Риболов на пъстърва

Риболов на пъстърва

Риболов на пъстърва или какво трябва да знаем.
Статията описва как да изберете правилната примамка за риболов на пъстърва. Какво да търсите при избора на спинер. Разглеждат се най-ефективните спинингови и колебателни спинери за риболов на пъстърва.

Как да изберем примамка за риболов на пъстърва?
Пъстървата се среща в много резервоари и езера с чиста и студена вода, принадлежи към хищни риби. Много играчи с предене очакват сезона, когато риболовът е разрешен. Разбира се, уловът на пъстърва не е лесен; не всеки играч на предене управлява това. Защо?

Това се дължи на факта, че пъстървата е много срамежлива и предпазлива риба. Възможно е да го хванете само ако стръвта е избрана правилно, например примамката. Изборът трябва да бъде направен, като се вземат предвид характеристиките на резервоара, както и фуражната база през определен период от годината. Помислете за основните фактори, които трябва да имате предвид при избора на спинер за риболов на пъстърва. Както вече казах, в тази статия ще разгледаме спинери, но за това как и къде да хванем пъстърва, прочетете тук.

Критерии за избор на спинерите за пъстърва
Често риболовците се изненадват, че една стръв може да донесе много ухапвания в езерото, а пъстървата престава да интересува всички в реката. Защо? Всичко е за базата за хранене на риба. Обърнете внимание на следните точки:

1. В реките се среща т. Нар. Пъстърва. Можете да го уловите през цялата година, но активността на рибата ще зависи от времето, както и от риболовния сезон. При избора на спинери за пъстърва, изборът трябва да бъде направен в полза на модели, които се отличават със стабилността на потока.

efekt-2.com

2. Езерната или езерната пъстърва живее в най-добрите или удобни условия. В естествената среда рибата няма проблеми с храната. Можете да хванете от пролетта до късната есен. При риболов в неподвижна вода се използват главно миниатюрни спинери.

Необходимо е да изберете спинер за риболов на пъстърва предимно въз основа на сезона на годината.

• През пролетта започва да се подхранва активно, възстановявайки силата след зимния студ. През този период рибата е по-малко предпазлива, поради което риболовците могат да се промъкнат възможно най-близо до зоните, където се хранят пъстърви. През пролетта пъстървата се хваща с помощта на примамки, които отделят пържени или насекоми. Стръвта е публикувана на дълбочина 1-2 метра.

• От месец юни активността на пъстървата става още по-добра; хищникът започва да се храни във всички слоеве вода. Пъстървата, започвайки от първите дни на лятото, заема райони от водната зона, в която остава до настъпването на есента. През лятото най-доброто ухапване ще бъде в ранната сутрин или по-близо до падането на нощта. Публикуването трябва да започне веднага след завъртането на спинера във водата. Стръвта се задвижва бързо, за да не може рибата да я види.

ВАЖНО! Най-добрата гриза се наблюдава веднага след обилни дъждове, когато водата стане леко мътна.

• От средата на септември опитни въртящи се играчи преминават към фокусирано търсене на трофейни пъстърви. Обърнете внимание, че сезонът на чифтосване започва при рибата през есента. Езерцето е разпределено равномерно. Леки въртящи се примамки се използват за риболов в крайбрежната зона, а предно заредени ротатори с тегло до 10 грама се използват за далечно леене.

Как да изберем спинер, подчертава
Най-често при риболов с въртяща се макара риболовците използват спининг спинери като стръв за пъстърва, популярността на стръвта се обяснява с високата й ефективност и уловимост.

В магазините за риболов грамофоните се предлагат в голям асортимент, но професионалистите препоръчват да изберете модели, които да отговарят на следните параметри и характеристики:

1. Теглото на стръвта. Примамката се избира, като се вземе предвид времето на годината и особеностите на водната зона.

• При риболов през есента или по-близо до зимата се препоръчва да се направи избор в полза на предно заредени модели, които бързо могат да потънат на дъното, където хищникът е през този период.

• За риболов на водоеми със застояла вода, както и в плитки райони, са подходящи грамофони с минимално тегло.

• При риболов по време на курса стръвта се избира така, че теглото му да е достатъчно, така че да не я премества встрани и играта да не се заблуждава.

2. Размерът на стръвта. Избира се, като се вземе предвид предполагаемия трофей. Формата на венчелистчето се избира, като се вземат предвид индивидуалните характеристики на резервоара.

• За улов на голяма пъстърва трябва да се даде предпочитание на примамки № 3, произведени от Мепс. Въпреки това, често дори голям хищник може да бъде по-заинтересован от малки примамки, в този случай се използват спинери № 1-2.

• В райони със силен ток е по-удобно да хванете пъстърва със спинери с дебело венчелистче.

• През лятото е за предпочитане пред спинери № 0-00, но за риболов през есента примамките с големи размери № 3-4 ще бъдат по-ефективни.

3. Цветен дизайн. Някои риболовци, особено начинаещи, пренебрегват цвета на безделниците при избора си. По този начин прави голяма грешка. Важно е да знаете, че примамката по отношение на цвета трябва да бъде избрана въз основа на метеорологичните условия в деня на риболова. Така например примамките с тъмно венчелистче са по-подходящи за риболов в слънчево време, но златисто или сребристо в облачен ден.

Освен това цветната схема на стръвта варира в зависимост от времето на годината. Така че през летния период спиновете от естествени нюанси работят по-добре, а през есента и пролетта – ярки предизвикателни цветове.

Характеристики на избора на осцилиращи безделници
Примамките от този тип също са с голямо търсене при риболов на пъстърва. Осцилаторите работят перфектно в застояла вода и в течението, те се отличават с добри полетни характеристики. Когато избирате, трябва да обърнете специално внимание на следните характеристики и показатели:

1. Размер на безделници. Изборът се основава на какви размери се планира да се лови риба:

• И така, пъстърва с тегло до 700 грама е перфектно хваната на стръв, чийто размер е в рамките на 4-5 см;

• За риболов на пъстърва с тегло до килограм се препоръчва използването на спинери с дължина 7-8 см;

• По-вероятно е трофейните екземпляри да бъдат уловени с помощта на спинери с размери 10-12 см.

2. Тегло спинери Параметрите на теглото се определят, като се вземе предвид колко далеч е необходимо да се хвърли стръвта, както и силата на тока и дълбочината в избраната зона за риболов.

• При риболов на реката с умерен или силен ток се препоръчва използването на примамки с тегло 2-3 грама. Замятането се извършва по цялата струя, окабеляването се извършва с периодични ритници.

• На платните езера със застояла вода пъстърва успешно се улавя с помощта на микро осцилатори. Окабеляването е стъпаловидно или равномерно с бавно темпо.

3. Цветни спинери. Тук изборът се прави както в случая на грамофона. Опитните риболовци препоръчват винаги да имат на склад примамки от кафяви, сиви, черни, матови нюанси. В допълнение, пъстърва и спинери на зелени, червени и розови нюанси работят чудесно.

Най-добрите модели осцилиращи и въртящи се спинери за риболов на пъстърва
Днес в магазините за риболов се предлага голям асортимент от спинери от различни видове, използването на които ви позволява успешно да ловите пъстърва на реки, езера и платени резервоари. Обърнете внимание на най-ефективните примамки от всяка категория:

спинери
1. Петелът на Петела на Worden се отличават с наличието на оперение по оста, ако е необходимо, куката лесно се заменя;

2. Грамофоните на Mepp работят чудесно за бавно окабеляване. Може да се отбележат модели от сериите Aglia, Black Fury и Comet;

3. Примамките на Blue Fox Flash се отличават с тесен лоб. Примамките от тази серия са отлични в случаите, когато е необходимо точно и продължително леене.

4. Spinner Daiwa Silver Creek имат необичаен дизайн, който има тежко ядро, което ви позволява да изпълнявате дълги отливки.

5. За риболов на игрището са подходящи спинери Myran Akka. При окабеляване стръвта създава много шум, който привлича не само активен, но и пасивен хищник.

Осцилиращи безделници
1. За плитка вода отличните спинери Daiwa Presso Rave са с тегло между 1, 5-2, 5 грама.

2. Примамките на производителя SkagitDesigns Примамките от серията PriSpoon са стабилни по време на игра при риболов в участъци от реката със силно течение.

3. Спиралите Bassday Kangoku Raptor се използват при риболов в близост до подводни препятствия.

4. Forest Miu Native възможно най-точно излъчва поведението на пържени, които са основната хранителна база на пъстървата. Примамките са в състояние да привлекат вниманието дори на пълни риби.

5. В късната есен и началото на зимата пъстървата може да бъде успешно уловена от спинерите на Уилямс Ваблер. Стръвта работи чудесно, когато извършва вертикално окабеляване.

Източник: butiche.com

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Виж повече на : ribari.net

 

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук