Бели червеи – стръв за риболов

Белите червеи, от гледна точка на естествения им природен цикъл на размножаване, са по-скоро лятна стръв – те се зариват в опадалата шума или в сухата земя и бързо се окуклят, особено ако температурите са високи, така че от тях да се появят мухи. През късната есен бял червей рядко попада във водата. Но независимо от това рибата целогодишно охотно кълве на бял червей.

Да си купи бели червеи вече може всеки и то от почти всички риболовни магазини. Не е голяма философия и сами да си отгледаме бели червеи, но това е оправдано само когато нямаме възможност да си купим. При производството на бял червей вонята е просто ужасна…

Съхранение

Да съхраним белите червеи живи е много лесно, особено ако се възползваме от някои особености във физиологията на личинките. Цялата работа е в това, че при понижена температура белите червеи лесно изпадат в анабиозно състояние, особено в условия на недостатък на кислород. Затова, ако сложите плътно затворена кутия (с малко дупки) с червеи под камерата за замразяване в хладилника, личинките ще изпаднат в анабиоза и ще останат в това състояние доста дълго – до три месеца. Белите червеи излизат от това състояние удивително лесно, като е достатъчно само да оставим кутията на топло или да ги подържим в ръка. След няколко минути червейчетата започват да показват първите признаци на живот. За да избегнем образуването на влага в кутията и личинките да не се слепват, е полезно да ги посипем с дървесина или трици.

efekt-2.com

Как да отгледаме сами бели червеи

Най-хигиеничният начин за развъждане на бели червеи е с помощта на солена риба. Прясната риба се реже на късове и се поставя за 8-10 часа в наситен разтвор на сол. След това рибата се облива с чиста вода и се подсушава с чиста кърпа.

За получаване на едри бели червеи подготвената риба се оставя на място, където има сини мухи, задължително на сянка. След няколко часа. когато мухите отложат достатъчно количество яйца, които се виждат добре с просто око, рибата се прибира в кутия с отвори на капака, затворената кутия се оставя на стайна температура. Белите червеи се развиват за 2-3 дни. Внимателно се обират от рибата, а тя се из¬хвърля. Червеите се захранват с парчета свежо-солена риба. След 1-2 дена поотрасналите червеи отново се събират и се поставят в кутия с грис или трици и се прибират на хладно място. При температура под 8-10 градуса белите червеи се съхраняват в течение на две седмици на топло и могат да се окуклят за 1-2 дена.

Подобряване

Белите червеи могат и да се оцветят. За тази цел сладкарска боя се смесва с извара и с нея се дохранват червеите.

Приложение

Белият червей се закача за дебелата част на тялото, като жилото се изкарва навън. Това по принцип не плаши рибата, като само при вяло и капризно кълване може да се опитате да скриете жилото в червея. На куката могат да се закачат и по два, дори три бели червея, единия от които може да е оцветен.

Белите червеи се използват и като отличен жив компонент в състава на захранката, като за да не се зариват по дъното, след хвърлянето на топките тежка захранка, белите червеи предварително се умъртвяват или като се облеят с гореща вода, или като се оставят на слънце, след което се поставят в студена вода, за да се стегнат.

Белите червеи обикновено се използват за риболов на мирни риби. На грозд бели червеи може да се опитате да ловите дори някои хищници, като канален сом например.

Ако белите червеи се окуклят и станат на така наречените кастери, не ги изхвърляйте – с тях успешно може да се лови на повърхността.

Източник: carp.sukicarp.com

Виж повече на : ribari.net

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук