Тънкости при риболова на платика с мач

При риболова на платика с мач има някои тънкости, които всеки рибар трябва да знае. На първо място захранката за платика трябва да е тъмно кафява до черна със ситна структура, ниска хранителна стойност и с леко солен вкус. В студената вода платиката се привлича добре от глина с добавка към нея на хирономус.
Сутрин и вечер платиките са в близост до брега и спокойно можем да ги търсим с директен телескоп или щека. През деня само с мач или фидер.

Най-благодатния месец за риболов на платика е месец юни.Стръвта да е на самото дъно или да е на минимално разстояние от него.

Изпробвана стръв е пинка с изкуствен вердевас, а едрите платики кълват най-добре на торен+бял.
Пръчките да са меки и с параболични акции.С тях контрола над едрите риби не е толкова добър , но може да се лови с по-тънки влакна.Меката въдица не позволява на рибата да скъса линията, огъвайки се динамично под напора на борещата се риба.

В студена вода ваглер с тегло 1-2 гр е идеалния вариант. Иначе ваглерите да са с тегло 8-12 гр за дистанция 20-40 м и дълбочина около 4-6 м.
Ваглера отстои на 120 см от повода, като е прикрепен на линията с вирбел. Застопорява се с две съчми №6. Под него на около 40 см се разполага основното утежнение от съчми 4 бр №4. Над вирбела задължително 2 дропера също с № 4. Основното влакно е 0,18 мм. Повода е със сечение 0,10-0,12 мм и дължина 35-40 см. Куката е № 16.

efekt-2.com

Източник: fishingbg.dir.bg

Виж повече на : ribari.net

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук