Тънкости за Щукари

Тънкости за Щукари


Тънкости за щукари или какво трябва да знаем за щуката като модел на поведение.
В езерата щуката обикновено се крие някъде из подводните растения. В реката обаче, да намериш щука е доста трудна задача. Повечето рибари впуснали се в лова на щука я търсят в някое идеално езерце,чийто брегове са обрасли с буйна растителност. Рядко избират реката като място за ловене на щука. Вярно е, че много от реките има равни брегове, което лишава щуката от място за седянка. В резултат на това числеността на щуката в реките е намалена, но в никакъв случай не е изчезнала.
Има няколко характеристики, които трябва да притежава реката, за да бъде благоприятна за щуката.
Течението трябва да не е много силно, на места да е по-бавно и дори да има участъци със спокойна вода.
Помътняването на водата да е само при пълноводията. През останалото време реката трябва да е сравнително бистра.
Когато настъпи периода на размножаване, щуката се нуждае от спокойно място, където да хвърли хайвера си. За това, подходящи са реките, които са свързани със стари корита и езера.
Ако разгледате реката по-обстойно без проблем ще откриете най-благоприятните участъци за щуката. Тя търси спокойната вода и безлюдните брегове. Дори и реката да не е особено голяма, ако съдържа достатъчно кислород и храна може да се улови и щука достойна за трофей.
Едри щуки понякога се ловят и в не много благоприятни реки. Някои от тях имат променлива зона на разлив, прави корита, а корабоплаването замърсява и помътнява водата. Именно за това наличието на щука е по-малко в сравнение с това на бялата риба.
Щуките не винаги успяват да се размножават в такива реки, защото времето на пълноводие е прекалено малко, а и нивото на водата е високо.
Щуката изхвърля хайвера си в по-топлите води, но той не винаги успява да се развие. Популацията на щука успява да се съхрани в реките само при достатъчно риби, които прихождат от притоците.
Въпреки всички недостатъци, които крие реката все пак има и някои благоприятни места, където може да се открие щука. Тези места са около бентове, буни, устия на реки или препятствия от камъни и паднали дървета.
Може би най-благоприятните места за щуката са буните. По-едрите риби се крият в по-дълбоките акватории, където водите са най-спокойни. Те са предпочитани места и от малките рибки, което улеснява дебнещата щука. Щуката обикновено застава на ръба на брега. Тъй като мястото след буната е богато на храна, възможно е на едно място да има няколко щуки.

Бентовете са места, където се срещат всички видове, обитаващи реката. Това е така, защото е са богати на кислород и храна. Почти винаги под тях се образуват бързеи и пясъчни наноси. Ако близо до бента има участъци със спокойна вода, то те със сигурност се обитават от щуки. Около бентовете често рибата е повече отколкото в цялата останала река. Затова и шанса да се улови щука е голям.

Ако в реката няма буни или бентове, това не означава ч няма да има достатъчно щуки. В такива случаи те се крият в новите по-бавни течения, които се образуват в следствие от менящите се завои. Ако реката е по-голяма, на един завой може да има няколко различни места с щуки. При по-малките реки,щуката предпочита да обитава по-дълбоките води от външната страна на завоите. Силата на течението и дълбочината на водата определят най-благоприятното място за улов. За изкуствените примамки трябва да се търси участък не по дълбок от 4 метра. Ако примамката е мъртва рибка може да се избере и по-дълбок участък от реката. Като цяло, щука може да се търси навсякъде, където структурата на дъното се мени. Това предразполага за намирането на достатъчно места, където щуката да се скрие.

За да се избере благоприятно време за улов на щука атмосферното налягане трябва да постоянно. Тогава рибата се активизира и кълве най-много. При рения риболов най-удачни са дните с променлива облачност и слънце. Силният вятър при по-слабо течение може да помогне на улова. Понякога пречи на примамката, но пък кълве по-често.

Източник: carp.sukicarp.com

efekt-2.com

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Виж повече на : ribari.net

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук