Риболов на кльонк

Риболов на кльонк – това е най-успешният и атрактивен метод за ловене на сом. За него са ви нужни: лодка/ може и без двигател/, желателно е да имате сонар, яка въдица, здрава макара, здраво влакно /желателно плетено/, куките трябва да бъдат здрави и остри. Използват се единични, двойни и тройни. Желателно е да имате голяма кука-канджа и голям кеп /за по-малките сомчета/.

Задължително на канджата се слага парче стиропор или друг подобен материал, за да не се забоде в лодката или да станат неприятни инциденти. Желателно е да сте със спасителни жилетки. Хубаво е да имате и аптечка, не са редки случаите на злополуки. Преди всичко спазвайте мерките за безопасност! Със сонара откривате ямите и виждате на каква дълбочина се вдига сомът, за да пуснете стръвта. Не може да се каже каква е точната дълбочина, на която трябва да спуснете стръвта. Най-добре се определя от това на колко метра се качва сомът когато кльонквате. Някои рибари не използват вирбели.

Вирбелът трябва да е много здрав и надежден. Линията – слагате тежест, вирбел и куката се връзва на около 50-70 см. Може да се монтират две куки една под друга, но да са в противоположна посока. Може под основната кука да се монтира и тройка. Зависи с каква стръв ще ловите. Може да използувате: рибки, жаби, раци, пиявици, червеи, попови прасета, миди… След като всичко е готово, спускате стръвта на около 3-4 метра, ако дълбочината на мястото е 10 метра и започвате да кльонквате. Кльонк може да си купите от магазина или да си го направите вие. Те биват с различни по вид и размер пети. Звукът наподобява отварянето на бутилка вино. Трябва да бъде ясен и плътен и се получава под определен ъгъл, когато петата на кльонка влиза и излиза от водата. Правят се от 3 до 7 удара през 1 секунда.

Следва пауза около 10-20 секунди и пак… Желателно е да се пази пълна тишина. Кълването понякога е слабо и леко, понякога много рязко и мощно. Засичате рязко и силно. Влакното може да се държи с ръка, а пръчката да се използува за ваденето на рибата. В такъв случай е желателно да имате ръкавица, която да ви предпази от нараняване.

efekt-2.com

На слука!

Източник: ribolovnasom.free.bg

Виж повече на : ribari.net

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук