Откриха нов вид гигантска риба

Откриха нов вид гигантска риба

Откриха нов вид гигантска риба виж каде е това..Арапайма са големи дишащи риби, които се срещат в Амазонка.

В Амазонка вероятно има още няколко вида риби арапайма, които чакат да бъдат открити.

Едни от най-големите, най-застрашените, както и най-загадъчните сладководни риби поднесоха поредната изненада: нов представител на вида.

В изследване, публикувано в началото на месеца, изследователят на National Geographic Доналд Дж. Стюарт и колегите му Синтия Уотсън и Анет Крецер разкиват генетично доказателство за нов, непознат досега вид арапайма, който се среща на няколко места в югозападна Гвиана.

efekt-2.com

Арапайма са дълги и тесни гигантски риби, които обитават торпическите части на Южна Америка. Те може да стигнат до 3 метра дължина и близо 200 килограма тегло.  Дишат посредством примитивен бял дроб и живеят в бедни на кислород застояли води. Стюарт разказва, че екипът му е изследвал стотици гигантски риби в реките Есекибо и Бранко в Гвиана, които са част от системата на Амазонка. Тогава те са открили две групи риби с отличителни генетични маркери на три локации в Есекибо.

Генетичните маркери сочат, че рибите не се чифтосват помежду си, което е знак, че са предствители на отделен вид, казва Стюарт.

Арапаймата по принцип е слабо проучен вид, защото трудно се хваща и защото живее в отдалечени райони.

В началото и средата на XIX век учените смятали, че има няколко различни представители на вида в Амазонка, но през 1868 г. британски учен публикувал доклад, с който доказвал, че всички риби арапайма принадлежат към един вид с регионални разлики.

Източник: nationalgeographic.bg

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Виж повече на : ribari.net

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук