28 съвета за риболов на червеноперка

Повечето риболовци могат да хващат червеноперка, но да напълниш един живарник, е изкуство. За целта трябва вашата система да е правилно построена.

  1. Ако сте настроени да ловите на лек такъм, вашата ориентация е правилна. Отделете особено внимание на влакното и куката. Учете се да ползвате максимално тънки влакна и тънки куки.

2. Червеноперката е най-отзивчива към често подхранване с малки порции храна. Когато храните с червей, стреляйте на всяка минута по 7-8 червея. Старайте се в зоната на риболов постоянно нещо да се движи, това привлича червеноперката.

3. При използване на тънки влакна и малки куки ловете с ластик не повече от №5 . В противен случай при вадене ще разкъсвате нежната уста на червеноперката.

4. Последните сантиметри от такъма са най-важни при слабо кълване. Старайте се да разположите първата съчма на около 10-15см от куката. Това ще позволи стръвта да потъва по-естествено и допълнително ще стимулира кълването.

efekt-2.com

5. Ако имате резервни топсети, подгответе поне три. На единия монтирайте максимално лек такъм. На втория по-тежък, а на третия тежък такъм за бърз риболов. Напълно е възможно двата топсета изобщо да не ви притрябват, но ще сте готови за всяка ситуация.

6. Подхранването на червеноперка с малки дози е най-удачната тактика, особено на река. Подобно подхранване привлича рибата почти мигновено. След като сте събрали рибата, можете да продължите да храните само с жива стръв-бял червей.

7.Учете се да храните, без да оставяте щеката на куфара. Това ще ви помогне да ловите повече, тъй като няма да пропускате кълване, докато щеката ви е на стойката.

8. При подбор на подхранка през есента избирайте слабо хранителни, за да не прехраните рибата. Задължително пресейте храната през сито, за да няма едри частици.

9.Изборът на плувка е изключително важен. Старайте се да избирате плувки с максимално тънки антени, а най-добре с метални, те са най-чувствителни.

10.При изготвяне на такъма използвайте съчми № 10-12. Те ще ви дадат възможност равномерно да разпределите тежестта по линията и да ловите рибата в онзи слой, където тя се намира в момента.

11. В бистрата вода, особено през есента, всичката риба е предпазлива, не само червеноперката. За по-добро кълване използвайте по-тъмна подхранка или потъмнявайте храната със специална боя.

12.Ако в подхранката имате вердевас, хранете задължително на малки дози, за да не прехраните рибата. Ситната червеноперка често стои край брега и може да се лови на къса пръчка.

13.Точността при подхранване е особено важна. Можете да използвате чашки за точно хранене, върху самата плувка.

14. Един от начините за стимулиране на червеноперката е т.нар. “клатене”-изваждане на плувката на около 5 см над водата и плавно отпускане отново на дъното.

15. Пробвайте да ловите на конопено зърно. В Англия тази стръв се ползва с голяма популярност, а освен това е задължителна добавка към подхранката. Но не забравяйте, хранете по малко, но често.

16. При вятър използвайте Back shot-малка съчма на около 15 см над плувката.Големината на съчмата зависи от вятъра, колкото е по-силен, толкова по-голяма съчма монтирайте.

17.Използвайте правилна плувка. Тежката плувка в неподвижна вода и на малка дълбочина ще намали вашето кълване. От друга страна обаче, е глупаво да ползвате плувка 0.3 г на дълбочина 4-5м.

18. Ако кълването ви рязко спре, това не значи, че вашите червеноперки са избягали. Често перката се мести в слоя вода. Пробвайте да промените дълбочината и може би ще откриете отново своята риба.

19. Някои риби, като платиката, изискват изчакване след основната подхранка. Червеноперката изисква постоянно хранене, стига да е в активен за нея сезон.

20. Една от най-добрите храни в чиста и прозрачна вода за червеноперка е галетата. В Англия я наричат течен хляб и ловят успешно на троха.

21.При риболов на пропадане ползвайте продълговатите съчми Дийнс Мор. Те създават по-голямо съпротивление във водата и линията потъва по-бавно, имитирайки естествено падаща стръв.

22.Никога не се страхувайте да експериментирате със стръвта. Това, че храните с вердевас, не означава, че червеноперката ще кълве по-добре на вердевас. Най-добрата стръв за червеноперка се смята един пинки и един едър вердевас.

23.Когато ловите ситна червеноперка на много плитко, ползвайте максимално тънък ластик. Така при засичане той ще обира напъна ви и рибата няма да изскача от водата.

24.Винаги имайте със себе си готови поводи. По-лесно е да поставите готов, отколкото да вързвате в разгара на риболова.

25. Ползвайте кукоизваждач, в противен случай тънките куки често ще ви се изправят и кривят.

26. Във водоемите, където има едри червеноперки, добра стръв е консервираната царевица. Тя ще предотврати кълването на ситни риби.

27. Винаги отделяйте голямо внимание на премерването на дълбочината. Всяка неравност на дъното може да бъде убежище за рибата. Така ще имате яснота къде и как да подхраните.

28.Отделяйте нужното внимание на утежняването на плувката. Помнете, че само правилно утежнената плувка ще ви покаже коректно финото кълване на червеноперката.

Източник: ribolovec.com

Виж повече на : ribari.net

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук