Дига

Дига


Какво знаем за съоръжението дига? Дига (от френски: Digue) се нарича земна или каменна стена, изградена с цел предотвратяване на наводняването на застрашени от заливане земи. Понякога диги са използвани и като граници между ниви или военни фортификации. Дигите могат да бъдат постоянни съоръжения или временни, често направени от чували с пясък при опасност от наводнение.

Например проектът Зойдерзе в Северозападна Нидерландия е огромна система от диги, изградени за скъсяване на бреговата линия с цел намаляване на риска от наводнения. Тя служи и за отвоюване на земя от морето. Тази система от диги продължава и по германското крайбрежие на Северно море и достига до Есбер в Дания.

Устията на реки като Рейн, Елба, Емс, Везер и Айдер са защитени срещу приливи, предизвикани от морски бури, с диги, високи на места над 9 m. На времето тези диги са строени от хората на доброволни и бригадирски начела под егидата и стопанисването на местните ТКЗС-та. Именно така се оформя огромният брой язовири у нас. Водата от тях се използвала и за напояване на земеделски земи и така е имало по-добри зеленчукови реколти. язовирна дига

Днес обаче държавата е лош стопанин и повечето диги не функционират, а от там и самите язовири се бракуват. Имаше един период, в който се появи едно министерство по бедствия и аварии при което се усвоиха – окрадоха доста пари. Ето един пример как в това министерство се ремонтира спукана дига. Например пропукана дига през която тече вода и се взимат спешни и неотложни мерки тя да бъде ремонтирана. Фирма подизпълнителна група, сега им викаме Роми, правят проект и печелят поръчката. Слагат се няколко чувала с вълна в пукнатината на дигата и така водата като си тече носи нанос и леко по-леко вълната се превръща в сито, което се запушва и течът спира.

Изсипва се няколко кубика бетон за да се види, че има извършвана работа и се усвояват 120 000 лева. Колко за Ромската бригада, колко за Министерските служители не е важно, но това е моделът на работа. На документи има спешна намеса за да се избегне риск от наводняване на населени места и да се избегне екологична катастрофа. Това е моделът за съжаление в последните 30 години у нас!

efekt-2.com

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Виж повече на : ribari.net

 

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук