Скумрия на чепаре – техника на ловене

Ловенето на скумрия на чепаре е изключително динамичен риболов. Такъмите, които се изискват и постройката на линията не са нещо сложно. Какво е необходимо:

1. Здрав прът, който да може да изхвърля с лекота тежести от порядъка на 100 грама и нагоре. Прът с дължина 3.60м и с акция 115- 170 грама.
2. Макара с голяма вместимост, която да събира поне 100 метра влакно 0.50 мм. Освен това макарата е необходимо да бъде мощна за да може да се справя със натоварването от три-четери скумрии които не рядко се закачат едновременно на чепарето.
3. Влакно 0.45 до към 0.55 мм е достатъчно в зависимост големината на рибите.
4. Чепаре-продават се готови с навързани обикновенно от 4 до 6 куки.
5. Тежест 80-100 грама
6. Обезателно трябва да се използват вирбели за да се предотврати усукването на влакното.

Техника на ловене:

В зависимост къде ловим – от лодка или от някоя буна зависи дали ще замятаме или не. Много често колегите, които ловят от лодки и използват сонари да отрият пасажите с риба и просто пускат чепарето вертикално надолу. След като то стигне до желаната дълбочина започват с отсечени движения да спускат чепарето нагоре и надолу като по този начин перата на кукуте привличат скумрията.
Другия вариант, е да се замята от буната. Замятяме на максималната дистанция, която ни позволява сопата и изчакваме известно време тежеста да потъне. Колко време чакаме зависи от това на каква дълбочина ще търсим рибата. Няма универсална рецепта. В един момент скумрията може да взема на дъното, а в следващия на метър под повърхността. Просто с опити трябва да се установи в кой воден слой се намира. Ако спре да кълве, означава че отново трябва да се експериментира.

efekt-2.com

От практика мога да кажем, че ударите обикновено следват, когато тежеста е на дъното и с отсечено движение тя се отлепи от него, а също често скумрията взема когато тежеста пада обратно към дъното. Кълването се усеща много добре на пръта и ако има късмет, могат да се хванат риби на всички куки на чепарето.

Източник: ribolov.bg

Виж повече на : ribari.net

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук