Поне веднъж изберете попера

Поперът е примамка, която е добре позната на риболовците. Незнайно защо, обаче, доста рядко се използва и в повечето случаи си остава седяща в рибарските куфарчета.

Поперът е повърхностна примамка, която дава чудесни резултати при лова на хищници. Основното предимство е, че вие сами създавате играта на примамката. Това важи както за скоростта на движението, така и за придърпването и движението на повърхността. Използвайки и водейки примамката по нестандартен начин, хищниците ще бъдат привлечени, тъй като ще им предложите нещо, което им е неизвестно и не са виждали.

Има много ситуации, в които поперът ще донесе успех тогава, когато другите примамки ще са обречени на провал. На водоемите, които са обрасли с растителност, поперът играе на самата повърхност на водата. Това предотвратява оплитането и позволява много по-лесно и плавно да водите примамката. При използването на воблер или блесна едно закачане може да уплаши преследващата я риба и да ви остави с празни ръце.

Сомът, кефалът и дори щуката обожават водните жаби. Тук идва и другото предимство на попера. Той издава силен характерен звук на повърхността на водата. Той наподобява цопването на жабките и безспорно ще привлече вниманието на тези хищници. Водната жаба е любима, а и доста лесна за улавяне плячка за тях. Тава е нещо дребно, но ако знаете може да се учудите от резултата.

efekt-2.com

Както при всяка друга примамка, така и при попера избора е труден. На пазара се предлагат много и разнообразни по цвят и размери попери. Ако се стремите да уловите щука, заложете на различни по големина и цвят примамки. За предпочитане са тези в ярките цветове, а и тези, които наподобяват краските на водната жаба. Някои от по-известните фирми предлагат попери с прикрепени пухчета на задната тройка-това ги прави по-примамливи, а и спомага за по-добрата плаваемост. На какъвто и риболов да сте се запътили, не тръгвайте само с една или две примамки. Пригответе си поне три-четири в различни цветове и разнообразни по големина. Що се отнася до такъмите-има няколко особености, които не са задължителни, но са препоръчителни. Пръчката трябва да е къса, лека и с твърд връх. Това ще е достатъчно за лекото и плавно водене на примамката. Най-подходящото влакно за попера е плетеното. То няма никаква разтегливост и осъществява най-добър контакт с примамката. Колкото по-тънко е влакното, толкова по-далеч ще можете да заметнете примамката.

Веднъж да се убедите в качествата и резултатите на попера, той ще присъства все по-често по време на риболов.

Източник: carp.sukicarp.com

Виж повече на : ribari.net

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук