Джон Джоунс: Чод риг монтаж

Чод риг монтаж


Вижте повече за: Чод риг монтаж (Chod rig)

Джон Джоунс: Прав чод риг
Когато става въпрос за чод риг предпочитам презентацията от старата школа. Вместо да направя D rig, както правят днес повечето рибари, предпочитам да направя монтажа с твърд косъм. В днешно време, когато всеки лови по един и същ начин, мисля, че шараните са свикнали да се справят с това. Не казвам, че шараните са свръх интелигентни, но е вярно, че могат да научат дадени неща чрез асоциации. Ако ще ползвате Чод ригове е важно да добавите някое лично ваше подобрение, нещо различно, ако смятате да ловите големи риби от трудни водоеми.
Когато Франк Уоруик ми показа за пръв път Шорт риг, като начин за риболов с твърд повод при тинести води, аз го пробвах и хванах много риби на него. Твърдия косъм просто обърква рибата. Ако искат стръвта, куката трябва да дойде с нея в устата им и това ги затормозява. Връзвам стръвта като ласо, така че да не продупчвам стръвта. Използвам 25 лб твърд повод. Ако мислите да пробвате с Чод риг, пробвайте като при старата школа, това все още е печеливша формула.
Луис Рийд: Леко извит чод риг
Правя чод риг-овете си с лека извивка, която е достатъчна, за да зашие рибата, но без да прави монтажа тромав. По мое мнение, е до известна степен заблуда, че монтажите работят по-добре когато са с екстремно голяма извивка. Получената извивка е подобна на тези при куките с извито стъбло (curv shank), като например Long Shank Mugga или др. подобни, които ние по-старите шаранджии закривявахме преди да излязат на пазара. По този начин куката е винаги в най-ефективна позиция, готова да зашие рибата моментално, ако тя поеме монтажа. Това означава, че леката извивка работи по-добре от късите извити чод риг-ове, които са много популярни сега.
Правя монтажите си с кука Covert Chod номер 5 на Gardner, а за повод използвам 20лб. Tripwire флуорокарбон. Въпреки, че правя монтажите си с лека извивка, предпочитам да свързвам повода с вирбела чрез клуп (Overhand loop). Заради твърдостта на повода, който използвам, е невъзможно възела да се развали, така че този метод действа перфектно. Не само, че мога да сменям монтажите бързо, но и се придава движение на монтажа. Перфектно!?
Тоби Лонг: Чод риг с голяма извивка
Предпочитам да използвам чод риг с голяма извивка, отколкото с лека такава поради няколко причини. Първо, поради нарастващата популярност на този монтаж, е важно за мен монтажът ми да се различава от този на колегата до мен. Рибите не са свикнали да се справят с подобна форма на монтажа и им става по-труден за изплюване. Второ, агресивната извивка, в комбинация с малък осморен клуп, позволяват на монтажа да се презентира добре, докато при използване на кървав възел презентацията не е добра и може да доведе до празни кълванета и незакачени риби. Агресивната извивка кара куката да сочи винаги към долната устна, а твърдия повод го прави изключително труден за изплюване.
Накрая, агресивната извивка зависи от повода, който използвате. Аз предпочитам 25лб. Korda Mouthtrap с кука номер 5 Stiff Rigger на ESP. Ако ловя на голяма дистанция, ще направя извивката една идея по-голяма, защото теглото на стръвта може да я изправи леко.
Превод за carpbg.com-Мирослав Бонев

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Виж повече на : ribari.net

efekt-2.com
Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук