В страната няма водоеми, в които да е констатирано рисково маловодие, което да застрашава рибния ресурс.

В страната няма водоеми, в които да е констатирано рисково маловодие, което да застрашава рибния ресурс.

Велико Търново. В страната няма водоеми, в които да е констатирано рисково маловодие, което да застрашава рибния ресурс. Това съобщи пред журналисти директорът на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) доц. Галин Николов, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Той уточни, че към момента дебита на язовирите в региона е нормален. Този на яз. „Александър Стамболийски“ е под 50%, този на яз. „Жребчево“ е между 32 и 37%, а на яз. „Йовковци“ – над 50%.

„През последната седмица е засилен контролът по отношение на следенето на язовири, реки, различни водни басейни, където има риск от маловодие. По Закона за рибарството и аквакултурите аз, като изпълнителен директор на агенцията, мога да издам заповед за забрана на любителския риболов в местата, където има констатирано маловодие. Прави се всичко възможно да се опази рибния ресурс. Към настоящия момент няма рискови зони за популацията на рибата и сътрудничество с Министерството на околната среда и водите и „Напоителни системи“ го показва“, обясни още доц. Николов като допълни, че забрани до момента в тази насока не са писани.

Освен това той подчерта, че активно се работи за справяне с проблема с бракониерството, като в последните години констатираните случаи са намалели значително.

Луиза ТРАНЧЕВА

efekt-2.com

Източник: m.focus-news.net

Къкво е вашето мнение има ли основание за тревога или не?

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Виж повече на : ribari.net

 

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук