ЕЗЕРЕН РАК

ЕЗЕРЕН РАК


ЕЗЕРЕН РАК – (Pontostacus leptodactylus)..Виж  още тук.

Речните раци са много ценни безгръбначни животни, които се ползват с постоянно нарастващо търсене на световните пазари. Установено е, че природните запаси от раци достигат своя максимум на всеки 7 години, след което започват да се снижават до минимум. В последните години голямо внимание се отделя на развъждането на раци в изкуствени водоеми. Лидер тук е Турция, където преди години са били внесени раци от водоемите в Украйна.

В изкуствени водоеми може успешно да се култивират такива бързорастящи видове раци, като европейският речен рак (Astacus astacus) и езерният рак (Pontostacus leptodactylus). Раците могат да обитават всякакви пресни водоеми – реки, езера, водохранилища и т. н. Те обичат чистите, незамърсени с химични, битови или промишлени отпадъци природни водоеми: не случайно те са смятани за индикатори за чистотата на водата. Дълбочината на тези водоеми обикновено е 2-5 метра, но в отделни случаи може да достига до 8-15 м. Идеалната среда за обитание на раците е бреговата линия на различни водоеми, където добре се развива водна растителност, покриваща дъното на водоема, н о не напълно. При яденето на водорасли в организма на животните се ускорява калциевият обмен, а това допринася за втвърдяването на хининовата обвивка след линеенето.

По дъното се придвижват бавно и често също с опашката напред. Случва се понякога раците да напускат водоемите със замърсена вода, придвижвайки се по сушата. Във вода с кисела реакция те, по правило, не живеят. Обикновено раците водят нощен начин на живот, но ако усетят наблизо плячка, те ще се впуснат в преследване, независимо от времето през денонощието. Любопитно е, че самките винаги седят в своите дупки по единично, а самците по време на зимуването нерядко се събират на групи и се зариват в тинята. Раците са разделнополови животни. Самците на речните раци например, достигат полова зрялост на третата година при дължина на тялото 8 см, а самките – едва на четвъртата година при дължина на тялото 7 см. По правило раците-самци са 2-3 пъти по-едри от самките.

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

efekt-2.com

Виж повече на : ribari.net

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук