Риболов на повече бяла риба

Чрез използването на втора пасивна пръчка при вертикален риболов от лодка уловът осезаемо нараства, както и големината на екземплярите, Защо това е така?

Най-успешният метод за риболов на бяла риба от лодка е чрез използването на силиконова примамка (риболовни аксесоари), бавно водена по своята вертикална траектория. Използваният такъм е сравнителна фин, като по-добрият вариант за влакното е то да бъде плетено има го във всеки риболовен магазин. Неговата здравина и не-разтегливост го правят най-удачно в този момент. До основната си пръчка, тази, с която боравите и непрекъснато движите, поставете втора на малка дистанция. Удачно е това да става посредством стойка(риболовни принадлежности), специално приспособена за риболов от лодка. Това често трудно се отдава по ред причини, но прътът трябва да бъде закрепен сигурно и да е удобен за манипулиране. Оптималният вариант за тази втора пръчка е дължина около 2.7 метра пригодена за спинингов риболов с тежка стръв. Към нея прикрепяме стример или рипер с дължина 10-15 сантиметра и оловна глава с тежест около 14 грама. Стръвта се спуска на минимално разстояние от дъното. Ако всичко е точно и бялата риба се е активизирала, паралелно с основната пръчка закачате по някое парче и на втората, без да правите никакви манипулации с нея. Често закачените на нея екземпляри са с по-голям размер. Привлечена от играта на основната примамка, движещата се на пасажи бяла риба атакува и втората стръв, считайки я за наранена или мъртва риба. Силната конкуренция между хищниците не позволява тя да бъде отмината. Много е важно непрекъснато да наблюдаваме пръчката с “мъртвата” стръв и да сме готови всеки момент за засичане. Ще направим непростима грешка, ако я пренебрегнем или изпуснем от поглед.

ВАЖНО ЗА УСПЕШНИЯ РИБОЛОВ Е ВРЕМЕТО

Сигурно на повечето риболовци е известно, че бялата риба кълве най-добре при едно постоянно високо ниво на атмосферното налягане. Леките вълни, къдрещи водната повърхност, също подсказват за благоприятното време. Духането на западен или югозападен вятър активизира допълнително хищниците. Рязката смяна на времето и атмосферното налягане пресичат апетита на бялата риба, но ако все пак тя наистина е много гладна, можем да хванем единичен екземпляр.

efekt-2.com

ПОДХОДЯЩИ СЪЧЕТАНИЯ

Не може да се каже, че бялата риба кълве на силиконова примамка с точно определен цвят, но използването на някои съчетания като че ли е по-резултатно, Огненожълтият рипер определено силно я привлича и често постига добър успех. Яркожълто, съчетано с яркочервено, също дава добри резултати, както и черно, съчетано с крещящо жълтскзелено. Подхо¬дящи са и съчетания, имитиращи малки рибки – сребристо и черно, бяло с черно и сиво и т.н.

НЯКОИ ДОБРИ СЪВЕТИ

Тъй като втората примамка остава практически неподвижна, самозасичането на куката на оловната глава е почти случайност. Ако не се вземат допълнителни мерки, изпуснатите екземпляри могат много да ни разочароват. Вариантите са много, но най-универсалният като че ли е съчетаването на една тройка към куката на оловната глава. Разположението може да бъде в два основни варианта – или от горната страна директно зад нея, или силно назад и долу, под опашката. Бавното водене на основната стръв е за предпочитане и повишава шанса за слука специално на тази риба. Както е известно, при бързо водене привлечената риба по-често е познатият ни на всички костур. Вероятността да бъде хванат никак не е изключена дори и при правилно водене. За избора на подходящото място няма да се спираме, ще се спомене само това, че близките до брега дълбочини до 10-15 метра са едно от добрите решения. Опитайте, това няма да доведе до сериозни последици за вашето здраве

Източник: carp.sukicarp.com

Виж повече на : ribari.net

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук