Голямо количество риба загина при източване на язовир край Шумен (ВИДЕО)

Голяма авария пак остави Перник без водаЯзовир край Шумен…
Те вадиха хиляди риби, защото в последните дни водоемът беше източен почти напълно. Много голяма част от обитателите на водоема обаче са били оставени в тинята край преливника. Това предизвика и няколко проверки на институции.

Язовир Дибич е в списъка на съоръженията, на които трябва да се извърши основен ремонт или реконструкция с решение на правителството от 2018 година. Такъв ремонт ще се извърши сега, а за целта – водата трябва да се изпусне. „Това е погром. Нечие безобразие, което не знам как да коментирам”, казва Веселин Иванов.

„Има каракуда, шаран, костур, вижда се и червеноперка. Има малки шаранчета по 50-100 грама, които е хубаво да се извадят. Те бяха пуснати миналата пролет”, коментира Пламен Кънев.

От 2020 година язовирът е прехвърлен от община Шумен на Държавното предприятие „Управление и стопанисване на язовири“. „Не знам, че е имало такива доброволци, които са зарибявали.

По принцип – по какъвто и начин да се зарибява язовир, би трябвало да се уведоми собственикът на язовира”, заяви Цако Бънчев, който е изпълнителен директор на ДП „Използване и стопанисване на язовири“.

efekt-2.com

Директорът на предприятието Цако Бънчев обясни, че ремонт е бил наложителен, тъй като е компрометирана основата на водостока, а по стената минава пътят Шумен-Карнобат. „Аз съм сигурен, че фирмата е уведомила всички институции от Закона за водите. Това са собственик, общинските администрации, Басейнова дирекция, органите на МВР”, казва още Бънчев.

Както от фирмата изпълнител, така и от Басейнова дирекция потвърждават, че има уведомление за изпускането на язовира по закона за водите. „Има малко по-друго тълкувание на въпроса в Закона за рибарство и аквакултури – където пише, че прехвърлянето на рибата се извършва под контрола на Агенцията за рибарство и аквакултури. За язовир Дибич – ИАРА – не е уведомена“, каза Михаил Михайлов от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.

Агенцията прави своя проверка за източването на язовир Дибич и случая с рибата. До месец трябва да станат ясни и резултатите – дали има виновна страна, която да подлежи на санкция.

 

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Виж повече на : ribari.net

 

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук