Плетените влакна

Освен голямото разнообразие от монофилни и флуорокарбонови влакна, неотдавна навлязоха и така наречените високотехнологични плетени влакна. Високотехнологични са заради специфичната си изработка, която е на базата на фини полиетиленови нишки. Те се сплитат една в друга и така образуват едно плетено влакно. Срещат се под различни имена, но в основата си представляват един и същ продукт. Отделните видове се различават по някой особености-едни са покрити със силикон или тефлон, а други са получени чрез претопяването на много паралелни нишки.

Не случайно, плетените влакна са считани за най-добрите от всички влакна. Това се дължи на многото свойства, които притежават. Първото и може би най-същественото свойство, когато става въпрос за влакна е издръжливостта. Спрямо сходна по диаметър стоманена нишка, плетеното влакно е до 10 пъти по-здраво.
На всички рибари е известно, че монофилните и флуорокарбонови влакна се разтягат. Що се отнася до плетените влакна, те нямат никаква разтегливост. В определени моменти това може да се окаже решаващо свойство.

Плетените влакна са леки, те плуват на повърхността, подобно на корк. Ако все пак искате да потопите влакното, на пазара се продават и плетени влакна, които с помощта на специални съставки потъват.
В сравнение с другите влакна, плетените рядко се подават на възел. Това се дължи на изключителната им изработка.

Много риболовци пренебрегват плетените влакна заради по-високата им цена. Важно е да се знае, че ако се погледне в по-дългосрочен план, плетените влакна си възвръщат по-високите парични постъпления. Те не се влияят от продължителното греене на слънцето. Само по себе си, това означава, че ще можете успешно да ги използвате поне 2-3 сезона.

efekt-2.com

Плетените влакна са изключително здрави и издържат на силно опъване. Те са гладки и с малък диаметър, при замятане изнизването от шпулата много бързо. Затова шпулите с голям диаметър са по-подходящи-ще си спестите доста усукване.

Независимо, че плетените влакна са много качествени и са известни като „супер влакна”, те не са пригодни във всички риболовни ситуации. Имат много положителни свойства, но имат и такива, които ги правят невъзможни за употреба в даден момент.

Плетените влакна нямат еластичност , издържат на опън и имат нулева памет. Тази им съвкупност от свойства ги прави незаменими при замятането и установяването на кълването. Ето защо при замятане на по-големи дистанции, те могат да се окажат решаващи за улова.
Плетените влакна са много подходящи и при спининговия риболов. В сравнение с монофилното влакно, плетеното дава по-добър контакт с примамката при обирането. Освен това със сигурност ще заметнете по-далеч, използвайки плетено влакно.

Да се каже, че плетените влакна са „супервлакна” и това ги прави пригодни за всеки вид риболов е невъзможно и невярно. Понякога, използвани в неподходящи ситуации могат да провалят риболова.

Източник: carp.sukicarp.com

Виж повече на : ribari.net

 

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук