Ароматизиране на спининговите примамки

Ароматизирането на стръвта и захранката в риболова се е доказало неведнъж като успешен метод. Почитателите на спининга, обаче, не са на едно мнение по въпроса. Едни го одобряват, а други не. Нека разгледаме как стоят нещата при двата най–известни хищника в страната ни – това са костурът и щуката.

Щуката е хищник, който дебне плячката си главно от засада. Когато е в очакване, тя разчита само на зрението си, като обонянието остава на доста заден план. Нищо от случващото се наоколо не убягва на щуката, като главната заслуга за това е на зрението. А ако някоя риба се доближи достатъчно щуката се хвърля яростно в атака. Дори и да не успее да улови плячката си тя ще се върне на предишното си място и ще зачака отново. От тук произлиза тезата, че щуката не се влияе особено от аромати. Има, обаче, и друго мнение по въпроса. Опити показват, че ако кървяща рибка бъде подадена в близост до територията на щука, в голям процент от случаите хищникът усеща кръвта и започва да търси източника, дори и да не е настроен за хранене. От тук може да се заключи, че кръвта възбужда интереса на щуката. Поради тази причина някои риболовци порязват леко с нож рибката за стръв, за да и пуснат кръв, като смятат, че това би увеличило шанса им за улов. Това може да се окаже доста резултатен метод понякога.

Колкото до костурът – тук нещата са напълно различни. Костурът се движи на пасажи, следователно тук съществува конкуренция кой пръв ще се докопа до храната. Малките рибки, с които костурите се хранят, могат да бъдат трудно уловени понякога. Изглежда сякаш костурът също разчита само на зрението си, но е известно, че освен очите си, той използва обонянието и страничната си линия. Има случаи, в които костурът преследва дълго изкуствената примамка, но не я захапва. Това навява на мисълта, че може би се съмнява в нея. Ако, обаче, примамката е с мирис, който се харесва на костура, той атакува мигновено. Започват удар след удар и изводът е, че миризмата е от значение. Въпреки, че костурът не е безразличен към ароматите, той не винаги ще се влияе от тях. Знае се само, че аромати, успешни през лятото, не са ефективни през зимата и обратното.

За да се лови успешно с аромати е важно да се знае с какво главно се храни рибата в дадения водоем и от това да се правят заключения за избора на ароматизатори. Ароматизираната примамка може да бъде успешна за дадено време и после да се нуждае от ново ароматизиране. Съветваме да не използвате няколко аромата върху една примамка.

efekt-2.com

Източник: ribolovenatlas.com

Виж повече на : ribari.net

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук