Бабушка

Бабушка

Бабушка – Бабушката (Rutilus rutilus) е сладководна риба от семейство шаранови, погрешно наричана още червеноперка поради това, че трудно се различава от истинската червеноперка (Scardinius erythropthalmus). Най-лесния признак, по който се отличава от червеноперката, са очите. При бабушката те са оранжево-червени, а при червеноперката – прозрачни, или в редки случаи бледо жълтеникави.

Бабушката е разпространена в голяма част от Европа и Азия. Завъдила се е в Северна Америка и Австралия, но там се счита за вредител, защото се конкурира за храна с местните риби и мъти водите.

Тялото на бабушката е странично сплеснато, покрито с едри люспи. Гърбът е синкаво или зеленикавочерен. Размерите й са малки – рядко достига до 25 см. Бабушката обитава средните и долни течения на почти всички реки у нас, р. Дунав, а също така и слабосолените езера. Хайверът си хвърля през май – юни при температура на водата около 10 градуса. Храни се с дребни безгръбначни и водорасли. Бабушката няма особено значение. Тя се лови в малко количество заедно с други риби.

Източник: dryanovo.netwikipedia.org

Виж повече на : ribari.net

efekt-2.com

 

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук