Риболов на сом с жива рибка

Риболов на сом с жива рибка

Риболов на сом с жива рибка. Виж още по темата тук.
Ако се намери специалист по антропология, или рибарска етнография, със сигурност легендите и митовете за риболов на сом ще заемат челно място сред всички останали. Като правило почти всички разкази имат някакъв мистичен елемент и завършват печално. И това е разбираемо, има мустакати гиганти с тегло по 200-300 кг, които будят не само възхищение, но и направо религиозно преклонение. На всичкото отгоре тази риба е хищник. Да оставим обаче легендите на събирачите на риболовно творчество и да обърнем внимание как да хванем сом на жива рибка. Все пак това е едно от любимите ястия в менюто му.

Всеки, който е чистил сом, е забелязвал, че в стомаха му могат да се открият какви ли не неща (аз например съм виждал ръчичка от детска кукла, рибата беше хваната в Дунав), но основното му съдържание са полусмлени остатъци от рибки. Не е тайна, че сомът може да глътне плячка, която не е много по-малка или по-слаба от него. Такива случаи обаче са рядкост, тъй като той се храни с доста по-дребни рибки.

При риболова на сом на рибе трябва да обърнем внимание на размера на стръвта. Зависимостта между размера на сома и размера на рибката за стръв е установена отдавна – ако искате да хванете голям сом, трябва да сложите по-голяма стръв. Съотношението е горе-долу в рамките на 1:4 до 1:8.

Не може да се каже, че сомът има особени предпочитания към конкретен вид рибка, това зависи по-скоро от особеностите на водоема и привичното му меню. Мястото на замятане обаче е особена важност. Не забравяйте също, че уловените на място рибки са много по-жизнени и са по-активни. За тях сомът е естествен враг и при приближаването му рибката ще се опита да избяга, като така още повече ще възбуди любопитството му. Рибките от магазините за стръв най-често и понятие си нямат що е то сом и почти не реагират.

При риболова на сом трябва да се има предвид, че този хищник се движи основно около дъното. В средните и горните водни слоеве ловуват предимно млади сомчета, които не смеят много-много да се мяркат край мустаците на по-едрите си роднини. С възрастта и килограмите сомът става по-ленив и обича да ловува в любимата си яма и да се притаява около укрития. Затова е логично, че би предпочел примамка, която се намира на самото дъно или малко над него.

bulpress tv

Има няколко разпространени метода за риболов на сом на жива рибка.

Пасивен метод

Той се характеризира със статичност на примамката, просто трябва да я подадем в обитавания от сома район. Много е важно да определим най-перспективното място. Монтажът е прост – долно олово (фиксирано или подвижно), а на около 80-100 см над него се връзва повод с кука и рибката.

Вторият начин е да обърнем местата на куката и на оловото, тоест под оловото да оставим клуп, към който да снадим повод с рибка.

Има и трети вариант на пасивния метод, а именно да оставим максимална свобода на живата рибка, което принципно води до повишаването на шансовете ни за улов. Подбира се подвижно олово с яйцевидна форма. Основната линия се прекарва през него и към нея се прикрепя вирбел. Към другото му ухо се снажда поводът с живата рибка, така тя ще може много активно и примамливо да се движи около дъното.

Активен метод

Много рибари прилагат с успех активен метод за улов на сом на рибе. В този случай хищникът се търси настойчиво, за да провокираме атаката му. За целта трябва да вземем воблер с подходящ размер и да махнем предната тройна кука. На нейното място се привързва поводът с куката и живата рибка. За този тип риболов обаче трябва да имаме наистина жизнени рибки.

Риболов на сом с жива рибка това е класика.

Източник: bigfish.bg

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Виж повече на : ribari.net

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук