Министър Емил Димитров: Замърсяването на реките е много голямо

Министър Емил Димитров: Замърсяването на реките е много голямо


Замърсяването на реките Юговска и Чепеларска с цианиди е много голямо. Сезирали сме прокуратурата, заяви министърът на околната среда Емил Димитров-Ревизоро, който пристигна на място.
Както вече стана ясно, новото замърсяване на двете реките е установено при извършено контролно пробонабиране на водите. Бяха констатирани наднормени концентрации на цианиди, при устието на река Юговска, Асеновград и в село Бачково.

„Ние сме уведомили „ВиК“ и „Напоителни системи“ да си затворят системите за напояване, да не се допускат животни да пият вода. Предвидили сме всички действия с областния управител още вчера и сме изпратили Басейнова дирекция и РИОСВ – Смолян да си свършат работата, коментира Емил Димитров – Ревизоро.
„Вчера направихме извънредна проверка, защото имахме проблеми с това хвостохранилище. Привечер излязоха резултатите бяха оповестени.Изпратихме хора тази нощ в планината, за да проверят какво става. Имаме сведения за това, което се случва. Не е добре това, което сме установили там“, допълни екоминистърът.

„Става дума за неприятно замърсяване и за действия, които не е следвало да се случват към този момент. Ясен е източникът. Има цианиди много пъти над нормите. Има неправомерни действия, целящи преливане на вода, чрез заустване. Няма опасност за питейната вода. Извикали сме прокуратурата да дойде“, допълни Емил Димитров.
Министърът , областният управител Дани Каназирева, експерти от Басейнова дирекция, ВиК-Пловдив, Напоителни системи, РЗИ и РИОСВ правят оглед.

Дани Каназирева смята, че поредното замърсяване се прави умишлено и цели дестабилизация.
Според екоминистерството евентуалният източник на замърсяването е свързан с добива на метали в района на Лъки.
Припомняме, че преди 10 дни авария в хвостохранилището на предприятието отново замърси реката.
На фирмата вече е съставено наказателно постановление за предишното замърсяване, а максималната глоба е 10 000 лв.

Ние от ribari.net алармираме обществото и институциите, че ако не се вземат мерки ще инициираме гражданско общество, което ще предложи редица мерки за да се спре или намали замърсяването на всички водоеми. Набираме и доброволци, ако ви пука можете да се свържете с нас на телефон 088 628 8458

efekt-2.com

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Виж повече на : ribari.net

 

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук