Галин Николов, ИАРА: Ще отделим дребномащабния риболов от големите, за да защитим рибарите

Галин Николов, ИАРА: Ще отделим дребномащабния риболов от големите, за да защитим рибарите

Рибари протестираха срещу министерска заповед, с която се забранява уловът на бяла мида в следващите три месеца. Правим го, за да запазим вида, обяви директорът на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури Галин Николов. Блиц интервю на Gramofona.com

Г-н Николов, какво провокира тримесечната забрана за улов на бяла мида, която ядоса част от рибарите?

Винаги сме се съобразявали с мнението на учените, те обаче предлагат да има забрана през целия размножителен период, който е от началото на март до края на септември. Сами разбирате, че ако приемем такова ограничение, това означава да оставим рибарите без препитание. Нашата презумция е и да запазим вида, и да оставим препитание на рибарите.

Колко са регистрираните съдове, които имат право да ловят бяла мида?

За миналата година бяха не повече от 93 лиценза за бяла мида. Иначе, по нашия регистър няма значение от големината на плавателния съд, всички се водят кораби. 95% е дребномащабен, 5% са големи кораби.

efekt-2.com

Това е една от промените в закона, която искаме да се въведе – да отделим дребномащабния риболов, за да защитим интереса на рибарите. Нещо, което трябваше да направим много отдавна. Това вече е започнало и то е по идея на рибарите от Ченгене скеле. Те задвижиха този процес, ние просто им помагаме.

Преди години рибарите, които събират бяла мида пак протестираха. Тогава им обещахте българското законодателство да се синхронизира с европейското и да се разрешат някои от уредите за събиране на мидата. Какво се промени от тогава?

Това синхронизиране все още не е факт. Не е факт и изследването, което обещахме преди две години. То обаче вече започна. Успяхме да намерим пари, намериха се кораб и учени, които правят изследването. Надявам се в най-кратки срокове да имаме и резултат.

На базата на тези резултати ще можем да искаме и разрешаването на уред, разрешаване на пазари, на размери за бялата мида. Докато няма излседване обаче подходът е да има забрана, за да може да бъде запазен видът.

Колко е глобата за тралене?

В зависимост от начина, по който е хванат в нарушение даден рибар, тя може да е от 1000 лева до 6000 лева. Обикновено е между 4000 и 6000. Това е специално за бялата мида. Имаме различни видове нарушения и различни видове глоби. В момента опитваме да направим промени в Закона за рибарство и аквакултури.

Искаме някои от глобите да бъдат намалени, за да бъдат плащани, а други да бъдат по-тежки. Знаете, че вече Законът за рибарство и аквакултури е свързан с Наказателния кодекс и при второ нарушение като бракониерство, човек може да влезе и в затвора. / gramofona.com

Виж повече на ribari.net

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук