Езерото Рабиша и легендата за големия воден бик

Езерото Рабиша се намира на около 40 километра от Видин и на 20 от Белоградчик. Районът е много подходящ за къмпингуване. Близо до езерото са Белоградчишките скали, Магурата и с. Гюргич.

На Рабишкото езеро често не липсват рибари, а понякога те са доста на брой. Това, разбира се, не е без причина, защото водоемът се обитава от всякакви водни гиганти, а именно шарани, бели амури, грамадни сомове и толстолоби. Рибарите не са много заинтересовани от легендите за чудовища, обитаващи езерото, но тук легенди за водния бик от езерото, който започва да мучи с падането на мъглата, не липсват.

Езерото се намира в близост до изхода на пещерата Магура и е идеално място за риболов, лов на птици или плаж. Обаче, има легенда за чудовище от езерото, което тормозело хората наоколо. Местните разправят, че водолази преди години влезли да търсят удавен човек в езерото, но след като излезли били много изплашени. Какво се среща тук на това езеро, освен рибарите, си остава загадка. Легенди гласят, че чудовището, което живеело в езерото, имало човешко тяло с бича глава и делфински хриле. То се хранило с добитъка на хората, а те смятат, че понякога при мъгливо време се чува как чудовището вие. Риболовците, пък, смятат, че в езерото има гигантски сомове, достигащи до 200-300 килограма, но както всички знаем понякога рибарите преувеличават малко. Феновете на митичното и свръхестественото, пък от своя страна смятат, че езерото се обитава от древни същества, запазили се през годините, обитаващи пещери на дъното на езерото.

Все пак езерото Рабиша е на около 4 млн. години, така че кой знае… Това са предположения на хората, а ние оставяме на вас да решите дали има смисъл в тях, или не. Водите на езерото Рабиша са много чисти и бистри, като това ги прави изключително подходящи за любителите на плуването. Освен това районът е идеален за почивка през уикенда или отпуската, и често бреговете се запълват с палатки и биваци.

efekt-2.com

Източник: ribolovenatlas.com

Виж повече на : ribari.net

 

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук