Риболов на сом с жива рибка

Риболов на сом с жива рибка

Риболов на сом с жива рибка. Виж още по темата тук.
Ако се намери специалист по антропология, или рибарска етнография, със сигурност легендите и митовете за риболов на сом ще заемат челно място сред всички останали. Като правило почти всички разкази имат някакъв мистичен елемент и завършват печално. И това е разбираемо, има мустакати гиганти с тегло по 200-300 кг, които будят не само възхищение, но и направо религиозно преклонение. На всичкото отгоре тази риба е хищник. Да оставим обаче легендите на събирачите на риболовно творчество и да обърнем внимание как да хванем сом на жива рибка. Все пак това е едно от любимите ястия в менюто му.

Всеки, който е чистил сом, е забелязвал, че в стомаха му могат да се открият какви ли не неща (аз например съм виждал ръчичка от детска кукла, рибата беше хваната в Дунав), но основното му съдържание са полусмлени остатъци от рибки. Не е тайна, че сомът може да глътне плячка, която не е много по-малка или по-слаба от него. Такива случаи обаче са рядкост, тъй като той се храни с доста по-дребни рибки.

При риболова на сом на рибе трябва да обърнем внимание на размера на стръвта. Зависимостта между размера на сома и размера на рибката за стръв е установена отдавна – ако искате да хванете голям сом, трябва да сложите по-голяма стръв. Съотношението е горе-долу в рамките на 1:4 до 1:8.

Не може да се каже, че сомът има особени предпочитания към конкретен вид рибка, това зависи по-скоро от особеностите на водоема и привичното му меню. Мястото на замятане обаче е особена важност. Не забравяйте също, че уловените на място рибки са много по-жизнени и са по-активни. За тях сомът е естествен враг и при приближаването му рибката ще се опита да избяга, като така още повече ще възбуди любопитството му. Рибките от магазините за стръв най-често и понятие си нямат що е то сом и почти не реагират.

При риболова на сом трябва да се има предвид, че този хищник се движи основно около дъното. В средните и горните водни слоеве ловуват предимно млади сомчета, които не смеят много-много да се мяркат край мустаците на по-едрите си роднини. С възрастта и килограмите сомът става по-ленив и обича да ловува в любимата си яма и да се притаява около укрития. Затова е логично, че би предпочел примамка, която се намира на самото дъно или малко над него.

efekt-2.com

Има няколко разпространени метода за риболов на сом на жива рибка.

Пасивен метод

Той се характеризира със статичност на примамката, просто трябва да я подадем в обитавания от сома район. Много е важно да определим най-перспективното място. Монтажът е прост – долно олово (фиксирано или подвижно), а на около 80-100 см над него се връзва повод с кука и рибката.

Вторият начин е да обърнем местата на куката и на оловото, тоест под оловото да оставим клуп, към който да снадим повод с рибка.

Има и трети вариант на пасивния метод, а именно да оставим максимална свобода на живата рибка, което принципно води до повишаването на шансовете ни за улов. Подбира се подвижно олово с яйцевидна форма. Основната линия се прекарва през него и към нея се прикрепя вирбел. Към другото му ухо се снажда поводът с живата рибка, така тя ще може много активно и примамливо да се движи около дъното.

Активен метод

Много рибари прилагат с успех активен метод за улов на сом на рибе. В този случай хищникът се търси настойчиво, за да провокираме атаката му. За целта трябва да вземем воблер с подходящ размер и да махнем предната тройна кука. На нейното място се привързва поводът с куката и живата рибка. За този тип риболов обаче трябва да имаме наистина жизнени рибки.

Риболов на сом с жива рибка това е класика.

Източник: bigfish.bg

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Виж повече на : ribari.net

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук