Видове макари за риболов: Мухарски макари

Мухарски макари – тези макари са специално проектирани за мухарските риболовни прътове. Те са с опростен дизайн и конструкция, но в последно време тези макари започват да стават все по-модерни, като използват системи за плъзгане тип диск за по-добро регулиране на плъзгането, плътността и устойчивостта на триенето при дърпане.
Мухарските макари са с единично действие, работят чрез изваждане на кордата от шпулата с едната ръка, докато замятате с рибарския прът с другата. Целта на макарата е просто да съхранява кордата и да осигурява съпротивление, когато рибата е уловена. Важна особеност е, че макарата е проектирана така, че да бъде в противовес на теглото на риболовния прът, когато замятате.

Балансиране на вашата мухарска екипировка

Производителите на мухарски прътове им дават теглови рейтинг, който обикновено е отбелязан върху тях. Този рейтинг е разделен в 5 групи, които характеризират тегло или колко е препоръчителния размер на кордата, която се използва с този прът. Мухарските корди се класифицират по тежест, а не по килограми. Знаейки, че рейтингът на пръта ви е от 5 та група например, ще ви позволи да стесните избора си на мухарска макара до такава, която ще събере корда с подходящо тегло.

Кратко ръководство за тегловия рейтинг:

  • 1 – 3 теглови рейтинг на мухарската корда – Използва се обикновено за улов на малки рибки и за хвърляне в малки площи като поточета, като най-често са предназначени за улов на пъстървата в тях.
  • 4 теглови рейтинг на мухарската корда – Използва се за средно големи сладководни риби в по-големи реки.
  • 5-6 теглови рейтинг на мухарска корда – Използва се за улов на по-големи сладководни риби в езера, където има нужда от по-дълго и по-точно хвърляне и улавяне на видове като езерна пъстърва и костур.
  • 7 – 8 теглови рейтинг на мухарската корда – Използва се за улов на по-големи видове сладководни риби в открити води и за хвърляне на дълги разстояния. Те могат да се използват и за улов в солена вода, като са предназначени за малки и средни видове риба.
  • 9 – 14 теглови рейтинг на мухарската корда – Тя е с най-голяма тежест използва се предимно за улов на морски видове риба и дава възможност за хвърляне на големи разстояния.

Източник: kak-da.com

efekt-2.com

Виж повече на : ribari.net

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук