Вижте как шараните се хранят в тинята

Вижте как шараните се хранят в тинята

Вижте как шараните се хранят в тинята…

Риболовният експерт Джеймс Андерсън разкрива как шараните се хранят в тинята

 

Какво е тиня?

Тинята е резултат на разградени организми, като мъртви водорасли, треви, или листа, падащи от дърветата и храстите наоколо. Когато тези неща бъдат разложени от бактериите във водата се образуват малки частици. Тези частици попадат по дъното на водоема.

Тинесто дъно

След време горепосочения процес образува тинесто дъно. Тинестото дъно е добър дом за червейчета и други ларви. Тези животинки формират важна част от менюто на шарана, така че рибите са се научили да ги изравят от тинята.

Ровене в тинята

Тинята може да бъде дълбока сантиметри. Животинки като червеното червейче могат да живеят надълбоко в тинята, което означава, че шараните ще трябва да се ровят доста, за да ги достигнат. Шараните могат да зарият тялото си до половина, за да открият тази ценна храна.

Нулева видимост

Шараните откриват храната си в тинята, използвайки добре развити вкусови рецептори. По този начин те разбират дали нещо става за ядене, или не. Шараните в търсенето си засмукват и изплюват тиня, което намалява видимостта на водата. Видимостта е нулева, за това те работят „на допир и вкус“.

Видими знаци

Когато шараните се хранят в тинята, често ще се изпускат газове, балончета, мехурчета и т.н. Тези балончета са добър знак, че в района има хранеща се риба. Обаче, могат също да означават, че шарана се храни надълбоко в тинята, и примамката ви, презентирана отгоре и, може да бъде игнорирана.

Игнориране на стръвта

Имал съм случаи, в които рибата очевидно се храни здраво в тинята за дълго време, но без да имам удар. Много балончета излизаха на повърхността, но нищо не налапа примамката ми. След известно време най-накрая ми удари, но при изваждането на рибата видях, че тя бе закачена отстрани на лицето. Ясно доказателство, че рибата се е хранила около стръвта ми, но на по-дълбоко в тинята. Беше се закачила на късмет, нямала е никакво намерение да яде примамката ми.

Не пропускайте

Не пропускайте да пробвате на тинестите участъци, тъй като те са естествени места за хранене, съдържащи много храна. Но имайте в предвид, че може в тинята да се хранят по съвсем различен начин, в сравнение с начина им на хранене при твърдо дъно.

Превод Мирослав Бонев за carpbg.com

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

efekt-2.com

Виж повече на : ribari.net

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук