Синя риба тон за 1 млн. паунда

Синя риба тон за 1 млн. паунда


Намериха рядка Синя риба тон за 1 млн. паунда

Рядка риба тон е намерена по крайбрежието на Корнуол от пет млади каякари. Смята се, че стойността ѝ е около един милион паунда. Мъртвата риба е открита в плитчините и е изкарана на брега с помощта и на местни жители.

Дължината е цели 2.2 метра. Риба от същия вид е уловена преди време, само че е била с много по-малки размери от екземпляра, който е намерен сега. Тогава тази риба е продадена за около половин милион паунда на аукцион. Това ще рече, че сегашният екземпляр би струвал около 1 милион паунда, смятат специалисти.

Рибата, открита от каякарите, обаче, няма да бъде продавана, защото ловът и продажбата на рядката синя риба тон били забранени във Великобритания. Младите каякари са си направили много снимки с нея, а после рибата е предадена на учени в университета Екзитър, за да бъде изследвана.

Този вид риба е считан за деликатес, но през 70-те години е забранен уловът на Острова. Причината е, че популацията силно е намаляла и специалистите са установили, че рибата е пред изчезване. Много западни страни се надяват да се въведе пълна забрана на търговията със синя риба тон.

efekt-2.com

Специалитетите с риба са любими на много хора – до момента японците бяха нацията, която яде най-много риба и винаги е на първа позиция в подобни класации. Дългогодишното им присъствие на първото място е заменено и тази година на челната позиция застават жителите на Малайзия.

Оказва се, че за една година малайзийците изяждат по 56.5 килограма риба на човек. Японците остават на втората позиция с 55.7 килограма. И въпреки че са загубили златния медал в класацията, количеството риба, което изяждат японците, остава много над средното ниво за света.

Един човек консумира средно по около двадесет килограма риба и рибни продукти за една година. Класацията е направена от организацията Инфофиш. Според данните едно малайзийско семейство харчи по около 35 долара за риба месечно.

Морските дарове са доминиращ продукт на трапезата на малайзийците, които до преди само няколко години консумираха повече пилешко месо.

Източник: gotvach.bg

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Виж повече на : ribari.net

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук