Брашно за нехищни риби

Брашно за нехищни риби

За любителите на риболова на нехищни риби има голямо разнообразие от различни видове брашно, смлени добавки и подправки за захранка. Кое брашно да изберем?

Ключ за успеха при лова на нехищна риба е захранването. Не всички риби реагират положително на една и съща захранка, в зависимост от сезона ги привличат различни хранителни смеси. Затова е необходимо по-добре да познаваме състава на захранката, когато я приготвяме сами. Кои компоненти са най-подходящи за смесите, как се свързват и с какво привличат рибата. Да започнем с базовата основа на захранката, която по принцип се състои от брашно, получено от натрошени хлебни изделия.

Брашно от натрошени сухари

Галетата е най-подходящата, тя съставлява 40-70% от захранката. Лепкавостта на различните видове галета е различна, по-малко лепкава основа се получава, когато сами си приготвяме галетата от изсушени кифли или хлебчета. Тя е подходяща повече за дънна захранка на стоящи и бавнотечащи водоеми. Галетата, която се продава в магазините, има по-голяма лепкавост и може да се използва в бързотечащи и много дълбоки водоеми. Тя е подходяща за нехищни риби всякакъв вид.
Брашно от изсушен черен хляб. Много добро свързващо средство в захранката е брашното от черен хляб, който може да заема до 50% от захранката. Брашното от черен хляб е подходящо за риболов на реки. То е по-тъмно от галетата, а и е по-солено. Подходящо е за лов на платика, шаран, червеноперка.
Брашно от ръжени сухари. Брашното е тъмно и леко солено, трудно се свързва, затова е подходящо по-скоро за плитка стояща вода. Това брашно е подходящо през есента и зимата, когато червеноперката реагира на тъмната захранка. Съчетано с малко галета, брашното от ръжени сухари е добро за повърхностни риби като уклея.

Бисквитено брашно. Подходящо е за любители на сладкото като платиката, шарана, лина или каракудата. Бисквитеното брашно е много сладко и добре се съединява. В разгара на лятото 35% от този компонент в захранката е гарант за добър улов. Благодарение на добрите си свързващи свойства, бисквитеното брашно е подходящо за реки с бързо течение.

efekt-2.com

Брашно от зърнени храни

Частта на брашното от зърнени храни в захранката трябва да бъде 10-20%.
Конопено брашно. През есента и зимата е много подходящо за лов на червеноперка. Не свързва много добре захранката, но има силна миризма. То е незаменимо, когато се използват конопени семена за стръв.
Царевично брашно. Добра добавка за платика, лин, шаран. Придава средна лепкавост на захранката.
Едросмлени и дребносмлени царевични зърна. Почти не придава свързаност на захранката. Дребносмлените зърна се използват за всички видове риба, а грубосмлените са добри за платика, лин и шаран.
Брашно от царевични кълнове. То прави захранката достатъчно лепкава, затова подхожда за водоеми с бързо течение. Брашното е подходящо за платика и шаран. Първоначално брашното се накисва, а след това се смесва с готовата мокра захранка.

Кокосово брашно. Светлата, леко сладка хранителнадобавка има леко свързващо действие. Кокосовото брашно е подходящо през лятото за платика, червеноперка и уклей.
Картофено брашно (нишесте). Свързва захранката много добре, използва се основно за лов на лин и шаран.
Ленено семе. Има добро свързващо действие и е подходящо за лов на червеноперка.
Пшенични кълнове. Почти нямат свързващо действие, добри са в качеството на повърхностно захранване за лов на уклей или дребни риби.

Фасулево брашно. Използва се специално за шаран, има силно свързващо действие.
Овесени ядки. В насипен вид да подходящи за платика, лин и шаран. Накиснати са подходящи за червеноперка. Силно свързват захранката, оцветяват я в светли тонове. Оптималната част в захранката е до 20%, при ловна река – до 30%.
Съвет. Не смесвайте едновременно много различни видове брашно, а използвайте 1-2, максимум три сорта.

Подправки

Мнозина риболовци смятат подправките за ключ към успеха в захранването. Подправките трябва да са около 5% в сместа. Не добавяйте в захранката няколко вида подправки едновременно. Анасонът и канелата са напълно ефективни, а използването на много различни подправки не води до желания резултат.
Анасон. Спада към стандартните подправки за лов на нехищна риба и привлича почти всички видове риби към захраненото място. Има слабо свързващо действие, което при малка част на подправките може да се пренебрегн

Канела. Много популярна подправка за червеноперка и платика, потъмнява захранката и е добра комбинация с анасона. При това количество канелата за получаване на тъмна захранка е до 10%.
Куркума. Подходящо е за лов на едра червеноперка през лятото, оцветява захранкат в яркожълт цвят. Успешно се лови и платика.
Кориандър. Използва се основно при лов на червеноперка, особено през есента.
Ванилия. Добавя се при лов на червеноперка и платика през лятото.
Суха смес за шоколадов пудинг. Използва се за лов на една червеноперка и за тониране на захранката. Добре се съчетава с ванилия.

Суха смес за ягодов пудинг. Добавка за захранка на платика и шаран. Същото важи и за брашното за карамелен пудинг. Добавят се до 10% от тези прахове.
Меласа. Много е сладка, привлича на първо място платиката в мястото на лова. Има силно свързващо действие, оцветява захранката в тъмно. В захранката се добавят до 5-8%.

Може също да се използва какао на прах за затъмняване на захранката. На червеноперката през зимата й харесва солена захранка. В този случай се добавя 2-3% готварска сол, което може да доведе до добър резултат. През лятото, особено при лов на платика, каракуда и шаран в захранката следва да се добави подсладител. Може да се сложи захар до 8-10%. За утежняване на захранката се използват глина, пръст, пясък.

Наслука!

Източник: riboco.com

Виж повече на : ribari.net

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук