


Китайски рибари ловят дронове шпиони

В първия момент заглавието в китайска държавна медия „Китай награди рибари, уловили чужди шпионски устройства“ изглежда подозрително. Но се оказва съвсем правдоподобно, коментира BBC. Първо, наградените не са двама-трима, а 11 – една жена и 10 мъже, които са открили общо седем машини.

Второ, това не е първият път, в който рибари от източната крайбрежна провинция Дзянсу откриват „подводни дронове шпиони“. През 2018 г. 18 души са наградени за залавянето на девет машини. И трето, наградите изобщо не са малки – до 500 000 юана (72 000 долара). Крайбрежието на провинцията е дълго над 1000 км и гледа към Япония и Южна Корея. Тайван пък е на около 800 км на юг. Това местоположение и сериозното американско присъствие в региона започва да обяснява защо рибарите продължават да откриват дронове. Китай не разкрива на кого са машините, а казва само, че са произведени в други държави. Но експертът по региона и консултант Александър Нийл посочва, че те вероятно принадлежат на „американските ВМС, на японските сили за самоотбрана и потенциално на Тайван“.

През 2009 американските военноморски сили спонсорират изследвания за

Китайски рибари с улов за над 72 000 долара

efekt-2.com

подводни дронове, известни като „безпилотни подводни машини“. Проучването препоръчва седем начина за използването им, сред които проследяване на потенциално вражески подводници, борба с подводни мини, разполагане на оборудване за наблюдение и мониторинг на подводна инфраструктура като например кабели за комуникация. Изследването подчертава и силата на дроновете. По-малките, вероятно като намерените от китайските рибари, може да бъдат разполагани за месеци и са достатъчно евтини, за да бъдат смятани за заменими. Евтини в случая означава само десетки хиляди долари. Тяхната цена, обхват и способности означават, че подводните шпиони са все по-важни. Така че това обяснява, отчасти, защо те продължават да попадат в китайските рибарски мрежи. Още повече, че някои от рибарите са част от армията.

За България не важат такива награди защото тук всеки може да влезе спокойно по суша, въздух и вода.
Единствената мобилизация при рибарите бе когато търсиха изгубен кокайн и тогава всички бяха проверявани.

Източник: actualno.com

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Виж повече на : ribari.net

 

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук