Мухарски такъми – Мухарският шнур

Може би най-съществен компонент от мухарския такъм е мухарският шнур. Особеното му значение се изразява в това,че неговата роля е да “пренесе” мухата до там докъдето искаме и то по начин, който ние искаме и както рибата очаква.

Трудно е наведнъж да се обяснят различните предназначения,свойства,качества и т.н. на мухарския шнур. Все пак има някои основни разбирания за него.Като състав, шнурът представлява : отвътре – оплетени нишки влакно,а отвън обвивка,която може да бъде от различни пластмасови материали. Тази част от шнура,която всъщност и определя дали той е плуващ (floating-F) или потъващ(sinking-S),са вкараните в обвивката му мехурчета въздух – при плуващите или малки метални частици – при потъващите.По отношение на потъването,шнуровете могат да бъдат бързо,бавно или средно-бързо потъващи.

Като устройство,мухарският шнур се състои основно от предна част(Tip),тяло или основна част(Belly) и задна част(Running Line).Като тялото е по-дебело и всъщност преставлява “тежестта”,която изхвърля цялата линия напред.

Според това устройство,шнуровете могат да бъдат WF(Weight Forward) или DT(Double Taper).При двойно конусния(DT) шнур предната и задната част са еднакво дълги и с еднаква дебелина,а основната част(тялото) изтънява еднакво към двата края.

efekt-2.com

WF-шнуровете(в превод:утежнен напред) имат по-къса предна част,изнесена по-напред основна част и дълга задна част.Така конструиран,WF-шнурът позволява по-лесно замятане и постигане на по-голяма дистанция.С DT-шнура пък се приема,че подаването на мухата става по-фино и деликатно.Това обаче,според мен,не е закон.И с двата вида шнур можем да постигнем необходимата дистанция и да направим подходящото поднасяне на мухата. Всичко зависи от уменията,опита и не на последно място предпочитанията ни към единия от двата шнура.Най-добре е да имаме и двата и ако ситуацията го изисква,да сме подготвени.

Съществуват също и шнурове с,така наречени,специални глави.Тяхното използване,обаче,е при определени ситуации и по-добре всеки сам,когато реши,да се поинтересува и да научи повече за тях.

Друга особеност на шнура е цветът.Той няма съществено значение от гледна точка на рибата.Не бива да смятаме,че определени цветове би били забелязани от рибата или пък други да са по-незабележими. Тук пак става въпрос за лични предпочитания. Единствено може да се спомене, че по-яркият шнур се вижда по-добре във водата от самия риболовец.

Източник: pachoflyfishing.wordpress.com

Виж повече на : ribari.net

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук