Язовир „Огоста“ спадна до критичен обем

Язовир "Огоста" спадна до критичен обем


Язовир „Огоста“ спадна до критичен обем
Нивото на монтанския язовир ”Огоста” спадна до най-ниските стойности от завиряването през 1987 година, съобщиха от “Напоителни системи”. Основна причина за маловодието е сушата през последните месеци и липсата на валежи в началото на зимата, обясни за Радио Видин управителят на Напоителни системи ЕАД клон Мизия, Гриша Босашки.

„Водата от язовира се използва само за напояване, промишлени нужди и енергетика. По принцип при снеготопене и дъждове в него влизаше много вода. Тази година е различно. Язовирът никога не е бил на такива точки, каквито е в момента- възможно най-ниското ниво, което е било от цялото съществуване на този язовир.“

Язовир „Огоста“ е четвъртият по площ и втори по обем изкуствен водоем в страната. Събира водите на реките Огоста, Бързия и Златица и се намира на 600 метра югозападно от крайните квартали на Монтана. Строителството му трае 20 години и завършва през 1986 година. Открит е тържествено на 23 септември 1987 г. Под водите му остават две села, чиито жители са изселени в Монтана и Берковица.

Освен „Огоста“, в района има и още един язовир, от важните за дружеството. Той също се намира в критично състояние. „Язовир „Върбешница“ е малък. Намира се близо до Враца. Неговият обем е 2 млн.куб. м. Към днешна дата е с нисък обем също“, допълни Босашки.

Източник: konkurent.bg
Ниските нива на водара водят до спад и на кислорода което е заплаха за водните обитатели. Рибата слиза до тинята кадето има вредни газове и токсини.

efekt-2.com

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Виж повече на : ribari.net

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук