Видове макари за риболов: Спинингови макари

Спинингови макари – те най-често се асоциират с ръчен миксер, поради характерното им въртене. От този вид макари има най-голямо разнообразие на пазара. Те използват система за управление със скоба, която държи кордата обтегната върху шпулата докато я навивате. Когато скобата се преобърне, кордата се освобождава и се развива свободно от шпулата. Това прави тези макари отлични за хвърляне, тъй като макарата не се върти. Всичко, което трябва да направите е да хванете кордата да я освободите и да я оставите свободно да лети. След това може да върнете скобата назад и да подготвите макарата си, за да извлечете от водата уловената риба.

Спининговите макари имат регулируемо дърпане, а понякога и настройка за „свободна шпула“, която е подходяща за риболов по течения, позволявайки на рибата да се движи с примамката, преди да я атакувате с макарата.

Качеството и цената на макарата зависи от материала, от който е изработена, системата за плъзгане, характеристиките на зъбните предавки и броят на сачмените лагери.
Най-модерните спининг макари са обозначени с име и номер на модела. Но каква марка и модел макара ще предпочетете си е ваш личен избор.

В краткото ръководство, което ще намерите по-долу ще откриете, какво обозначават цифрите на повечето съвременни спинингови макари.
Върху тях могат да бъдат изписани цифри в хиляди – 2500, или десетици – 25, а понякога и в стотици – 250, като размера на тези макари е един и същ.

efekt-2.com

Разясняване на размерите на спининговите макари

1000 – 3000 (10-30) – Този клас са малки макари, които се използват за риболовен прът от 1.83 m – 2.13 m и са предназначени за улов на малки рибки. Обикновено диапазонът на тежестта на монофламентното влакно за тези по-малки макари е 2-10 lb ( 1-5 кг) или от 4-14lb в плетка.

4000-5500 (40 – 55) – Този клас са средни макари и са подходящи за рибарски прът с дължина 1.83 m – 2.13 m или в барамундски стил. Диапазонът на тежестта на моновлакната е 8-14lb ( 4-7 кг) или 8-25lb в плетка.

6000 до 9500 (или 60-95) – Те са най-големите спинингови макари, които са подходящи за разнообразни размери прътове, включително и за морски риболов. Обикновено диапазонът на тежестта на моновлакната от 6-15кг + или 12-30lb в плетка.

Съществува и много по-големи спинингови макари, които са подходящи за скален риболов или риболов с лодка и са класифицирани от 10 000 – 30 000 с класове по тежест на влакното 10-30 кг или 30-80 lb в плетка. Тези големи макари са подходящи и за риболов с жива стръв на едри океански риби.

Източник: kak-da.com

Виж повече на : ribari.net

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук