Министър Танева: Даваме 16 милиона за рибарския сектор

Министър Танева: Даваме 16 милиона за рибарския сектор


Даваме 16 милиона лева за подкрепа на Сектор „Рибарство и аквакултури“. Това каза на брифинг в Министерски съвет министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, съобщава „Фокус“.

Мерките са три: право на подкрепа по мярка 1.9 – временно преустановяване на рибарската дейност, 2.
6 – подкрепа за сектора на аквакултурата за временно спиране или намаляване на производството и мярка 5.4 – преработване на продуктите от риболов и аквакултури.
Танева обяви и, че на разположение на гроздопроизводителите във винарската програма ще бъде обявена мярка за бране на зелено в размер на 1 милион лева.

„303 лева на декар ще може да получи всеки производител на грозде, ако реши да се възползва от тази възможност за подкрепа. До 5 юни в Изпълнителната агенция по лозята и виното ще могат да се подават заявления и след това да се провежда процедурата. Целта на мярката е, ако гроздопроизводителят прецени, че ще има натиск на пазара, да изкара по-малко количество, а другото да го обере на зелено и да получи 303 лева на декар“, уточни министърът.

Десислава Танева посочи, че е било взето и решение за подкрепа на черешопроизводителите и реализацията на продукцията им на пазара, като за тази цел е отпуснат 1 милион лева.Парите ще бъдат предоставяни на оператори, които изкупуват череши. Заплащането ще бъде в рамките на 50 лева на тон, ако завишат изкупуваните от тях количества с 30 %, спрямо 2019 година.
„България има много добре развит сектор – 10 000 хектара насаждения, 14 000 декара предстои да влязат в плододаване, секторът е растящ в последните години и произвежда повече, отколкото ние национално потребяваме“, отбеляза земеделският министър.

Дано се изхрадвот оптимално.

efekt-2.com

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Виж повече на : ribari.net

 

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук