Лин

Лин. Всичко за него каде, как и още нещо..

Колко време живее линчето? Лин. Полезни свойства, състав, съдържание на калории, вреди и противопоказания

Ако ме попитаха коя от сладководните ни риби е най-загадъчната и загадъчна, тогава не бих се поколебал нито секунда да отговоря, че това е лин. Този представител на семейство Карпови е познат на всеки рибар у нас, но кой знае нещо за него? Лин, той е тенч. Почти всеки ще отговори по този начин. Какво мога да кажа, дори за ихтиолозите той разполага с много нерешени пъзели. Собственикът на зелени люспи е уникална риба, която има функции, които не се срещат при другите.

Къде живее, какво яде и какви са размерите?

Обхватът на линията е достатъчно голям. Разпространен е от Западна Европа до езерото Байкал, а от северните райони на Европейска Русия до Закавказие и Казахстан. Той се среща дори в Турция, обаче, в много малки количества. В районите на Псков, Ленинград и Архангелск това е доста рядко. По принцип линчът е термофилен и не се чувства много удобно в студена вода. В долните течения на големите южни руски реки (Дон, Днепър, Волга, Урал и др.) Той прониква в соленоводните води на делтите.

Интересното е, че тази риба не образува подвид в целия си огромен обхват. Линиите от Южна Бохемия, Армения, Долна Волга, Московска област и Сибир почти не се различават една от друга.

efekt-2.com

Местообитанията на лина са подобни в цяла Русия. В каквато и част на своя ареал да се намира тази риба, навсякъде тя избира стоящи или ниско течащи водни тела, обрасли с водна растителност със силно засилено дъно. Ако едно плитко, добре загрято езерце е покрито с водна лилия, вози, тръстики и патици, тогава с 99 процента сигурност можем да кажем, че линът е тук.

Що се отнася до спектъра на хранене на линея, той е много широк. От зоопланктон (в млада възраст) до големи безгръбначни и юноши на други циприниди. Самият аз няколко пъти съм хванал лин на пърженото. Изненадата ми не знаеше граници, защото героят на моята история се счита за почти най-спокойния от всички спокойни риби.

Трябва да се отбележи, че молците, уловени на жива стръв, не са с изключителен размер и от това можем да заключим, че големите индивиди не са често, но все пак доста редовно се предхождат. Такива нехарактерни, дори бих казал, странни форми на поведение се проявяват в кошара в бедни на вода езера. Където всичко е наред с фуражната база, той никога не е предшествал. Също така ракообразните, мекотелите и ларвите на насекомите попадат в списъка на кулинарните предпочитания на лина. Тази риба не пренебрегва растителната храна, изгризва младите издънки на водни растения и дори детрит, усвоявайки в нея едноклетъчна черупка амеби и разлагаща се органика. Така че по отношение на храненето, линчът е типичен полифаг.

Тенчът не образува големи стада и като цяло, въпреки доста високата си плодовитост (до 800 хиляди яйца), тя никога не е и никога не е многобройна. Щом кръстоносните шарани, платика или хлебарка се появяват в голямо количество в езерото до него, изглежда, че той минава настрани. Тогава се създава пълна илюзия, че той изобщо не е тук. Всъщност линът не изчезва никъде, а просто подбира най-глухите и обрасли участъци на резервоара, където е почти невъзможно да се хване. Но когато броят на конкуриращите се рибни видове не е толкова голям, мистериозната „невидимост“ ви прави наясно с присъствието му чрез ухапвания, неочаквани за риболова.

Сега за размерите. Строго погледнато, в различни резервоари средното тегло на тази риба варира от 150-200 до 400-600 г. Тенч на 1 кг и по-голям е голям успех за риболова.

Наистина ли нашият герой е толкова плитък? По времето на далечното ми детство вече на един от Ерик Volga-Akhtuba  заливът беше тежко мъртъв. След това недостигът на кислород беше премахнат от цялата рибна популация, само шаранът оцелял през тази местна катастрофа. И така, през март, когато ледът започна да „слиза“, се отвори ужасна картина. Дъното на езерото приличаше на гробище. Тонове гнила риба: щука, костур, сребърен шаран, 12-килограмов шаран и … големи линии, теглото на които, очевидно, достигна 2 кг или повече! Интересно е, че тези „големи момчета“ никога не са се затъвали и дори не попаднаха в бракониерски мрежи. Преди това огнище не бих могъл да си представя, че в този Ерик се намира толкова голяма риба.

Повтарям отново, казвайки, че линът е много потаен и постоянно е в „сянката“. Поради тази причина много риболовци дори не осъзнават, че едри риби се пазят на няколко метра от тях.

Различни източници споменават информация, че линиите достигат тегло от 6,5-7,5 кг. Числата, разбира се, са толкова фантастични, че предизвикват недоверие, но … Може би така е всъщност, защото линът е мистериозна риба …

Най-големият лин, който успях да хвана, тежеше 1,8 кг, но един от приятелите ми хвана копие от 2,6 кг! Не трябваше да виждам по-големи индивиди.

Гъста кожа, лечебна слуз и отровна кръв

В тази връзка от няколко години японските биохимици подхранват надеждата да получат ултрамощно антибактериално лекарство от лингвална слуз. Идеята обаче беше толкова скъпа и старателна, че много скоро учените я изоставиха.

Друга поразителна характеристика на лина е кръвта му. Той съдържа специални ихтиотоксини и всъщност може да се счита за отровен. Да, чухте правилно. Отровна е! Честно казано, няма как да не забележа, че личината в това отношение далеч не е уникална в рибното царство. Токсичните вещества в кръвта могат да се похвалят с риби като шаран, маринка, речна змиорка и някои морски видове  (риба тон, бонито и т.н.). Вярно е, че шаранските токсини не са толкова токсични, колкото линчовете. Най-токсичните протеини имат речните и някои морски змиорки.

Въпросът за биологичното значение на производството на токсични протеини в кръвта на рибата е все още отворен и до днес. Известно е само, че концентрацията на ихтиотоксини се увеличава значително през периода на хвърляне на хайвера. Многократни експерименти на учени са доказали много силната токсичност на протеиновите съединения от акне и линейни. С въвеждането на ихтиотоксини от змиорката плазма в кръвта на експериментални мишки, смъртността на гризачи достига 80-85% и повечето от животните умират в първите 10-30 минути! Смъртността на гризачите с въвеждането на ихтиотоксин тенч достига 60-70%. И все пак, скъпи рибари, не се страхувайте да хванете линия, гответе ги и хапнете.

Токсините могат да представляват реална опасност само в случай на пряко излагане на рибена кръв в човешка кръв. По време на кулинарна обработка, всички токсични вещества, дори при +58 ° C, се разлагат на напълно безобидни аминокиселинни остатъци.

Защо разтопява се пролива?

Всички, които хванаха лин, забелязаха една интересна особеност зад него. Лежейки в кофа или торба, рибата започва да се разтопява, правейки това почти в буквалния смисъл на думата! Тази част от тялото на рибата, която не влиза в контакт със слънчевата светлина, просто се обезцветява и става тъпа, докато противоположната й страна (обърната към директни лъчи) запазва естествения си златистозелен оттенък.

Ненадминати светила риболов  и голям познавач на рибните навици L.P. Сабанеев дава това обяснение за странното „избледняване“ на един лин във въздуха: „Обилната слуз по тялото на рибата изсъхва и отпада на парчета, от които части от тялото на лина, лишени от тази слуз, стават светлина.“

Подобно тълкуване на феномена, както ми се струва, е коренно погрешно, въпреки че някои (ако не и много) ихтиолози са напълно съгласни с това твърдение. В тази връзка има няколко съществени несъответствия. Защо в този случай рибата не се хвърля напълно?

Освен това сред линиите има специална (златиста) вариация на цветовете. Такива риби са гъсто покрити с абсолютно същата слуз като тези с типичен цвят. Но златните линии, когато се извадят от водата, никога не избледняват.

И тогава, хвърля не само лин, но и други риби. При щука, боядисана в тъмни тонове, например, онази страна на тялото, на която уловеният хищник лъже известно време, също избледнява по подобен начин. Какъв е въпросът тук? Нека се опитаме да го разберем.

Мисля, че истината се крие не в ексфолиращата слуз, а в специалните вещества, отговорни за оцветяването на тялото на рибата. Кожата на лин (и други видове риба) има специален набор от пигменти, който се контролира от редица хормони и позволява на рибата да придобие най-различни цветове. По-специално, пигментът меланин, натрупан в повърхностните слоеве на кожните клетки, е „отговорен“ за тъмния цвят на тялото. Той може да промени конфигурацията на молекулите си за няколко минути и в резултат на това рибата може много бързо да промени цвета си от светъл до тъмен и обратно. При личи тази способност да изсветлява след смъртта е по-изразена, отколкото при други риби.

Къде рибата има такова име и защо трябва да копае земята?

Има три правдоподобно звучащи хипотези за произхода на именния ред. Първият от тях казва, че думата десет, според старославянски канони, идва от глагола прилепвам, тоест се придържаме към ръцете. И това, както знаем, е много характерно свойство на тази риба. Много плътен слой от лепкавата субстанция, покриващ повърхността на тялото на нашия герой, наистина го прави един от най-хлъзгавите и лепкави обитатели на подводното царство. Теорията е достатъчно правдоподобна, нали?

Второто тълкуване обяснява, че редът идва от думата мързелив. Всъщност собственикът на подводен здрач е много трудно да се нарече енергична риба. Всъщност той е мързелив и никога, освен ако, разбира се, не се смущава, плува с ускорение. Линчът измерва всеки метър от притежанията му, като бавно движи перките си. В този смисъл епитетът „мързелив“ пасва на главния герой от нашата история. Както виждаме, втората хипотеза е много привлекателна, също е логична и в много отношения вярна.

Най-точното обяснение е, че името tench приема корените си в глагола shed, тоест променя цвета си. Този въпрос беше разгледан по-горе достатъчно подробно. Именно тази версия в момента е най-правдоподобната и всепризната.

Това, изглежда, е всичко, но … Нашият герой има още един навик, присъщ на много малко жители на нашите резервоари. В сурови зими, когато малките езера и ерикс замръзнат на дъното, линиите се набиват в долната почва. Обаче, разчитайки на собствените си наблюдения, бързам да уверя читателя, че линчът не може да се сравни с шаран и изкуството за оцеляване в земята. Погребан е само там, където има пролетни изходи, и където няма такива, той просто се задушава и умира, отстъпвайки място на жизнено пространство със шаран от сребро и злато. В същото време през летните горещини, когато има недостиг на кислород в малки резервоари, тази риба носи завистта на другите обитатели. Дори кръстоносците започват да отиват в тиня, но лимбата не се нуждае от него много.

Ето колко интересно може да се разкаже за линията на тайнствения обитател на подводната джунгла. По тегло най-интересните подробности от живота на собственика на зелени везни все още чакат своите улики.

Това е доста термофилна дънна риба. Местообитанието е много голямо. Тази риба се среща в Сибир (преди Енисей), Мала Азия, Кавказ, почти в цяла Европа (с изключение на скандинавските страни и полуостров Кола).

Лин е познат от древни времена, древните римляни са го използвали още през 4 век след Христа, случай (стихотворението на Мазел) е документиран, когато римският консул в Галия, Деций Магнус Авзоний, прославял тинка, както римляните наричали лина. Сега тенчът е незаслужено забравен.

Продължителност на живота:  10 години Пубертетът:  3-4 година; хвърляне на хайвера:  Май на август; размер:  20-35 см, макс 60 см; тегло:  0,2-0,8 кг, макс. 3 кг

Лин в Русия

Домашните рибовъди упорито заобикалят лина, макар че липата е известна отдавна в Русия, защото живее заедно с кръстоносци и шарани във всички водоеми и водоеми, в които е живяла рибата. Лин има отлични вкусови характеристики и това му осигури голяма популярност по онова време. Гурмето е особено ценено от месото на лиша. Особено популярен е пърженият линч.

И в някои случаи линчът се използва за медицински цели, например, черният дроб е използван при лечение на главоболие и делириум.

вид

Лин е лесен за идентифициране. Тялото му е късо, леко притиснато отстрани, много дебело и доста високо. Каудалната дръжка е много къса, с характерна малка прорез.

Плавниците са заоблени, гърбът започва зад вертикала на задния ръб на основата на вентралните перки или почти над тях. Грудните перки са доста дълги. Везните на лина са изключително меки и много плътно притиснати към тялото, което прави много трудно отлепването. Тялото на линията е покрито със слой слуз, това е особено забележимо при ниски температури на водата. Главата на лина е малка, а муцуната е тъпа, устата е малка. В краищата на устата тенчът има много къси антени.

Не значителен размер, намалете значението на личинката в очите на онези рибари, които трябва да се похвалят с голям улов.

Тенчът е заселена риба и като правило не прави големи миграции. По време на хвърлянето на хайвера всяка женска хвърля до 1 милион яйца (на сезон), обикновено това се случва на няколко етапа. Размножаването се извършва от май до юли, при температура от + 20 … + 25 ° C. Обикновено в естествените резервоари расте доста бавно (виж таблицата).

Както бе споменато по-горе, месото на лилаво има отличен вкус, има сладникав вкус и е много сочно, въпреки че ако не е приготвено правилно, може леко да отделя кал. Месо със средно съдържание на мазнини (приблизително 3,8%).

Тъй като линеят е непретенциозен, дори езера, в които други риби няма да оцелеят, са подходящи за отглеждане на морски костур. Тенчът може да оцелее във водни тела с ниско съдържание на кислород и напълно обрасъл с водорасли. Той може да оцелее в резервоари с торфена вода, където дори шаранът, при цялата си непретенциозност и жизненост, не е в състояние да оцелее дълго.

Женските узряват на около третата или четвъртата година от живота, мъжките са по-бързи, те вече са в състояние да оплождат яйца през втората или третата година от живота, в северните райони това се случва една до две години по-късно. Пенчето става полово зряло с дължина на тялото 17-18 см и тегло 120 g. При такива размери плодовитостта на лина варира от 20 до 40 хиляди яйца. В големи екземпляри с тегло над 800 грама, плодовитостта е до 500 хиляди яйца. Обикновено са необходими два до три мъжки, за да оплождат яйца от една женска. Производителите се събират през пролетта при температура на водата от + 10 … + 16 ° C. По стъпка женската лесно се отличава от мъжката. По правило мъжете имат удебелени вентрални перки, особено се отличават първите костеливи лъчи, самите перки са по-дълги от женските.

размножаване

Хайверът обикновено се среща в малки заливи и езера с дълбочина до 30-50 см. Макрофитите с потопени листа от смърч, урут и др. Служат като субстрат за залепване на яйца, но ако няма нищо от този вид, хвърлянето на хайвера може да се проведе и на изкуствени гнезда от кърпа. , стар делхи. Обикновено това е прикрепено към обръча с конец. Самият нерест започва с температура на водата +20 +С и продължава един месец, докато хвърлянето на хайвера продължава дори когато температурата на водата се повиши до + 24 … + 25 ⁰С, хвърлянето на хайвера обикновено се извършва на порции. След първата порция след 6-10 дни се появява следното хвърляне на хайвера. След същия интервал ще се появят още две до три зидарии.

В западната част на Европа се използват специални инжекции в хипофизата за производство на потомство. В Полша ларвите се приготвят за износ по този начин. При прибирането на реколтата ларвите на производителите се държат в специални водоеми или поточни канали (това обикновено се прави в Чехия и Словакия), производителите се засаждат с плътност 50 бр / м 3. Обикновено работната плодовитост е 100 хиляди. на 1 кг женска. Производителите получават инжекции със скорост 10-20% (предварителни) от обема на шаранската суспензия и след 12-24 часа инжекционна разделителна способност е приблизително 1-5 mg на 1 kg средно тегло. Мъжките се инжектират само 1 път – около 3-5 mg на 1 kg телесно тегло. При температура на водата + 21 … + 24 ° C, узряването на дивеча настъпва в рамките на 22-26 часа след разрешаването на инжекцията. Ако температурата на водата падне под +20 ⁰С, може да не настъпи овулация на яйцата.

Инжектираните индивиди могат да бъдат оставени в езерцето, но в този случай рибата може да излезе извън контрол, а яйцата ще бъдат изхвърлени, в този случай хайверът ще остане неоплоден. Обикновено са необходими около 0,3-0,5 ml мляко от два до три мъжки на 100 ml хайвер. За деагломерация хайвер се използва талк на прах и мляко. Инкубацията на яйца се извършва в специални апарати на Weiss. Обикновено се слага 1 литър хайвер, съдържащ 0,7 милиона яйца. Ако нямате апарат на Weiss, тогава оплодените, но не обезмаслени яйца за инкубация се поставят върху изкуствен субстрат, поставен в езерце. И за по-добра инкубация, субстратът е най-добре поставен в зоната на активно водоснабдяване или обмен на вода. При такива условия и при температура от +20 ° C периодът на инкубация е до 75 часа, така че ларвите се излюпват на третия ден, но при по-висока температура развитието на ембриона може да бъде малко по-бързо (до 70 часа).

Развитие на ларвите

Излюпващите се ларви на личинка са дълги само 3,5-3,6 мм. Прикрепете към субстрата и подхранете с жълтъчния сак за 3-4 дни. През това време те растат до 4,5-4,7 мм. И се концентрират в плитка вода, тук започват да се хранят с едноклетъчни водорасли, както и малки зоопланктони. Ако има много ларви, те обикновено се хранят с малък размер зоопланктон, филтриран през газ. Когато пържените нараснат до 6,5 мм, по-големите организми влизат в диетата си, а самите пържени се разпространяват в цялото езерце. След като достигнат размер от 1,3 см, пържените започват да се хранят с организмите на дъното. Най-подходящият температурен диапазон за растеж на пържени е +20 … + 29 ⁰С, ако температурата спадне до +10 ⁰С, рибата спира да се храни, а при +4 ⁰С линът се зарива в тиня и изпада в състояние, близко до суспендирана анимация. Когато мъничето достигне размер 12 см, той трябва да бъде засаден така, че фуражът да е достатъчен за всички индивиди.

Отглеждане на годишнини

В Русия, в езера с размери 500 м 2, от една женска с тегло 0,9 кг и две мъжки получават до 10 хиляди годишнини със средно тегло 12 грама. За да бъдат годишните най-големи, плътността им се намалява до 56 хиляди единици / ха, а понякога и до 600 бр / ха, в такъв случай впоследствие те се спират да се хранят и не се трансплантират за зимуване. С такава плътност масата на годишните с 12 g. може да се увеличи до 25-45 gr. Едногодишните се хранят с червеи, дребни мекотели и растителни отломки, но обикновено дават предпочитание на детрит. Ако плътността на рибата е такава, че няма достатъчно естествена храна, тогава трябва да я нахраните с изкуствена храна, за това трябва да инсталирате хранилка и редовно да захранвате рибата със комбинирани фуражи, зърнени отпадъци, семена от плевели и пресни зеленчуци, преминали през месомелачката (моркови, картофи и др. цвекло), ситно нарязано зеле, rdest и пр. са отлични.При отглеждане на пържени в поликултури с бял сребрист шаран в Германия, сухият фураж даде по-голяма ефективност, с 1 кг наддаване бяха необходими само 2,5 кг фураж.

Отглеждане на търговска риба

Ако първата година ходеше 25-45 гр. тегло, след това през втората година от живота те могат да достигнат продаваема маса от 180-200 g. В противен случай отглеждането на лина продължава три години, като в този случай тя достига маса от 380-400 грама. В южните райони на Русия подобна маса на лишави може да достигне още на втората година от живота, а след още една година и 800-900 гр.

При отглеждане в естествени водоеми на дву- и тригодишни деца препоръчителната плътност на засаждане може да се увеличи 5-10 пъти. В този случай храненето е същото като при едногодишните. Товарната риба се храни най-добре на фуражна земя с настъргани зеленчуци, фуражи за животни, зърнени отпадъци.

Производителността на рибата може да бъде до 12 кг / дка. В поликултурата с шаран, продуктовата линия е 12 кг / дка с обща производителност 15 кг / ха.

Дву- и тригодишен лин, овладявайки обрасли плитки води, пресечени площи, яде комбиниран фураж много по-малко от относителния си шаран, сребърен шаран, тревен шаран.

През последните години се използват специални басейни, тави и аквариуми със затворена система за обмен на вода за отглеждане на кошара.

Риболов на езерце

В малките водни тела обикновено няма проблем с улавянето на лина. Обикновено се концентрира в района на фуражни места и лесно се улавя от влачене. В големи резервоари улавянето е малко по-трудно, необходимо е да се източва водата през нощта и без шум, в противен случай линът ще копае в утайката и ще остане там, дори ако цялата вода напусне езерото. Концентрация на линч върху легло: за това ще ви е необходима мелиоративна мрежа и задълбочен сюжет, т.нар. риболовна яма пред монтажното устройство на Монк.

транспорт

Тенчът е една от най-удобните риби за транспортиране на дълги разстояния. Това изисква влажна атмосфера, при достатъчна влажност линчът може да живее без вода до 56 часа.

Той е много разпознаваем, от други представители на семейството на кипарините е забележимо различен на външен вид. Той получи името си от способността да се разтопява. Извлечен от вода, той бързо променя цвета си, превръщайки се в тъмни петна.

Външни знаци

Оцветяване и неговите вариации

Снимка 2. Три цветови вариации на лина (отляво надясно): от резервоар с тъмно кално дъно, от река, от резервоар с ярко пясъчно дъно.

Повечето индивиди, които присъстват в улова, са маслинено зелени с подчертан златист оттенък. Гърбът на рибата е забележимо по-тъмен от страните, а коремът е по-светъл.

В зависимост от местообитанието, цветът може да варира: на коприненото дъно обикновено е тъмно, на пясъчното – светло или зеленикаво-сребристо. Речните линии се характеризират с по-жълти тонове. В долната Волга са известни случаи на улавяне на линия с червеникав цвят на люспите. Много рядко има риби меланисти с напълно черен цвят, а още по-рядко – албиноси. Има и няколко вариации в цвета на линията, изкуствено извлечени (повече за тях ще бъде описано по-долу).

Разлики между половете

Тенчът е една от малкото ни риби, която се характеризира с външни сексуални характеристики. И така, мъжките имат по-големи, в сравнение с женските, вентрални перки (достигащи до основата на аналната перка) – с забележимо уплътнени втори лъчи. Но по размер мъжките са по-малки от женските, еднакви по възраст с тях. Женските растат с 30-40% по-бързо от мъжете.

Размери, тегло

Най-често се срещат индивиди, чието тегло не надвишава 1,5 кг и дължина 30 см. Въпреки това, има случаи на улавяне на гигантски гиганти с тегло над 7 кг с дължина над 60 сантиметра.

Подобни видове риба

Както споменахме по-горе – линчото има много разпознаваем външен вид, а объркването му с други представители на нашата ихтиофауна е доста сложен въпрос. Независимо от това, подобна риба като езерото миньов, която често живее до лина, е много подобна на външен вид на своите малки представители – както по цвят, така и по физика.

Как да разграничим лин от езерна миннола? Последният се различава от първия по назъбена каудална перка и забележимо по-малко равномерен цвят с ясно изразени малки петна. В допълнение, опашната дръжка на езерния миньор е малко по-дълга и по-тънка от тази на лина.

Форми на околната среда

Тенчът не образува подвид, но има четири от неговите екологични вариации, различаващи се по състав и до известна степен по цвят:

 1. Ozyornaya  – живее в големи резервоари и езера.
 2. езерце  – обитава малки и средни изкуствени резервоари.
 3. река, Местообитанията му са задни води и заливи на реки, клони, канали и други места с тих поток.
 4. джудже, Среща се в малки водоеми, пренаселени с лин и други риби.

Езерните линии имат по-широко тяло, а също и малко по-високо отзад, който със същата дължина е забележимо по-тежък от езерни и речни форми.

Езерцата са малко по-тънки от езерните. Забелязва се, че ако лин, хванат в езерце, се премества в езеро – след известно време той ще наддаде на тегло и няма да се различава от типичния езерен лин. Подобна картина се наблюдава, ако в езерце се постави езерен лин – той „ще отслабне“.

Речната форма е забележимо по-тънка от езерото и езерцето, освен това може да има леко „огънат“ нагоре устие.

Джуджевият лин е най-малкото разнообразие на тази риба, тя се отличава с височината си – не надвишава 12 см. Дължина е по-многобройна от другите екологични форми на лина.

Анатомични признаци

Броят на фарингеалните зъби в една стъпка обикновено не е сдвоен – 4 и 5 от различни страни, но понякога се срещат индивиди с сдвоен брой от тях, 4 или 5 в един ред. Броят на прешлените е от 37 до 42. Червата на мъника е забележимо по-къса от тази на шарана, а дължината му е приблизително същата като дължината на тялото (при шарана е два и половина пъти по-дълга). При жените червата на лина са малко по-дълги, отколкото при мъжете.

разпространение

Фиг. 1. Линия на обхват

Живее в умерената зона на Евразия. Обитава реките и езерата на басейните на Черно, Азовско, Каспийско и Балтийско море. В Сибир той е регистриран в горния Об и Енисей, в западната част на байката на Байкал също има население на лина.

местообитания

Снимка 3. Средно голямо течащо изкуствено езерце е едно от местообитанията на мънистата.

Среща се в езера, резервоари и езера, като същевременно предпочита резервоари със сравнително топли и бистра вода, кално или глинесто-глинесто дъно и добре развита подводна и полуводна растителност (яйчена капсула, езерце, тръстика, кошар, хвощ, тръстика). Среща се и в заливите на низинските реки и техните обрасли канали, може да обитава и устията, включително реки, които се вливат в морето (със соленоста вода).

Той се опитва да избягва места с каменисто дъно, студена вода и течения, както и отворени и добре осветени от слънцето. В студените планински реки и езера, ниша никога не се среща. Много рядко се среща в малки потоци вода. Той е непретенциозен към съдържанието на кислород във вода, но е по-взискателен от шаран.

В повечето от местообитанията им линът е малък.

Лин на Урал

В Урал линът е разпределен неравномерно. Най-често се среща във водни тела и реки, разположени от източната страна на билото. На западния склон тази риба също е там, но се среща много по-рядко.

Известни са случаи на улавяне на лин в такива реки като Чусовая, Уфа и Силва, както и някои от техните притоци, които имат много обрасли дълбоки места с тих поток. Среща се в Исет и някои малки реки, които се вливат в него, както и в басейна на Тура. По-лесно е да хванете лин не в самите реки, а в техните заливни старейшини, където често е в съседство с шаран.

Периодично линчо се улавя и в много уралски езера, водоеми и водохранилища (например в Таватуй, Чусовское езеро, Верхнемакаровское язовир и Верх-Новински водоем).

начин на живот

Тенчът е доста неактивна риба, предпочита да остане сам. Стадата се образуват само по време на зимуване, а също така могат да се комбинират по двойки по време на сезона на хайвера. Според други източници той се събира в групи от 3-6 броя по време на миграция на фураж. За зимата тя е заровена в утайки и зимен сън (в случай на убийства, понякога изтръпва и се появява в ледените дупки), поради което може да преживее замръзването на резервоар. Подобно се държи през лятото – в периода на влошаване на кислородния режим или по време на изсушаването на резервоара.

нередности

Обикновено линията търси храна, копае се в долния утайка. Мястото за хранене на рибата може лесно да се изчисли от мехурчетата, издигащи се от дъното до повърхността (някои риболовци разграничават мехурчетата, пуснати от лина, от аналогичните, произведени от други риби). В търсене на фураж тенч също изследва гъсталаците на водни и полуводни растения. На повърхността, според някои риболовци, тя никога не се появява, докато други казват, че линчето може добре да се издига през горните слоеве на водата през нощта – по време на масовия полет на насекомите.

Ежедневна дейност

Линчът може да се храни през целия ден и нощ, но неговата максимална активност се ограничава до сутрешния и вечерния здрач – обикновено в този момент той прави миграции към брега. През останалото време е на дълбоки места, но продължава да се храни там. Забелязва се – в облачни дни той може да кълве цяла дневна светлина.

Сезонна активност

Активен е в топлия сезон, особено в края на пролетта (понякога – веднага след като ледът напусне резервоарите), и в началото на лятото. С нагряването на водата в горещите летни дни рибата става мудна и стои в тревните гъсталаци и дори може да се зарови в утайката. Тъй като топлината утихва и водата се охлажда до края на лятото, активността на лина се увеличава. Започва есенното му ухапване, което обикновено завършва до октомври. През зимата рибата зимува на дълбоки места и изобщо не яде през този период. Въпреки че в някои резервоари, с дълги, продължителни размразявания, има изключения от това правило.

миграция

Въпреки липсата на подвижност, тя може да прави ежедневни миграции на фуражи вътре в резервоара, придвижвайки се от дълбоки места към бреговете, заобикаляйки растителността по същия „маршрут”. Способен е и за малки движения по време на хвърляне на хайвера.

храна

 • характер:  основно предпочита животинска храна, но понякога може да яде зеленчукова.
 • Предмет на дейност: водни и крайводни безгръбначни – насекоми и техните ларви, развиващи се в резервоар, мекотели, червеи, ракообразни. Също през пролетта линейната диета включва водорасли и млади издънки на полуводни растения – осока, урути, тръстика, широколист кошар, вредители и яйчни капачки.
 • Сезонни предпочитания:  не е особено ясно, яде всичко годни за консумация.
 • Места за настаняване:  сайтове с копринено дъно, подводни растения.

размножаване

 • Пубертетна възраст:  3-4 години с дължина около 20 cm.
 • Необходима t ° вода:  19-20 ° С.
 • Място за хвърляне на хайвера:  плитки, тихи места с гъсталаци на подводна растителност.
 • Характер на хайвера:  порция (обикновено 3 приема).
 • Период (за ширина на Средния Урал):  Юни-Юли.

риболов

Тенчът обикновено е малък, по-голямата част от времето му е неактивен и освен това е много придирчив към дюзите. Поради това риболовът му може да изглежда доста сложен. Независимо от това – ако човек разбере навиците на костур в конкретен резервоар, както и да познава хранителните му „пътеки“ – човек може да го хване там с успех.

Риболовни места

Обикновено това са места с кално дъно или „прозорци“ в гъсталаците на подраста. В същото време дълбочината няма значение – линът може да падне както на три метра, така и в половин метър плитка вода. Единственото нещо, което трябва да се вземе предвид, е, че с по-малка дълбочина рибата става предпазлива, затова при маскирането на такива места трябва да се обърне нужното внимание, а също и да не се вдига твърде много шум.

На места с пясъчно или камъчесто дъно линът обикновено не се появява, безполезно е да го чакате. Понякога обещаващите “линейни” участъци на резервоар заемат много малка площ – буквално няколко десетки квадратни метра. Независимо от това, ако има линч, той определено ще стои на тези сайтове.

При риболов в гъсталаци, „прозорците“ трябва да се правят преди време, така че рибите да свикнат с тях. Приблизителният размер на един прозорец е 50 на 50 сантиметра, не бива да правите повече. Както бе споменато по-горе – линът не харесва ярко осветените зони на резервоар, следователно може да се плаши от такива места и да ги заобиколи.

Летен риболов

Лятото е основното време за риболовен лин, именно през този период е най-активно.

принадлежности

Като се има предвид естеството на хранене на линчовете, то може да бъде уловено с помощта на два вида уреди – плувка и дъно за въдици. Първият се показва като най-привличащия. В случай на справяне с дъното, най-добре е неговият сорт фидер.

дюза

В самото начало на сезона на откритата вода мончът предпочита животинската храна пред растителната, затова като дюзи се използват кървави червеи, личинки, червеи, мухи. Той обича лина и пиявици, които живеят в езерото му.

Малко по-късно – когато се появят млади издънки на езерни растения – вредители, патладжан, тръстика и котка, линчото разнообразява менюто си. В този момент можете да го хванете на парчета издънки и нежни листа от тези билки. Също така, приблизително от това време, лина започва да реагира на растителни съвети. Въпреки това, нормален риболов е възможен към края на лятото. Обикновено се използват ечемик, грах и тесто. Отбелязва се, че линът също не е безразличен към миризмата и вкуса на извара, според някои риболовци – добавянето му към стръвта има положителен ефект върху ухапването.

стръв

За примамване на кошара до мястото на риболова се използват обикновени смеси за стръв (някои риболовци силно препоръчват да добавите към тях извара). Като се има предвид особеността на тази риба „ходи по пътеките“ – можете да я укротите, за да посетите определено място, като го храните няколко дни. Ако обаче се знае къде точно преминава постоянният „път“ на линията, стръвта не се изисква.

Зимен риболов

Въпреки факта, че през зимата линът не е активен – в някои резервоари с добър кислороден режим, продължителните размразявания могат да доведат до излизане от ступор, принуждавайки го да започне да се храни. По това време той е хванат на обикновена зимна екипировка – и с дюза (кървави червеи, червеи, червеи, корите), и „за дивеча“.

Календар на готината лина

Ухапване и битка

Понякога (по време на часове с максимална активност) линчото поема дюзата уверено, но обикновено кълве много внимателно. По някакъв начин ухапването му прилича на шаран, но един лин може да „удължи удоволствието“ за няколко минути, бавно прищипвайки накрайника с върховете на устните и постоянно го хвърляйки на дъното. В същото време поплавъкът се колебае дълго време, сякаш става дума за много малка риба, която хапе. Включването в този момент е безполезно. Ако обаче поплавък внезапно се задълбочи и заплува настрани или лежеше настрани – веднага трябва да закачите.

Рибарят трябва да знае, че лина (особено едра) – силно се съпротивлява след рязане, почти без да се поддава на този шаран.

Нещо повече – той се стреми да копае в тиня и да обърка линията в водораслите. Риболовът на лин може да бъде много времеемък и продължителен процес, по време на който риболовът никога не трябва да се отпуска.

Тенчът също има навика първо да даде риболовната линия да се отпусне, а след това рязко да я издърпа. В същото време щракването често се разкъсва, така че е по-добре да използвате риболовната линия по-силно.

Сбирките по време на риболов на лина са рядкост, тъй като куката обикновено прорязва месестата уста на рибата. След като лимът се умори – трябва да бъде тихо изведен на брега в горните слоеве на водата, като същевременно не позволява много пръски – това може да изплаши други линии, ако те стоят в този момент. За окончателното извличане на риба от водата е най-добре да се използват стриптийзъри, тъй като тя може лесно да се изплъзне от ръцете поради изобилния слой слуз.

Използвайте като стръв

Смята се, че един малък лин, въпреки издръжливостта си, е жива стръв лоша, тъй като е напълно непривлекателна за хищник. Някои рибари обаче твърдят обратното. Според тях има резервоари, в които ледът се намира в достатъчни количества и където хищникът свиква да го изяжда.

Нашите наблюдения

Както бе споменато по-горе, в Средния Урал линът е риба, която не се среща често и никой конкретно не я ловува. По принцип той присъства в улова на рибари като прилов – по време на риболова на такива риби като шаран, шаран и платика. От нашите рибари, които познаваме, можете да преброите на пръсти тези, които някога са ловили риба.

Известни са два случая на улов на тази риба с голям размер (на килограм). Първото се е случило на река Исет – недалеч от село Палкино, в края на 90-те години на миналия век. Уловеният линч беше с тегло два килограма и беше много тъмен, почти черен на цвят. Около същото време е уловен друг подобен трофей – в един от притоците на Чусова – недалеч от град Ревда. Този лин не се различаваше с уникален външен вид, подобно на предишния, но се оказа гигант не само за нашето населено място, но и за неговия вид като цяло – до 4 килограма, имаше нужда само от няколкостотин грама.

Други линии, уловени от познати рибари, бяха с тегло под килограм. Една от тези молци беше уловена в Голямата Шайтанка. Останалите бяха уловени в други близки водоеми.

Изучавайки статистиката за улов на морски костур в нашия район, беше разкрита една интересна тенденция. Ако картографирате всички места, където сте уловили тази риба, можете да видите, че най-често това се е случвало в резервоарите на южния ръб на региона, което е съвсем естествено, тъй като през лятото има малко по-топъл климат, а следователно и по-благоприятни условия за лина.

Снимка 4. Годишник.

Ние и нашите спътници също уловихме кошара, въпреки че уловените индивиди по отношение на размера оставиха много да се желае. В някои водоеми, където уловихме шаран с кръстоски, ние уловихме изключително годишни лимове, които трябваше да пуснем. Интересното е, че всички случаи на залавяне са се случили вечерта. Опитите да се настроим на тази риба, използвайки добре известни методи за улов, не доведоха до никакви резултати, изглежда, че „меките“, които получихме, не се измъкнаха естествено, а бяха изстреляни изкуствено в езерото.

Най-големият линък се оказал с тегло около 400 грама и бил уловен по време на риболов на шаран – в малко езерце, издигнато на един от притоците на река Уфа.

По едно време имахме и възможността да се срещнем със селски рибар – специалист по линия, който го улови нарочно. Резервоарът, където се извършва риболов, беше огромният старец от Уфа, свързан с него от малък провлак. Бреговете на старата жена бяха обрасли с тръстика и водни лилии, повърхността й през лятото почти цялата беше покрита с патела. Като накрайник, рибарят използвал само един червей, не разпознава останалото (доста често срещано явление в тези части, червен тор от червей се счита за почти единствената и най-ефективната дюза при риболов).

За груба тежка снаряжение, която е дълга бамбукова въдица от няколко племена, рибарят на село извади вечер две-три добрини, след което се изви и се прибра.

Явно – той имаше някаква тайна. Съседите му от селото, също любители на риболова, се опитаха да повторят напълно тактиката си – използвайки същата дюза и подобни приспособления. Те дори седяха на неговите места – всичко беше напразно. Изобщо не хапеха. Експериментите с други дюзи също не доведоха до нищо. Само рядко, рядко някой успяваше да улови малка молца.

Хранителна стойност

Линейното месо е костеливо – като всички сладководни риби от семейство циприниди, но има отлични вкусови качества. На вкус е малко сладък и много сочен. Често има миризма на кал или мухъл, може да се елиминира чрез накисване в подсолено мляко или мариноване. Също така, за да се премахне тази миризма, рибата се готви с много подправки. Като друг вариант (използван в миналото) – рибата трябва да се държи няколко дни (поне седмица) в клетка в течаща вода, докато може да се храни с хляб.

По вкус лимецът превъзхожда шарана и карака. Според някои рибари обаче, по време на хвърлянето на хайвера вкусът му забележимо се влошава и риболовът на лина за ядене през този период не трябва да се предприема.

Функции за готвене

Тенчът е подходящ за варени, задушени и пържени храни. Освен това може да се суши и пуши, както и да се правят котлети от него.

Как да почистите лина

Преди готвене с тенч е необходимо да се отмие цялата слуз. За това рибата първо се измива под течаща вода, след което се залива с вряла вода. Слузта на лина съдържа протеинови съединения, поради което се денатурира от висока температура – коагулира като яйчен белтък. Тогава той може лесно да се почисти с тъп нож под струя вода. В същото време няма смисъл да се почиства от люспите, тъй като тя е много малка и много здраво седи в кожата. Може да се отстрани само след 30-секундно обелване на риба във вряща вода или със специална ренде. По време на термичната обработка люспите се разтварят и се сливат с кожата на лина, така че те няма да се притесняват от храната.

Състав на месото

 • Съдържание на протеин: 21%.
 • Съдържание на мазнини: 3%.
 • Съдържание на калории (на 1 кг):  895 kcal.

Развъжда лишав

Снимка 5. Златен лин – декоративна порода (оранжева форма).

По едно време в Централна Европа развъждането се е извършвало на лина, в резултат на което е развъждана декоративната му порода – златен линък, От естествените форми се отличава с интензивния цвят на жълто или червено, по-рядко – оранжево, както и очи с тъмен ирис. Някои от индивидите от тази порода може да имат модел на малки черни петна. Златният линчо се държи в аквариуми, открити декоративни водоеми, а също така се пуска в езера на рибни ферми. Тази порода се характеризира със същата непретенциозност като естествения си прародител.

В допълнение към златната линия беше развъдена друга порода, външно подобна на обичайната линия, но се различава от нея по ускорения темп на растеж – kwolsdorf tench, Двугодишните от тази порода имат тегло от 100 до 170 грама – естествените форми на лина никога не достигат подобна маса в дадена възраст.

В сравнение с други домашни рибни видове изкуственото отглеждане и развъждане на линчо е по-отнемащо време, поради което като основен обект на отглеждане преди това той не е бил популярен в фермите за езера – за разлика от същия шаран и кръстоносния шаран. Обикновено лирадът се е държал като „допълнителна риба“ заедно с тях. Едва наскоро се забелязва тенденция за специфично отглеждане на лина – благодарение на появата на нови породи и използването на научни методи.

Тенчът съжителства доста добре с други риби, също така се смята, че присъствието му в езерцето има благоприятен ефект върху здравето на други обитатели поради антисептичните и антимикробните свойства на слузта му.

Нещо за свойствата на лигавицата на лилавата

Смешно е, че в средните векове линът е бил лек. Лечителите от онези времена го смятаха за панацея от много заболявания. Например – с парчета линч, вързани за краката, те свалиха топлината със студ. Същото парче, наслагвано от разрез на раната – значително ускорява заздравяването му. Средновековните лечители успяват да лекуват лековита риба и други заболявания, например – подагра.

Но най-интересното е, че дори в наше време има рибари, които твърдят, че след контакт със слузта на лина, всички рани по ръцете заздравяват много по-бързо. И това не е изненадващо. Научните изследвания показват, че слузът съдържа цяла гама от естествени антибиотици. Благодарение на това свойство, линчът е много по-малко болен от другите кипарини – дори когато се държи в затворени аквариумни условия. Въпреки това, защитата срещу бактерии и вируси не е единствената цел на линейна слуз. Както се оказа – съдържащите се в него вещества – предпазват рибата от други неблагоприятни фактори и дори от хищници.

През зимата, когато температурата на водата всъщност спадне до нула и езерцето започва да замръзва на дъното – кожата на линията започва бързо да отделя слуз, а около рибата се образува плътна желатинова мембрана, като капсула или биологичен „костюм“. Той има някои свойства против замръзване – достатъчни, за да се предотврати замръзване на линията с вода. Самият той изпада в ступор, всички процеси в тялото му се забавят значително. Сега той вече не се страхува от „ледения плен“. Благодарение на такъв защитен механизъм термофилният линък може да се засели в северната част на Евразия – до 65-та ширина.

През лятото – в силна жега, понякога се случва нивото на разтворения кислород във водата да се понижи – не само от температурата, но и от излишъка на зоопланктон. И тук слузът помага на линията да преживее неблагоприятния период.

Както при замръзващата вода, кожата на линията започва интензивно да произвежда слуз и отново около рибата се появява мечка, наподобяваща желе. Метаболизмът се забавя, аеробното дишане се заменя с анаеробно. Сега линията вече не се нуждае от кислород, разтворен във вода. Въпреки това, при такова дишане, в тялото на рибата започват да се натрупват вредни странични продукти като млечна киселина. Следователно един бряст не може да бъде дълго време в това състояние. За да се удължи това време, зимуващите риби „се научиха“ да преработват захар в тялото си в етилов алкохол, който неутрализира вредния ефект на млечната киселина.

Ако зимният спътник като цяло е полезен, лятната хибернация може да дойде настрани за него. От време на време се случва, че горещото време пада през размножителния сезон. Но нищо не може да се направи – трябва да пропуснете хвърлянето на хайвера и да изчакате следващата година, в която, може би, имате късмет с времето. Това е една от причините, поради които линчът никога не се среща в големи количества в повечето резервоари.

Много жители на града обичат да излизат извън града в провинцията през почивните дни, за да се отпуснат и да седнат с въдица. Някой хваща хищници на въртяща се пръчка, а някой чака голямата си риба, като инсталира индикатор за ухапване на дъното на въдица. Но не всеки може да се похвали, че е хванал трофейна линия. Този опонент е хитър, внимателен и много внимателен. Привлича поради изключителния си вкус и се почиства много лесно. Като всеки речна риба  – има свои малки тайни. Ето защо, за да не останете без улов, трябва да знаете отговорите на много въпроси, например къде да живеете и какво хапете.

описание

Принадлежи към семейството на ципринидите, но този вид е единственият съществуващ представител на рода Tinca. Отличителна черта на вида е неговата бездействие и термофилност. Расте бавно, непретенциозен е и се държи на дъното, избирайки крайбрежната зона. Този вид може да се среща главно в езера и езера. Той също живее в малки реки, но само в старейшини и заливи. Там, където е намерен мъх, винаги има водна растителност и голяма дълбочина.

Тялото е късо, високо и дебело. Много малък мащаб плътно прилепва към него, изцяло покрит с дебел слой вискозна и гъста слуз отгоре. Цветът на тялото варира от зеленикаво-сребрист до тъмнокафяв с лек бронзов оттенък. Гръбните и аналните перки са къси, каудалната перка без ясно изразена резба. Очите са червено – оранжеви. В ъглите на устата има къси антени. Името на рибата отразява нейната интересна особеност, целият смисъл е, че тя е способна да „разтопи“, както беше, тоест да промени цвета си във въздуха.

Къде живее

Предпочита да живее само там, където има слабо течение, тоест в езера и заливи на реки, които изобилно са обрасли с мека пълзяща растителност. Предпочита да стои близо до високите брегове, където растат тръстика и тръстика. Всъщност това е, което яде рибата, около 60 процента от дневната й диета са растителни храни. Тя няма да откаже миди, червеи и, разбира се, ларви на насекоми.

размножаване

В четвъртата година от живота линчът става полово зрял. Времето напълно зависи от температурата на водата, тя трябва да се затопли поне до 20 градуса. По правило това се случва не по-рано от втората половина на май. Местата за хвърляне на хайвер в различни години се различават само по местоположение, в зависимост от нивото на наводнението. Мястото за хвърляне на хайвер се намира главно в тихи задни води с гъсталаци от върбови храсти, зелена трева, тръстика, роговица и други растения. Икромите протичат не забележимо. По това време се отглежда в малки стада, една женска и 2-3 мъжки. Хайверът влиза в гъсталаците на трева и остава невидим за хищните риби. Основната и може би единствената заплаха за нея е тълпата. Но, за щастие на яйцата и гризачите, тези два вида не са толкова често срещани в един и същи диапазон.

Теглото на средния индивид е 250 – 600 грама. Големи екземпляри могат да се считат за риба с тегло от 1 до 2 кг. Наистина валиден голям екземпляр може да достигне 4 кг, докато такъв гигант ще бъде с дължина малко по-малко от 60 см. Продължителността на живота на този вид е средно 16 години.

Риболов на тенч

Методи за риболов

Разбира се, всеки опитен риболовец ще каже, че най-доброто снаряжение за риболовния лин е обичайната и, може би, „дъвка“. Но малко хора знаят, че добър улов в затънтените води може да бъде уловен с фидер и „закидка“. Изборът на уред трябва да вземете предвид всички характеристики на мястото на предстоящия риболов и сезон. Например, риболовът през пролетта е много непретенциозен, зимният глад лин ще смело попада смело в куката на всякакви уреди, но щом подводна растителност расте на езера и речни задни води, много уреди ще трябва да бъдат забравени. Освен това трябва да вземете предвид, че това е много силна риба и за живота си той ще се бори докрай. Справянето трябва да съответства на поведението му, необходимо е да се подходи внимателно към неговия избор и оборудване.

Риболов на плувка прът

Разбира се, много е трудно да се спори, че това е изключително предпазлива и срамежлива риба. Но междувременно не трябва да прекалявате с избора на оборудване. Той се улавя много ефективно с въдица и затова е просто необходимо да се вземат предвид някои изисквания за въдица, плувка и товарене, които тази риба прави. Първо, при избора на дебелина на каишката е по-добре да се даде предпочитание на риболовна линия от 0,18 мм. Тази дебелина изобщо не притеснява линията. Той е свикнал да събира парчета храна директно от стъблата на водните растения и затова изобщо не се страхува от дебела въдица. Дебелината на основната риболовна линия е напълно разрешена 0,2-0,22 мм.

По-сериозно, трябва да вземете избора на поплавък. Товароносимостта му трябва да бъде някъде от 2 до 2,5 гр. Тъй като риболовът през пролетта най-често се извършва в плитка вода, по-добре е плувката да не е твърде забележима. Работата е там, че страховитата риба, докосвайки стръвта, може да види движението отгоре. Това със сигурност ще я предупреди, а интензивността на ухапването ще намалее значително. Снабдището е заредено с обикновени оловни пелети. На разстояние 30 см от каишката се прикрепя голям пелет, след това през пролуката – средната, а в самото дъно близо до мястото, където е прикрепен каишката, най-малкият е разположен, той служи като подстъпа. Ако риболовът се извършва от брега, тогава в идеалния случай дължината на въдицата трябва да бъде най-малко 5 метра, но ако ловите от лодка, тогава е напълно възможно да преминете с 4 метра.

Риболов на магаре

Защо един лин, подобно на шаран, не е много приет. Но някои опитни крайцери оценяват подобно снаряжение като донка с гумен амортисьор или сред хората „гумена лента“. Дизайнът му е много прост :, ластик, въдица и каишки с куки. Риболовът на тази снабдяване е много ефективен в задни води и езера, на места, където няма много водна растителност. Венеца е удобен с това, че е необходим само един актьорски състав, което означава, че спукванията няма да нарушат внимателната риба. Оборудването не се различава много от карабинера. Друга малка тайна за риболова на донката с гумен амортисьор е, че е възможно едновременно да се улавя в различни слоеве вода от дъното до средата и това несъмнено ще увеличи шанса да се остави резервоарът с добър улов.

Фидер риболов

за захранваща предавка  рядко хващан. И смисълът тук е не само в това, че този малък и неактивен вид рядко първо стига до хранилката, а просто има нужда от добра стръв. Прави се 4-5 дни преди риболов. Като цяло има няколко неписани правила за това как правилно да хванете линия по този не съвсем класически въпрос. Предварително се избира място в езерото, на което ще се извършва риболов директно. Необходимо е да се коси растителността, като се направи прозорец, както трябва. В продължение на 5 дни едновременно хранете умерено рибата. Тенч ще свикне с формата на разпадаща се храна и с готовност ще отиде при хранилката.

Самият процес на риболов на фидер също е малко по-различен от останалите. Основната разлика е, че не можете да правите постоянно кастинг. Необходимо е да се изчака понякога до 40 минути. Ако се намери наистина мръсно петно, тогава фидерът без ухапване изобщо не бива да се маха. Оборудването е стандартно, същото като за шаран.

Накрайници и стръв

Избирайки накрайник, трябва да обърнете внимание само на естествения. Той трябва да съответства на резервоара в даден период от време. Например риболовът през пролетта ще бъде много ефективен за червей, но не купен, а натрупан някъде близо до резервоар. Като цяло може да се каже, че обикновеният земен червей е най-оптималната и закачлива стръв за тенч. Но в действителност също така се случва, че пристигайки в непознат резервоар, човек трябва да използва различни дюзи една след друга и всички ухапвания не се наблюдават. Тази хлъзгава риба е голям избор и понякога е много трудно да се намери компонента от нейното ежедневно меню. По принцип риболовът в различни водни тела до голяма степен зависи от навиците на рибата, може да кълве червей, личинка, кадис, кървавец, ечемик, тесто, хляб и т.н.

стръв

Ако лишавата през пролетта не се нуждае от хранене, тогава през лятото тя ще се превърне в задължителна процедура, в противен случай няма да хапе. Без да правите добро ядене, можете дори да се върнете от риболова с празни ръце.Този вид реагира най-добре на торта със слънчогледово масло и смлени ръжени хлебни трохи. Готовата фабрична смес за стръв е по-добре да не се използва. Първо, някои частици могат да изплашат един брод. И второ, подобна стръв по правило е универсална и до мястото на риболова, в допълнение към рибата, която ни интересува, цялата малка пърженица ще дойде от района. Професионалните риболовци се съветват да използват изключително примамка за правене сама. Необходимо е също така да добавите към сместа парче нарязана стръв: червей или личинка. Допълнителните храни могат също да включват грах, картофи, печен овес и, разбира се, гагаш.

Риболов в предградията

В момента много рибовъдни ферми отглеждат липа в езерото. Работата е там, че този вид не е придирчив и освен това е много ценен от гастрономическа гледна точка. В района на Москва има платени рибовъдни ферми и лагери, които могат да предоставят на желаещите да опитат късмета си да уловят тази риба.

В югозападната част на Москва, в близост до село Первомайски в областта Нарофомински, има резервоар. На нейната територия се извършва платен риболов  на линията. Местното историческо наименование на този резервоар е „Купа“. Това изкуствено езерце покрива площ над 7 хектара. Добре е дрениран, резервоарът е изобилствал изобилно от видове като шаран, тревен шаран, шаран и разбира се лин, който тук е в изобилие. Тъй като езерото не се спуска от зимата от няколко години, тенчът дори започна да създава хвърлящи хайвер. По-добре се хващайте поплавъквърху червея.

Една от най-големите ферми в района на Москва – Rybkhoz Klinsky – се намира на 30 км от град Клин. Граничи с държавния резерват Завидовски. Това е комплекс от водохранилища, състоящ се от три отделни участъка: при с. Воздвиженское, при с. Чернятино и Дятлово. Тук са уловени в изобилие от хищни видове щука, костур, мехур. Сред спокойните риби освен линчов се срещат златен и сребърен кръстосан шаран и платика. Има редица хранилки за хранене, в които живеят шарани. Тук риболовът е забранен (през периода на хвърляне на хайвера).

Развъждането на лина в предградията се занимава и в квартал Наро-Фоминск на резервоара „Сребърна гъсталака“. Това езерце се намира до реката, близо до село Настасино. Можете да стигнете до него по магистралата в Киев, на около половин час път. Тук можете да хванете добри трофеи от шаран, черно-бял тревен шаран, сом, щука, шаран, платика, шаран, карач, хлебарка и, разбира се, лимец. Риболовът през лятото на тези места е много удобен, тъй като е възможно да се наеме къща за живеене и вечеря в местно кафене.

Рецепти за тенч

Полезни свойства

Несъмнено линчът е много ценен хранителен продукт. По своята хранителна стойност може добре да се конкурира с най-добрите сортове месо. Но благоприятно се отличава с това, че филето на тази риба се усвоява много по-лесно и по-бързо. Поради тази причина ястията от лишави са включени в много диетични режими. Те са чудесни за деца и възрастни хора. Месото съдържа много витамини и минерали. Този продукт е най-богат на бор, желязо, литий, мед, калций, калий, кобалт, манган, магнезий, фосфор и бром. Освен това мазнините са богати на витамин А, както и на незаменими полиненаситени мастни киселини. Редовната консумация на тази риба, както пържена, така и задушена, значително намалява риска от сърдечна аритмия. Съдържанието на калории е много ниско, само 40 калории на 100 грама.

Печена във фурната

Прясният линч във фурната, подобно на огромното мнозинство кипарини, се оказва необичайно сочен и вкусен. И най-важното е, че готвенето по този начин е много просто и целият процес не отнема много време. За да готвите, се нуждаете от 1 голяма тен, копър, рибни подправки и масло. Почистваме и изкормваме рибата, изплакваме обилно под течаща вода. Мариновани подправки, леко добавете. Няма много нужда от подправки, само за да се добави аромат, но ако рибата е уловена през сезона на хайвера, е по-добре да не пестите подправки, тъй като през този период месото има леко затъмнен вкус. Тогава можете да продължите по два начина. Можете да намажете трупа с олио и да поставите куп копър в корема, да изпечете при температура 250 градуса, като периодично го изсипвате върху привлекателния за окото сок. Или гответе риба във фолио.

Кюфтета

Прави се котлети от лиша, както и от шаран. Те са много сочни и вкусни. За да приготвите ястието, ви трябват 500 грама рибно филе, усукано през месомелачка, 2 яйца, среден лук, лъжица майонеза и две супени лъжици брашно с пързалка. Първо, брашното се добавя към мляното месо, то трябва да абсорбира излишната течност от рибената маса. Междувременно превъртете лука за месомелачка. Добавете го към каймата, има майонеза и карайте няколко яйца. Всички пипер, сол и разбъркайте старателно. Оставете да престои около 15 минути, ако има много сок, след това добавете още малко брашно. Запържваме в загрят тиган като дебели палачинки. Тези котлети могат да се сервират с варен ориз.

Пържена тенеха

Може би в пържена форма може да се конкурира с всяка друга риба, месото й е много сочно и вкусно. В допълнение, много лесно се почиства, което значително опростява задачата. Пържената кожа по принцип се счита за деликатес.

Въпросите как да се запържат са изключително редки, защото всичко, което се изисква от съставките, са самата риба, солта, лимонът и брашното. Рибата трябва да се почисти малко, изкормена и измита. Хрилете се отстраняват задължително. Ако трупът е голям, той може да бъде нарязан на порции. След това сол и поръсете рибата с лимонов сок. Оставете да престои 20 минути, така че да се осоли. След това хляб в брашно и пържете в затоплено растително масло до златисто кафяво. Изваждаме ястието върху салфетка или кърпа, за да премахнем излишната мазнина. Слагаме го в чиния и това е – нашият пържен деликатес е готов.

ухо

Разбира се, ястията от личи са приятни в своето разнообразие, но не трябва да забравяме за такава популярна рибарска супа като ухо. Приготвя се много просто. За 2-литрова тенджера ще ви трябват една средна риба или 3-4 големи глави с отстранени хриле, 4 картофа, един лук, черен пипер, дафинов лист, магданоз, копър, черен пипер и сол. Сложете обелената риба или глави да се готвят на среден огън, водата в тигана трябва да е студена, в противен случай бульонът може да се замъгли. Докато рибата се вари, обелете картофите, лука и чушките. Нарязваме картофите на големи кубчета, а останалите зеленчуци на половин пръстени. Пиперът се приема най-добре зелен, тъй като червеният и жълтият ще придадат на ухото малко сладост. След като водата заври, добавете там дафинов лист и подправки, оставете да ври около 15 минути, уверете се, че линът е сварен. Прецедете бульона през тензух или сито. Затова костената риба, като я нарежете на парчета, внимателно ги проверете. Отделете филето от месо от костите и сложете обратно в бульона, довеждайте до кипене, първо добавете картофите и след като е наполовина готов, сложете лука и черния пипер в тигана. В края на готвенето добавете нарязана зелена на ухото си и проверете за подправки, ако е необходимо, сол и черен пипер. Точно преди употреба можете да сложите лъжица заквасена сметана в ухото си. Приятен апетит!

Не всеки опитен риболовец може да се похвали с добри трофеи на тенчев. Тази риба е много внимателна и настроена. Но ако тежък трофей вече се е хванал на кука, тогава споменът за това ще остане в паметта дълго време. И разбира се добра снимкаПросто е необходимо да архивирате историята си с доказателство.

Преди да отидете на лов на линчо, няма да е излишно да научите повече за методите на хранене и улов на тази хитра риба. Един добър видеоклип може да помогне в този щателен бизнес. След като внимателно гледате видеото, можете да научите много нови и интересни неща, които несъмнено ще ви помогнат да се върнете от риболова с добър улов. Това видео ще бъде информативно не само за начинаещи, но и за опитни риболовци.

Тенчът принадлежи към семейство Карпови (Cyprusinidae) и тази риба е единственият представител на рода Tinca.

Рибата на тенч е неактивна и топлолюбива, расте бавно, много е непретенциозна, като правило се придържа към дъното и избира крайбрежната зона.

Лин се отнася до сладководна риба, и затова може да се намери главно в езера и езера, случва се в резервоари. По-рядко живее в реки и то само в заливите и в старейшините.

Пенчето има дебело, високо и късо тяло, към което плътно прилепват малки люспи, изцяло покрити с гъста слуз. В зависимост от местообитанието, цветът на тялото на лина се различава. С пясъчна почва и бистра вода, линът има зеленикаво-сребрист цвят на люспите. В резервоари с мътна почва линъкът придобива тъмнокафяв цвят с бронзов оттенък. Аналните и дорзалните перки на мъника са къси, каудалната перка няма прорези. В ъглите на устието на рибата се намира на къса антена (около 2 мм). А очите на рибата са червеникаво-оранжеви и малки. Теглото на един лин по правило е 200-600 грама. Но има и екземпляри, чието тегло е 1,5-2 килограма, а дължината достига 50 сантиметра. Има и рекордьори – гиганти, чиято маса достига 3-4 килограма, а дължината е повече от 60 сантиметра. Продължителността на живота на мъника е приблизително 16-18 години. Разликата между мъжете и жените е в силно удебелените меки лъчи на вентралните перки. Интересно е, че името на рибата е причинено от характерната й особеност – как да се разтопи, да промени цвета на тялото във въздуха.

Предпочита да живее там, където има слабо течение, тоест в тихи заливи на реки, обрасли с мека растителност. Харесва и големи езера и езерце, обрасло с тръстики, тръстики и брегове на осота. Лин живее сама, води заседнал начин на живот, избягва ярка светлина, предпочита да е на дъното и в гъсталаците. Тази риба оцелява там, където другите не могат, тъй като високото съдържание на кислород във водата за линч не е спешна нужда.

В диетата на лина има долни безгръбначни, по-специално мекотели, червеи, ларви на насекоми – всичко, което линчото извлича от тиня. Освен с живи организми, възрастните се хранят и с водни растения и детрит. Общо приблизително 60% от диетата на лина е растителна храна.

Оцветете в готвенето

Тази риба напълно оправдава името. Веднага щом линята се извади от водата, тя се хвърля. Слузта, покриваща тялото му във въздуха, незабавно потъмнява, а също така изглежда, че тялото на рибата е покрито с тъмни петна. След това потъмнената слуз ексфолира (отново се пролива), а под нея се появяват жълти петна.

По време на хвърляне на хайвера линчът не е подходящ за консумация от човека. Най-добрият вкус е в месото на лина, което беше уловено в края на април, както и в началото на май. Месото на тази риба може да даде мухъл и тиня поради местообитанието на лина – блатиста и загнила вода. Решаването на този проблем обаче е доста лесно – необходимо е да издържите уловената линия в течащата вода от 12-14 часа или да я оставите да плува в банята, която е набрана бистра вода, При липса на такава възможност трябва да готвите такава риба с добавяне на голям брой подправки.

Висок вкус и нежна текстура – отличителни черти  месен тенчев. По време на подготовката на лина трябва да се обърне специално внимание на процеса на почистване. Пеншът няма много люспи – можете да го почистите със стържещи движения, без да повредите кожата на тази риба. Важно е и друго – трябва напълно да премахнете слузта от трупа. Тогава кожата ще получи златиста коричка по време на печене или пържене. След отстраняване на слуз и люспи от лина, рибата трябва да бъде изкормена и перките да се отстранят незабавно. Остатъците от слуз от изкормен линч могат да бъдат отстранени чрез щателно измиване. След това трупът на рибата ще бъде готов за по-нататъшно готвене.

Пеншиното месо е подходящо за приготвяне на различни ястия. Тази риба е пържена, варена, маринована, готвена на дървени въглища, печена, задушена, пълнена, готвена във вино, в заквасена сметана и използвана за приготвяне на месни желета и всякакви други ястия.

Пресният линч е най-добре печен или пържен (обаче същото важи и за шарана). Такава обработка ще направи месото невероятно сочно и нежно.

Готвене тенч

Голям екземпляр от риба трябва да се почисти от люспи и слуз, да се изкорми, измие и след това да се изтрие със салфетка. Както отвън, така и отвътре трупът на липата трябва да се намаже с масло. Коремът трябва да се пълни с копър. След което, в продължение на около половин час, линът трябва да се пече във фурна, загрята до 250 ° С. Препоръчително е в процеса на готвене на риба, да я залеете със сок, който секретира рибата.

Състав и полезни свойства

Пеншиното месо съдържа витамини, които са много важни за човешкия организъм, по-специално А, Е, С, РР, както и витамини от групата В. Като част от тази риба има много макроелементи – натрий, магнезий, калий, калций, фосфор. Сред микроелементите се отличават йод, желязо, мед, цинк, манган, хром, флуор и други.

Лин е отличен източник на лесно смилаеми протеини, които включват всички основни аминокиселини. Диетолозите препоръчват включването на тази риба в диетата ви, ако стомахът или щитовидната жлеза не работят правилно.

Съдържание на калории

Калоричното съдържание на тази риба е само 40 kcal на 100 грама, което прави тази риба отличен диетичен продукт.

Вреда и противопоказания

Употребата на тази риба е противопоказана в случай на нейната индивидуална непоносимост.

Източник: jivemribalkoy.ru

Превод ужасен от чичо ГУГАЛ.

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Виж повече на : ribari.net

 

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук