Болонезите – средство, с което да надвием силната бяла мряна

Болонезите са друго средство, с което можем да надвием силната бяла мряна. Те са дълги, понякога над 7 м, а освен това са снабдени с водачи. Наличието на макара позволява линията с плувката да бъде отпускана доста надолу по течението, където биха могли да стоят по-плашливите риби. Сравнително леки са (това е важно, тъй като тази въдица се държи постоянно в ръка), цените им са достъпни и в много случаи имат предимство пред всички останали видове въдици. Могат да работят с плувки от почти целия диапазон на утежняване. Това позволява да се лови в по-бързото течение, където често стои рибата. Най-често се ползват болонези, дълги 5 или 6 метра. Плувките с форма на буре са стабилни, имат всякакви размери и са много подходящи за риболов с болонеза. Тяхната товароподемност може да бъде в границите 2–10 г, като за всеки конкретен случай трябва да се подбира и специфичната плувка.

Най-често се ползват плувки 4-5 г. Фактът, че може да се отпуска линията на много голяма дистанция дава възможност да се облавя доста голям ареал, при това със сравнително добър контрол върху линията. Вариантът с нареждането на определен брой сачми във формата на верижка е адекватен за този начин на риболов – така линията под плувката ще оказва минимално съпротивление при кълване. При този начин на риболов е добре да се използват по-дебели влакна от порядъка 0.16-0.20 мм за основно и 0,14-0,16 за повод. Куките с номера от 8 до 14 ще могат да задържат достатъчно количество стръв.

Всички останали модели въдици също биха могли да ни свършат работа, мачовите въдици и обикновените телескопи с водачи също имат своята ниша на приложение. Въпросът е да се намери най-ефективното средство за риболов на бяла мряна, което да ни е по джоба и вкуса.

Източник: ribibg.com

efekt-2.com

Виж повече на : ribari.net

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук