Навиваме ли правилно влакното на макарата?

В старанието си за замятане на максимално голяма дистанция риболовците използват какви ли не хитрости – ловят с максимално дълги пръчки, ползват най-тънките влакна, намаляват кълването като използват по-големи тежести, а забравят най-елементарното нещо – правилното навиване на влакното върху шпулата.

Повечето производители на макари дават схеми за правилно навиване на влакното, но кой ли ги чете тези „глупости“. В повечто случаи взимат макарата и ролката влакно и просто пренавиват. Все пак си струва да се положи малко повече труд и да се намотае влакното на макарата правилно. Това ще ви даде близко до максималното замятане, никога няма да имате „бради“ и оплитания, както и усукване на влакното. Освен това благодарение на по-малкото огъване на влакното в борда на шпулата то ще издържи по-дълго. Когато навивате на макарата влакно от ролка 500 м е важно колко ще навиете. Навивате толкова, че до края да останат 2-4мм. Ако навиете влакно и изравните с борда на шпулата макарата сама ще ви „коригира“. След две-три замятания неминуемо ще се образува “брада” и ще трябва да отрежете ненужната част от влакното.
От година на година влакната стават все по-тънки и по-здрави. Най-малко проблеми възникват, когато шпулата има възможност да поеме повече влакно, от колкото е самата ролка. Най-правилното решение в тази ситуация е изготвянето на подложка от корк или пенопласт, но малцина могат да го направят. Затова най-често използвано е навиването на бекинг, под влакното. За бекинг подхожда най-добре влакно с диаметър 0.25 или 0.30мм. По-тънко влакно също е подходящо, но ще ви трябват доста метри. А от влакно 0.40мм е по-добре да се откажете, тъй като повърхноста след навиване е неравномерна. Не използвайте за бекинг също така и капронов конец, тъй като след риболов той бавно съхне и ще съсипе влакното ви.

Как да определим колко влакно е необходимо за подложка? Много просто. Първо на макарата се навива необходимото влакно( 100 или повече метра) и отгоре се навива бекинга, който трябва да стигне на 2-4 мм от борта на шпулата. Така ще се получи правилна намотка но в огледален вид. Можете да я пренавиете върху резервната шпула и всичко ще бъде точно. Ако нямате резервна ще се наложи да я пренавивате върху друга макара. Не е нужно да съединявате влакното с бекинга, тъй като възела ще наруши гладкоста на навиването. По-добре прилепете краищата със скоч.

Източник: ribolovec.com

efekt-2.com

Виж повече на : ribari.net

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук