Видове макари за риболов: Байткастинг макари

Байткастинг макарите са проектирани специално за бай кастинг риболовните прътове и макар, че са подходящи за различни цели, те трябва да се използват само от опитни рибари, тъй като често влакната с тях се заплитат. Но когато рибарите се научат да владеят тези макари те ще им предложат висока степен на точност и контрол.

Байткастинг макарите са кръгли с нископрофилен дизайн.
Ниският профил на макарата позволява на рибаря да я движи с длани по време на хвърляне и извличане, което е идеално при спортен риболов за улов на костур, баракуда и голяма платика.
Макарите с кръгла форма задържат много повече влакна и са подходящи за улов на риби, които се движат много. Тези макари са добри за тролинг.

Байткастинг макарите са снабдени със спирачна система, която регулира опъването на кордата с копче. Това позволява на рибарите да затягат или разхлабват въртенето на шпулата, за да се избегне реакция на кордата известна като „птиче гнездо“. Регулирането въртенето на шпулата е важно, за да се прави по-дълго и по-точно хвърляне с различни по тегло примамки.
Каквато и да е спирачната система най-важното е палецът ви да е върху шпулата по време на хвърлянето, това ви позволява по-добре да управлявате въртенето ѝ, за да избегнете внезапното заплитане на кордата.

Какво означава съотношението на зъбните предавки за риболовните Байткастинг макари?
Когато купувате Байткастинг макари трябва да сте наясно със съотношението на зъбните предавки и подходящия клас влакна, това е много важно, за да има добър баланс на макарата и риболовния прът. Съотношението на предавките е написано с две групи числа, например 7.3:1.
Това представляват оборотите, които шпулата прави за всеки ход на дръжката. В този пример шпулата се върти 7.3 пъти за 1 маневра на дръжката. По-високият брой означава по-бързо извличане и е идеален за риболов с примамки, които изискват бързи извличания.

efekt-2.com

Линеен клас например 175 ярда / 14lb е количеството на моновлакната или плетка, което може да се постави на шпулата и препоръчителният им теглови клас. Така този примерен набор от цифри 7.3:1 и 175 ярда. / 14lb. Това означава, че тази макара е подходяща за среден клас Байткастинг макара за улов на риби от вида на баракудите.

Източник: kak-da.com

Виж повече на : ribari.net

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук