Установено е замърсяване на реките Чая и Юговска с цианиди

Установено е замърсяване на реките Чая и Юговска с цианиди


Късно вера при извършено контролно пробонабиране на водите на реките Чая (Чепеларска) и Юговска са установени наднормени концентрации на цианиди при устието на река Юговска, Асеновград и в село Бачково, съобщават от МОСВ. Министърът на околната среда и водите Емил Димитров е разпоредил незабавно проверка, която ще бъде направена утре сутринта. Проверката ще започне от разклона за Югово на пътя Асеновград – Смолян, като Димитров ще присъства на място.

“Басейнова дирекция” – Източнобеломорски район е изпратила предупреждение за предприемане на действия съобразно правомощията на общините по поречието на засегнатите реки за предупреждение на населението за замърсяване на водите в двете реки и ограничаване на ползването им.

Предупреждение е изпратено до ВиК-Пловдив и РЗИ-Пловдив за необходимостта да извършат анализ за качеството на питейните води от водоизточниците, разположени в терасата на река Чая, а “Напоителни системи” следва да извършат анализ на водите за напояване, като се вземе предвид, че евентуалният източник на замърсяване е свързан с добив на метали в района на град Лъки и да дадат указания за тяхното ползване от населението.

Ние от ribari.net алармираме обществото и институциите, че ако не се вземат мерки ще инициираме гражданско общество, което ще предложи редица мерки за да се спре или намали замърсяването на всички водоеми. Набираме и доброволци, ако ви пука можете да се свържете с нас на телефон 088 628 8458

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

efekt-2.com

Виж повече на : ribari.net

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук